BİLİŞİM HABERLERİ (4)
Merhaba. Bu haftaki bilişim ve iletişim dünyasından haberlerim biraz yenilik, biraz güvenlik biraz da bilimsellik üzerine olacak. Öncelik Google’ın.Google şirketinin resmi blog sitesindeki yazılara bakılırsa, Google arama motorunun şeklini tasarlarken hani öyle düşündüğümüz gibi sadelik falan değil de, gayet bilimsel bir yaklaşım sergilemiş. Sayfa tasarımında bilimsellik de neymiş diyecekseniz, acele etmeyin derim. Google, uzmanların eşliğinde yaptırdığı deneylerde, deneklerin arama yaptıkları kelimelere karşılık kesin ve net sonuçları veriyor. Arama sonucuna ait sayfa önüne gelen deneğin, sayfanın nerelerine baktığını, yani gözün dikkat ettiği yerleri tespit eden çalışma ile Google sayfada en çok nerelere bakıldığını keşfetmiş ve ona göre arama sonuçlarını ortaya koymaya başlamış. En çok bakılan yer ilk iki sonuç, sonrası ise, aşağıya doğru giden bir üçgen şekil ile bakılma sayıları azalan sonuçlar. Aynı zamanda arama başlıklarındaki kelimelerin kalın harflerle yazılmasının da etkili olduğunu gören Google, sonuçları bu değerlere dikkat ederek önümüze getiriyor artık.İkinci haber ise güvenlik üzerine. Birçok şirketin ve kurumun, kolayca değiştirilememesi yüzünden özellikle fiyat teklifleri oluşturmada tercih ettiği pdf uzantılı dosyaları oluşturan programların piri olan Adobe firmasının yazılımı bu aralar güvenlik sıkıntısı yaşıyor. Önünüze gelen sıradan diye düşündüğünüz bir pdf uzantılı dosyayı çift tıklamanız, eğer zararlı yazılım bulaşmışsa aktif olması için yeterli olacak. Sonra bilgisayarınızın kontrolü ve bilgilerinizin güvenliği tehlikede olacak. Adobe ise gerekli güvenlik güncelleştirmesinin 11 Mart’a kadar çıkmayacağını bildirmiş. Dolayısı ile bir süre pdf uzantılı dosyaları mümkünse açmamakta fayda var.Son haberim yenilik ve güzellik üzerine. Türk Telekom, Probil isimli şirketle başlattığı proje ile Türkiye çapında kablosuz internet erişimi sunmayı hedefliyor. Kapsama alanı ile de dünyada bir ilk olacak proje ile abone olan kişiler, ilk etapta oteller, havaalanları, popüler alışveriş merkezleri, fuar alanları, kafeler, restoranlar, kütüphaneler, üniversiteler, parklar ve sosyal alanlar gibi ülke çapındaki 8.000 noktada kablosuz olarak internete bağlanabilecekler. TTNET WiFi servisinin kullanılacağı KAYAA ( Kablosuz Yerel Alan Ağı) projesi ile illerin büyüklüklerine bakılmadan tüm Türkiye’de, şimdiki teknolojilerle birlikte çalışabilir, gelişime açık bir yapı oluşturulacak. Bu yapının oluşmasında Probil, cihaz temini, kurulumu, yönetim sistemleri, ilgili yazılımların geliştirilmesi ve tüm sistemin bakımından sorumlu olacak. Kısacası her tarafımız internet olacak. Ah bir de fiyatlar düşse, ne güzel olacak.Sayğılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
print : İngilizce kökenli bu söz dilimizde "Bilgisayarda yazılan bir metnin kâğıda dökülmüş biçimi." anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Sözün bu anlamı için dilimizdeki çıktı sözü uygun bir karşılıktır. Bu söz ayrıca dilimizde baskı anlamında da kullanılmaktadır. Dolayısıyla sözün bu anlamda kullanılmasına da gerek yoktur.
TDK Print etmek : Çıktı almak. TDK
klon : İngilizce klon (clone) sözü biyolojide "Aynı canlıdan eşeysiz olarak üreyen canlı." anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için dilimizdeki kopya sözü uygun bir karşılıktır. TDK slayt : İngilizce slayt (slide) sözü “
1. Üzerindeki resim ve şekilleri beyaz bir zemin üzerine yansıtmak amacıyla tepegöz ve gösterim aletine konan şeffaf, ışığı geçiren kâğıt veya madde,
2. Saydam bir yüzey üzerine alınmış, gösterim aletinde kullanılmaya özgü pozitif görüntü." anlamlarına gelmektedir. Sözün her iki anlamı için dilimizdeki saydam sözü uygun bir karşılıktır. TDK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.