ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

30 YILDIR BİR FABRİKA TÜTTÜRÜLEMEDİ, MAHCUBİYETTE YOK

30 YILDIR BİR FABRİKA TÜTTÜRÜLEMEDİ, MAHCUBİYETTE YOK

On beş gün evvelki yazımda, “Timur’un Filleri” hikayesini anlatmıştım, tekrar anlatmak istemiyorum. Ne yazık ki bir daha “Timur’un Filleri” vakasını yaşıyoruz.

25-30 yıl evvel Refik Arslan Öztürk’ün valiliği döneminde Söğüt Organize Sahası Küre köyünün en verimli topraklarında kuruldu. Hemen fabrika kurulacakmış gibi dikili kiraz ağaçları söküldü. Organize bölgesi için kamulaştırılan sahanın ortasından köyler arası ulaşım yolu da vardı.

Aradan 20 sene geçtikten sonra, yani tahminen bundan 10 sene falan önce, Elginkan Holding Söğüt Organize bölgesinin, sanırım bin dönüm arazisine fabrika kurmak için talip oldu. Zamanın Valisi Musa Çolak olduğu İl Genel Meclisi Başkanı da şimdiki Ak Parti il Başkanı Serkan Yıldırımdı. Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı ve Meclis Üyeliği bitti, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı oldu, o da bitti. İl Başkanlığı devam ediyor.

Vali Musa Çolak, ilimiz valiliğinden ayrıldı, Süleyman Elban’ın 1 yıllık Valiliği döneminde Elginkan Holding hiçbir çalışma yapmadı. Tahir Büyükakın’ın 1,5 yıllık Valiliği döneminde yine Elginkan faaliyette bulunmadı. İstimlak edilen Organize Sanayi Bölgesi, ortasından yüzyıllardır geçen köyler arası yolun kaldırılmasını isteyen holding, kendisi fabrika kurulması çalışmasına başlamasa da İl Özel İdaresi’ne alternatif yolun yapılması çalışmasını başlatmasını başardı. Yol yol oldu mu az sonra ona da değineceğim.

Tahir Bey’de gitti bir yıla yakın Vali Yardımcılığı idaresi sonunda Bilal Şentürk Vali olarak atandı. Vali Şentürk, işi sıkı tuttu, holdinge süre verdi, aksi halde arsaları geri alacağı ültimetonunu verdi. İlimizin kaderi, Vali yetiştirmek, stajyer dönemi bitti mi yeni stajyere talim. Geldi Kemal Kızılkaya dönemi. Geçen yıl Bilal Şentürk’ün sert tutumu üzerine, Elginkan birkaç ay hafriyat çalışmaları yaptı, kış geldi gidiş o gidiş. Sözde bu sene eylül-ekim aylarında kuracakları fabrikalarda üretime geçeceklerdi.

Beş Vali değişti ama Elginkan holding te kandırmaca kafa değişmedi. Söğüt halkına ve bilhassa Kürelilere söz verildiği halde fabrikaların kurdurulamaması devlet otoritesinin zedelenmesine sebep oldu. İlgililerin halka bu gecikmenin sebeplerini anlatarak özür dilemeleri gerekir.

Yazımın başında “Timur’un Filleri” dedik ya aynen vaki oldu. Küre halkının en verimli 1500 dönüm arazisini alıp hiç fabrika kurdurmayan bürokrasi başları aynı bölgeden 1500-2000 dönüm daha kiraz, bağ, bahçe arazilerini organize sanayi bölgesi yapmaya uğraşıyorlar. Sizde hiç bugüne kadar 30 yıldır bir fabrika bacası tüttüremediğinizin mahcubiyeti yok mu? Ertuğrul Gazi’nin torunlarına bu yapılanlar reva mı diye niye düşünmüyorsunuz? Elginkan’ın hangi baskısına dayanamıyorsunuz da fabrika kurdurmayı başaramıyorsunuz.

Yukarıda organize sanayi bölgesi ortasından köyler arası ulaşım yolunun değiştirildiğini söyledim. Yol güzergah olarak değişti değişmesine de bir türlü ulaşım yapılamıyor. Yol bir ara dolgu yapılan yerden çöktü.

Hafif çisentide araçlar biriken sularda dalıp kalıyor, kurtarıcılarla, bir sürü masrafla çıkarılıyor. Çaltı, Küre, Hamidabat, Geçitli, Tuzaklı daha isimleri sayamayacağım üretici köyler sebze ve meyvelerini satmaya bu yoldan gidemiyorlar. İşin en garibi ve üzücü yanıysa, Söğütlü hatta Çaltılı olmasına rağmen İl Genel Meclis Başkanı’nın bile yolun içler acısı halinden bi haber olması.

Bir çift sözde Söğüt Kaymakamı’na, Kaymakam Bey, onca tarım arazisi olmayan araziler varken, neden 400’ün üzerinde bağ, bahçeleri Organize sanayi bölgesi olması için uğraşıyorsunuz. Biraz da esas vazifeniz olan şu bahsettiğim yolun yapılması için enerjinizi harcasanız.

Bu yazı toplam 2562 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR