Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Nitelikli girişimciler nerede?

Nitelikli girişimciler nerede?

Geçen hafta şehrimizde Avrupa Birliği Projesi kapsamında girişimcilerin desteklenmesi adına bir organizasyon TSO da gerçekleştirildi. Bu kapsamda ESTU ve Inovasyon Fabrikası şehrimizde yeni girişimcilerle buluştu demek isterdim. Fakat organizasyonda maalesef sadece Alfa Kurt projesi yer aldı.

İlk önce konuya bir açıklık getirelim. Aslında haberlerimizi okuyan arkadaşlar daha önce bu projeden haberdardırlar. Bursa Eskişehir ve Bilecik şehirlerinde toplamda desteklenmeye kayda değer 65 kuruluş seçilerek ulusal ve uluslararası bazda yatırımcıların yönlendirilmesi adına yapılan bir çalışma. Hatta AHİ HVS bu kapsamda ciddi bir potansiyel olarak görülmekteydi.

Bu arada yazımızda önemli bir konuya da değinelim. Maalesef ilgisizlik, gerekli elemanların bulunamaması ve kiralık yer sorunu sebebiyle Ahi Savunma proje faaliyetlerini sonlandırmak üzere. Son 6 aydır şirket yetkilileri ile yeni bir proje yapamıyoruz. Artık yatırımlarını Ankara'da yürütmek istiyorlar. Son dakika şirket faaliyetlerine bir ilgi olmazsa, tam kapasite ile Ankara'da üretime devam edeceğini düşünmekteyim.

İşte bu yüzden inovasyon fabrikası projesini sayın bakanımız Varank'ın ve BEBKA genel sekreteri Zeki Bey'in destekleriyle geliştirdiğimiz Alfa kurt projesi ile katıldık. İtalyan proje yürütücüsü ve savunma sanayinde birçok başarısı bulunan Özcan Bey tarafından proje gayet başarılı olarak nitelendirildi. Eğer aynı ivmelenme ile gelişim kaydedebilirse son 20 şirket arasında kalarak Avrupa ve Amerika yatırımcılarına projenin tanıtılabileceği bilgisi tarafımıza verildi. Tabi ki her zaman dediğimiz gibi ancak proje başvurusu yapan kişiler destek alabilirler!

Ama bu organizasyona maalesef yeni yatırımcılardan ve girişimcilerden ilgi yoktu. Yani bunu sadece akademisyenlerden kimse katılmadı gibi algılamayın. Aynı zamanda şehirde de bir katılım göremedim. Bana sorarsanız acilen bunun nedenleri ve sebepleri araştırmalı. Şehrimizde Teknofestlere olan ilgisizlikle nedenlerin ben aynı olduğunu düşünmekteyim.

Acilen gençlerimizin üretim ve teknoloji geliştirmeye yönlendirilmesi gerekli. Bu kapsamda görevli kurum ve kuruluşlar tüm desteği paydaşlara sağlamalı. Yani arkadaş minimum 200-300 bin dolarlık yatırım alma durumu varken, neden hiç kimse gidip de bana destek verin demez?

Ben en büyük sorunun ise şehrimizde hala bir Kuluçka Merkezi veya TEKMER gibi bir yapının oluşturulmamasına bağlıyorum. Düşünsenize Bursa Sakarya Eskişehir sanayilerine ortalama bir saat mesafede bir şehirde proje ve ürün geliştirecek bir merkez yok. Pardon var da boş yer yok!

Bu yazı toplam 1753 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR