MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

Başkanlar hodri meydan!

Başkanlar hodri meydan!

2019 yerel seçimlerinde ilk kez belediye başkanı olan bazı başkanlar, görevi devralır almaz, belediye binalarının ön cephelerine metrelerce büyüklükte devraldıkları belediyenin borçlarını asmışlardı. Yani, nasıl bir belediye aldıklarını, geçmiş belediye başkanının nasıl bir borç bıraktığını, belediyenin kasasında ne kadar para olduğunu açıklama yarışına girmişlerdi. Hatta bazı belediye başkanlarının geçmiş dönemle ilgili yüzlerce yolsuzluk dosyası bulunduğunu, bu dosyaları zamanı gelince açıklayacaklarını beyan etmişlerdi. Fakat yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen ne dosyalar açıklandı, ne de geçmiş dönem belediye başkanları ile ilgili olarak herhangi bir suç duyurusunda bulunuldu. Eğer söyledikleri dosyalar var idiyse neden açıklamadılar. Şayet böyle dosyalar yok idiyse neden bu siyasi yalanlara baş vurdular?

Gelelim yine belediye binalarına asılan borçlara. 2019 yerel seçimlerinden hemen sonra bu konu ile ilgili de bir köşe yazısı yazmış ve borç pankartlarını asan başkanlara "Önümüzdeki seçimler geldiğinde, başkanı olduğunuz belediyenin de borç yapısını ve dönem sonundaki kasada bulunan parayı halkı bilgilendirmek için asacakmısınız?" Diye o günlerde sormuştum.

31 Mart seçimlerine 3 aydan kısa bir zaman kalmışken, 2019 yılından bu yana belediye başkanlığı yapan arkadaşlardan aynı hareket gelecek mi diye bekliyorum. Özellikle Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever, kendinden önceki dönemle ilgili gelir giderleri, borçları ve kasadaki mevcut parayı bir bilanço gibi Belediye binasına aşmıştı. Şimdi Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever'den kendi dönemiyle ilgili bir pankartı, Söğüt Belediye binasının duvarına asmasını beklemek, hem Söğüt halkının hem de bizlerin en doğal hakkımız olduğunu ifade etmek istiyorum. Bakalım 5 yıllık döneminde, neler yapılmış, Söğüt'e ne hizmetler gelmiş, dönem sonunda kaç lira borç ve kasasında kaç lirası varmış. 2019 seçimlerinde Belediye Başkanı seçilip, 2024 seçimlerinde tekrar aday olan Belediye başkanlarından da aynı uygulamayı beklemek, biz vatandaşların en doğal hakkı değil mi? Çünkü 5 yıl boyunca yönettikleri belediyelerin bütçelerini onlara verenler bizleriz. Yani o bütçeler bizim vergilerimizle oluşuyor. Bizim paralarımızın nerelere gittiğini bilmek te bizlerin en doğal hakkıdır.

Bilecik ilindeki 11 Belediye Başkanına buradan bir çağrı yapayım. Gelin Türkiye'ye örnek olun. İster tekrar aday olun, ister olmayın, 5 yıl sonundaki bütçelerinizi, ne kadar borcunuz, ne kadar alacağınız, kasanızda ne kadar paranız olduğunu seçmenlerinize açıklayınız. Çünkü 5 yıl boyunca harcadığınız para sizin değildi. O parada tüyü bitmemiş yetim hakkı vardı. Hem sizin, hem de seçmenlerinizin gönlünün rahat olması için, böyle bir uygulamayı, "Kuruluşun ve kurtuluşun Beşiği" Bilecik ilinden başlatın. Başlatın ki, Türkiye'ye örnek olun. Bakalım hangi Belediye Başkanımız bu cesareti gösterecek. Hodri meydan, bekleyip göreceğiz.

31 Mart 2024'den sonra da konuyu irdelemeye devam edeceğim.

Hoşça ve Dostça kalınız.

Bu yazı toplam 5127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MEHMET ERDEM Arşivi
SON YAZILAR