ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

40 YIL SONRA DA OLSA GELİŞME VAR

40 YIL SONRA DA OLSA GELİŞME VAR

21 Ocak tarihli bir gazetede ” Bilecik’in en büyük yatırımları CHP yönetimindeki belediyeler döneminde yapılmıştır” diye başlayan bir reklam yayınlandı. Reklamı veren 1990’lı yıllarda bir dönem belediye başkanlığı yapan Av. Akın Olcay. 

Olcay, bu dönemde belediye başkanlığı için partisinden aday adayı oldu. Partisi Dr. Sungur Turan’ı tercih etti. Olcay gazeteye reklam vermekle küsmediğini, partisi için gayretle çalışacağının sinyalini vermiş oldu. 

Olcay, CHP seçmenine partisinin iddialı olduğunu da deklare etmiş diyebiliriz. CHP’nin bu seçimlerde 3. parti çıktığı takdirde bir daha toparlanamayacağını tahmin ettiğinden var güçleriyle çalışmaları gerektiğini, bir nevi partililerini uyarmış oluyor. 

Av. Akın Olcay’ın vermiş olduğu ilanda dikkatimi çeken bir hususa açıklama getirmek istiyorum. 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin CHP’li Belediye Başkanı İsmail Atak döneminde kurulduğunu parantez içinde (CHP-MSP koalisyonu) dönemini belirtiyor.

Olcay’ın söyledikleri doğru ancak hemşehrilerimizin bugün konuşulmayan gerçekleri bilmesini istiyorum.

CHP-MSP koalisyonu kurulduğunda rahmetli Erbakan Sanayi Bakanlığı’nın MSP’de olması şartını koşmuştu ve aldı. Bilecik’te rahmetli Terzi İrfan Bilecen MSP İl Başkanı bende yardımcısıydım. Koalisyon kuruldu, Kars Milletvekili Abdülkerim Doğru Sanayi Bakanı oldu. Hükümet kurulduktan kısa bir zaman sonra çeşitli illerde Organize Sanayi Bölgeleri kuruluş temelleri atılmaya başlandı. Erbakan ve partisinin bu çalışmalarından rahatsız olan CHP milletvekilleri, açık açık gazetelerde Erbakan ve MSP aleyhinde beyanatlar verdi. 

Sanayi Bakanlığı’ndan bizim il teşkilatını çağırdılar. Rahmetli İrfan abi ve ben gittik. Bakanlıkta bize Bilecik’te “Organize Sanayi Bölgesi” kurulması için bir dernek bir de Türkiye Sanayi ve İş Adamları Derneği kurmamızı söylediler. Geldik, kurduk. Her iki dernekte yer alanlar hatırladığım kadarıyla İrfan abi, ben, Kadir Akıncı, Osman Şen, (Rahmetli Yavuz usta), terzi Bilal, baharatçı Mehmet. Daha ismi olanlar var ama benim hatırladıklarım. Terzi İrfan abi ile zamanın belediye başkanı İsmet Atak’ı ziyarete gittik ve gelişmelerle ilgili bilgi verdik, yardımcı olmasını istedik. Başkan Atak, benden büyük ama küçük yaştan itibaren tanışırdık. Babamla, babası 4 yıl bir yerde askerlik yapmışlar, ailece görüşürdük. İsmail Atak bize,” İrfan abi, Şadi kardeşim, Erbakan her yere Organize Sanayi Bölgesi temelleri atıyor. İlimize de el attı. Bu memlekette sanayi mi olur?” dediğini bugün gibi hatırlıyorum.

Bakanlıktan görevliler geldi, dernek kanalıyla arsalar istimlak edilmeye başlandı, olacağı kanaati kesinleştiğinde Başkan derneğe yardımcı olmaya başladı. Konuyla ilgili yazacağım çok hatıram var ama bu kadarı yeter diyorum.

Organize Sanayi Bölgeleri birçok yerde kuruldu, dedim ya aradan bir müddet geçince Erzurum CHP Milletvekili Erzurum Organize Sanayi Bölgesi kuruluş levhasını söktü, Ankara’ya meclise getirdi. “Erbakan temel atıyor ama fabrika yok. Bunlar boş işler” dedi. Bilecik’te de aynı tenkitler yapıldı. 

Bizim 40 yıl evvel gerçekleştirdiklerimize geçte olsa sahiplendiklerine üzülmedim, sevindim. Ya hala “Bu memlekette sanayi, ağır sanayi mi olur” noktasında değiller. 40 yıl geriden de gelseler bir gelişme var. Bunada şükür.  

Bu yazı toplam 1180 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR