ARAZİ ESKİ HALİNE GETİRİLDİ
Vezirhan'da, Karayolları tarafından işgal edilen tarım arazisi eski haline getirildi. Vatandaşların mektup yoluyla ulaştırdıkları şikayetleri gündeme getiren gazetemiz, 6 Haziran 2011 Pazartesi günü konuyu "Vatandaş Feryad Ediyor", 1 Ağustos 2011 Pazartesi günü "Vatandaşın feryadına cevap geldi" haberleriyle gündeme getirmiş, aynı konuyu gazetemiz sahibi Şadi Erdal'da 22 Haziran 2011'de "Vicdan Azabı Duyan Var mı?" başlıklı köşe yazısıyla ele almıştı.
Vatandaşlar o dönemde, karayollarının bahçelerini 2 yıllığına kiraladığını fakat 3 yıl geçmiş olmasına rağmen kiralama bedellerini ödemediklerini, çevreyi kirleterek doğanın yok edildiğini, bahçelerin bir daha ekilemeyecek şekilde tahrip edildiğini, çiftçinin kavak ağaçları sulanmadığı için kuruduğunu, bahçelerinin sınırları ve bitkisel topraklarının kaybolduğunu ve ağaçların kesilerek köylünün bahçesinin yerini dahi bulunamadığından şikayet ediyorlardı.
Mağdur vatandaşların gazetemize gönderdiği mektubu hatırlayacak olursak:
"Duble Yolların Perde Arkası -
Yapılan hizmet her türlü taktirin üzerindedir, duble yollar ülkemize güzellikler getirmiştir ama perde gerisindeki faktörler bu güzel hizmetlere gölge düşürmek için elinden geleni ardına koymamış (ben yaptım oldu) zihniyeti ile yolların geçtiği yerlerdeki çiftçinin, köylünün tarla, bağ ve bahçeleri sorumsuzca talan edilmiştir. Adeta müteahhit firmalara peşkeş çekilmiş ve onların insafına bırakılmıştır. Alt kademeler devleti kullanarak çiftçinin, köylünün elinden kamu yararı varmış gibi göstererek bağını, bahçesini, tarlasını alıyor sorumsuzca sonunun ne olacağını düşünmeden hem doğayı, hem çevreyi, hem de çitçiyi, köylüğü perişan ediyorlar. Sorumsuzca davrananları ve kendi sorunlarını üst kademelere duyurmak için çabalayan çiftçinin, köylünün sesi mutlak ilgili makamlarca duyulacaktır. İl İdare Kurulu kararıyla 2. yıllığına kiralanan Vezirhan çıkışındaki Gülümbe bahçeleri çöplük olmuş, 3 yıl olmasına rağmen yerleri halen kendilerine teslim edilmeyen bahçelerin durumu aynen şöyledir “Çevrede pek çok boş ve işe yaramaz yerler varken karayollarına mıcır üretmek ve ürettiği mıcırı karayollarına satmak maksadı ile ihaleyi kazanan Kolin Şirketi, Gülümbe bahçeleri olarak bilinen bölgeyi planet ve şantiye sahası olarak seçmiş köylü ile görüşmüş , köylü bahçelerini Kolin şirketine vermemiştir. Bir şekilde Karayolları Bölge Müdürlüğü Devreye sokularak kamu yararına varmış gibi gösterilerek İl İdare Kurulundan bahçelerin 2 yıllığına kiralanması kararı çıkartılmış Birinci sınıf tarım arazisi olan adı üstünde Gülümbe Bahçeleri vakit geçirilmeden müteahhit firma tarafından işgal edilmiş, bazı bahçeler 5-6 metre derinliğe kadar oyularak doğal mıcır alınmış ve Karayollarına satılmıştır, karayolları hangi bedel karşılığı Kolin Şirketine iyilik yapmıştır. Meydana gelen çukurlar çöp ve sıyırılmış asfalt kalıntıları ile doldurulmuş, Gülümbe Bahçeleri bir daha ekilip biçilmeyecek şekilde tahrip edilmiş.
2 Yıllığına kiralanan bahçeler 3. yıl geçmiş olmasına rağmen kiralama bedelleri ödenmemiş çevre kirletilmiş. Yeni nesil doğa yok edilmiş çiftçinin kavak ağaçları sulanmadığı için kurumuştur. Bahçelerinin sınırları kaybolmuş, bitkisel toprakları kaybolmuş, ağaçları kesilmiş, köylü bahçesinin yerini bulamıyor.
Köylüyü sorumsuzca perişan eden bu zihniyet mutlaka bunun hesabını vermelidir.
Güzelim verimli tarım alanlarının yok edilmesine onay veren Tarım İl Müdürlüğü:
Çevreyi, çevredeki bahçeleri de perişan hale getiren bu çevre felaketine göz yumanlardan özellikle Kolin Şirketine para kazandırmak maksadıyla Gülümbe bahçelerinin şantiye sahası mıcır üretim sahası olarak kullanılması maksadı ile İl İdare Kurulundan kamu yararı varmış gibi kiralama kararı çıkartan kara yollarından ilgililerce bazı şeylerin sorulması gerektiğine, mağdur olan çiftçinin-köylünün mağduriyetinin giderileceğine inanıyorum. Saygılar"
Vatandaşların bu şikayetlerini gündeme getiren gazetemizin yaptığı haberler ve gazetemiz sahibi Şadi Erdal'ın köşe yazılarının ardından bugün tahrip edilen arazi eski haline getirildi.
Gazetemiz köşe yazarı Ferruh Erdovan'da bugünkü yazısında aynı konuyu ele aldı. Erdovan, işgalle bozulan arazinin yapısının eski haline getirildiğini, fakat toprak profilinin eski yapısına kavuşturulmasının bilimsel olarak mümkün olmadığını, düzeltilen arazinin de tarım arazi olarak kullanılacağından şüpheli olduğunu yazdı.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.