ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

Çiftçi endişeli!

Çiftçi endişeli!

Buğday piyasası karışık, borsalarda geçen yılki taban fiyat 6250 TL’den daha düşük. 5-6 lira arasında satılıyor. Hükümet geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisine buğdayını satan üreticiye ton başına 6250 TL taban fiyat üstüne 1 lira teşvik verdi. Yani çiftçi 7 bin 250 TL’ye buğdayını sattı.

Rusya ve Ukrayna’dan gelen buğdaylardan Türkiye aldığı için piyasada buğday ucuzladı. Geçen yıl hükümet verdiği taban fiyata 1 lira teşvik verince üretici genelde buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisine sattı. Bunun içinde ofis silolarının dolu olduğu konuşuluyor. Bu yüzden borsalarda fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi hükümetin verdiği fiyattan elbette buğday alır ama burada kota koyar endişesi üreticiyi kara kara düşündürüyor.

Şu anki piyasa fiyatından ürününü üretici satmak mecburiyetinde kalırsa gelecek seneye buğday ekim sahası azalır. İki yıl evvel buğday rekoltesi 17 milyon tona kadar düşmüştü, fiyatlar yükseldikçe üretim 21 milyona çıktı. Yine ayçiçek fiyatları yükseldikçe üretim de artmış durumda. Her yıl Temmuz ayında ofis ilimizde açılıyor. Ben bu yazımı 2 Temmuz Pazar günü yazmak mecburiyetinde kaldım. Henüz daha açılmış değildi. İnşallah ofis tam kapasiteyle alım yapar piyasaları dengeler, çiftçinin korktuğu başına gelmez.

Bu yazı toplam 1609 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR