ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

İL TRAFİK KOMİSYONU

İL TRAFİK KOMİSYONU

İl Trafik Komisyonlarında kimlerin görevlendirileceği ve görevleri bir yönetmelikle belirtilmiştir.

"BAŞKANI 

İllerde vali veya yardımcısının başkanlığında, ilçelerde kaymakam başkanlığında toplanır.

ÜYELERİ

*Belediye temsilcisi

*Emniyet temsilcisi

*Jandarma temsilcisi

*Milli Eğitim temsilcisi

*Karayolları temsilcisi

*Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı ilgili odanın temsilcileri;

*Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların birer temsilcisinden

birer üye ile kurulur.

*Kuruldaki üniversite, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların temsilcilerinin toplam sayısı 3'ü geçemez.

*Kuruluşu bulunan yerler hariç, İlçe Trafik Komisyonları'na karayolları temsilcisinin katılması zorunlu değildir.

KARAR ALIMI 

Gündem konuları vali veya kaymakamlar tarafından belirlenir.

Bu komisyonlara, oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere, diğer kuruluş temsilcileri de çağrılabilir.

Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

İl Trafik Komisyonu kararları valinin onayı ile yürürlüğe girer.

İl ve İlçe Trafik Komisyonu kararlarını bütün resmi ve özel kuruluşlar uygulamakla yükümlüdür.

GÖREVLERİ 

1. İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak,

2. Trafiğin düzenli bir şekilde akımını sağlamak bakımından alt yapı hizmetleri ile ilgili tedbirleri almak, trafikle ilgili sorunları çözümlemek, bütün ülkeyi ilgilendiren Karayolu Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu'nun müdahalesini gerektiren hususları İçişleri Bakanlığı'na iletmek,

3. Karayolu taşımacılığına ait mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, trafik düzeni ve güvenliği yönünden belediye sınırları içinde ticari amaçla çalıştırılacak yolcu ve yük taşıtları ile motorsuz taşıtların çalışma şekil ve şartları, çalıştırılabileceği yerler ile güzergahlarını tespit etmek ve sayılarını belirlemek,

4. Gerçek ve tüzel kişiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluşlara ait otopark olmaya müsait boş alan, arazi ve arsaları geçici otopark yeri olarak ilan etmek ve bunların sahiplerine veya üçüncü kişilere işletilmesi için izin vermek."

Görüldüğü gibi sadece bürokratlar komisyonda yer almıyor. Şoförler odasından , üniversiteden, oda ve kamuya yararlı derneklerden temsilciler bulunuyor. Ayrıca oy hakkı olmaksızın başka kuruluş temsilcilerin çağrılabileceği ifade ediliyor. Bugüne kadar bu uygulama ilimizde uygulandı mı bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa bu güne kadar il trafik komisyonu toplantılarına basının çağrılmadığı.

İlimizde yaşanan trafik sıkıntısını zaman zaman dile getiriyoruz. Ne yazık ki her geçen gün trafi aksaklığı artarak devam ediyor.

Karayolları kanununda karayollarına ait yollarda trafiğin aksatılmaması için tedbirler alınması istenmesine rağmen, şehir içinden geçen karayolu üzerinde 2. sırada park yapmak normal hale geldi. İl trafik komisyonu 2. park yapılabilir diye bir karar mı aldı?

Bilecik tabiat şartları bakımından şehre tek girişi ve çıkış sebebiyle trafik sürücüleri zor  anlar yaşıyor.Komisyon yol alternafitleri bulmakla görevli neden bunun üstünde durulmuyor?

Bilhassa banka önleri resmi araçlar da dahil ikinci ve üçüncü sıraları oluşturuyor. İl trafik komisyonu bu oluşumları normal görülmesi gerekir diye karar almış olabilir mi?

Şehrimizde otopark yapmak yerine yollara çizgi çizerek otopark uygulaması uyanıklığı uygulanıyor. İl trafik komisyonlarının özel  kurum ve kuruluşlara ait otopark olmaya müsait yerlere işletme izni verme hakkı var neden bu uygulamaya kapı açmıyor ?

Mesela "Kız Mektep" olarak inşa edilen binanın avlusu boş duruyor. İş arayan bir gence verilse geliri onun olur, araç sahipleri rahat eder. Bu gibi yerler tespit edilmeli gereken yapılmalı. Komisyondaki siviller halkın isteklerinin yerine getirlimesi için çalışmalı.

 

Bu yazı toplam 6184 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR