KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

İNTERNET HASTALIKLARI

İNTERNET HASTALIKLARI

Merhaba. İnternette gezerken, www.ntvmsnbc.com sitesinde bir araştırmaya denk geldim. Çevremde de benzerlerini, daha iyilerini ya da daha kötülerini gördüğüm bazı alışkanlıklar bu araştırmada internet hastalıkları başlığı altında toplanmış. Hakikaten birçok insan, aşağıda yazanları ya da benzerlerini yapmak için işi gücü bırakıyor, ya da bunları yapmanın özlemi ile işlerini acele bitirmenin yolunu seçiyor. Bakalım size de tanıdık gelecek bir şeyler var mı?
Ego surfing - Ego sörfü: Google’da ya da EkşiSözlük’te kendi adınızı aratıyorsanız siz de bu hastalıktan muzdaripsiniz demektir. Ancak asıl kastedilenler kendi isimlerini, yaptıkları işleri her gün aratanlar, haklarında hangi anahtar kelimelerle neler araştırılmış inceleyenler ve hatta abartıp bu insanların peşine düşenler.
Infornography - Enfornografi: Anladığınız gibi pornografi ile enformasyon kelimelerinden yaratıcı şekilde üretilmiş bir sosyal olgu. Her türlü bilgiye aç ve bu ihtiyacını internetle karşılayan kişilerin rahatsızlığı. En önemli iki yan etkisi, her okuduğunu gerçek sanmak veya artık okuduğu hiçbir şeye inanmamak.
YouTube narcissism - YouTube narsizmi: YouTube ve diğer video paylaşım sitelerine gayet kişisel videolarını koymak. Bunun bir ileri aşaması da video günlük tutmak. Asıl amaç ise başkaları tarafından keşfedilmek ve ilgi çekmek.
Cheesepodding: Nasıl Türkçe hale getirilir bulamadık. Sürekli MP3 aramak, dinleyemeyeceği kadar şarkı indirmek ve koleksiyon yapmak olarak tanımlanıyor. Ancak indirdiği şarkıları dinleyenler bu gruba dâhil değil.
Blog streaking - Blog teşhirciliği: Her türlü sırrını blog sitesinde anlatmak. Ancak bir blog teşhircisi sayılmanız için zaman zaman başkalarından da bahsetmeniz ve onların hayatları hakkında öğrendiğiniz sırları da anlatmanız gerekiyor.
Crackberry: Henüz hayatımıza Blackberry’ler tam olarak girmedi. Bu sebeple henüz Türkiye’de yukarıdakiler kadar yaygın değil. En alakasız zamanda Blackberry’den e-posta kontrol edenlere bu isim veriliyor. Ancak bu iş için bir Blackberry kullanmak şart. Yani postalara değil, bu cihaza olan bağımlılıktan bahsediliyor.
Sidekickism: Sidekick de henüz buralarda görünmüyor ancak yabancı yaşıtlarımız arasında çılgınlar gibi popüler. Sidekick, ekranı dönerek açılan ve altından QWERTY klavye çıkan bir cins mesaj telefonu. Elinden bu aleti düşüremeyenler işte bu rahatsızlığın pençesinde.
MySpace impersonation - MySpace Taklitçiliği: Yıllardır her türlü sanal sohbet platformunda yapılan durumun abartılmışı. Yani internette başka biri gibi davranma hali. Ancak MySpace taklitçileri, canları isteyince başkası gibi konuşmuyorlar, adeta MySpace’de alternatif bir yaşam oluşturuyor ve çevrimiçi iken o kişi gibi yaşıyorlar.
Google entourage: Yakınları, tanıdıkları, arkadaşları ne yapmış diye Google karıştırmak. Onlar hakkında neler dendiğini araştırmak ve gerekirse onlar adına cevap vermek gibi bir ileri adımı daha var.
Google stalking: Bu da eski sevgililerin izini Google’dan sürmek anlamına geliyor. Eğer kontak kurulacaksa "MySpace taklitçiliği" yolu izleniyor.
Photolurking: Başkalarının MySpace, Flickr, Picasa, Live Journal sayfalarında dolaşıp saatlerce tanımadığı insanların fotoğraf albümlerine bakanların yaptığı şey.
Cyberchondria: Siber hastalık hastalığı. Öncelikle doktora gitmek yerine internete danışmak gerekiyor. Bir de bulduğunuz yalan yanlış bilgiler sonucu ciddi bir hastalığınız olduğuna karar veriyorsanız tebrikler.
Wikipediholism - Wikipedializm: Adı üzerinde, Wiki bağımlılığı. Sadece okumak yetmiyor, sürekli makale değiştirmeniz, yeni başlıklar açmanız gerek.
Umarım bunlardan birine yakalanmışsanız çabuk kendinizi kurtarırsınız. İleride geriye dönüp baktığınızda, bu boş uğraşlar için ne kadar vaktinizi heba ettiğinizi ve nelere vakit ayırmadığınızı görmek size acı vermeden, ilk hevesinizi atlatıp toparlanmanın yolunu bulun.
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
oşinografi : İngilizce oşinografi (oceonography) sözü "Okyanus ve denizlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri üzerine deneysel araştırmalar yapan bilim kolu." anlamına gelmektedir. Bu söz için dilimizde deniz bilimi karşılığı bulunmaktadır. TDK
asparagas : İngilizce asparagas (asparagus) sözü "Gerçek olmayan, gerçekmiş gibi gösterilen haber." anlamında kullanılmaktadır. Bu yabancı söz yerine dilimizdeki uydurma (haber) ifadesi kullanılabilir. TDK
bilanço : İtalyanca bilanço (bilancio) sözü ekonomide "Bir kuruluşun, bir ticarethanenin belirli bir dönem sonundaki veya belirli bir gündeki taşınır ve taşınmaz varlıkları ile bunları sağlamak için kullanılan öz ve yabancı kaynakları dengeli olarak gösteren çizelge." anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için Kurumumuzca dengelem karşılığı önerilmektedir. TDK

Bu yazı toplam 582 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR