KADİR ERDAL

KADİR ERDAL

Bozüyük ve Tramvay

Bozüyük ve Tramvay

Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu’nun seçim vaatlerinden bir tanesi de tramvay projesiydi. Tramvayın yapılması için çalışmaların başladığı dönemde Bozüyük Haber ve Yeni Bozüyük Gazetesi olarak sokak röportajı gerçekleştirmiştik. Sokak röportajında, vatandaşların tramvay projesinin nasıl olacağına dair fazla bilgi sahibi olmadıkları görülmüştü. Başkan Bakkalcıoğlu da o zamanlarda tramvayla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmamıştı. 

Süreç devam ederken AK Parti Bozüyük İl Genel Meclis Üyesi Mesut Çetin, tramvay projesiyle ilgili açıklamada bulundu. Meclis Üyesi Çetin, “Trafik Felç! 2. El Tramvay Geldiğinde Caddenin Halini Düşünemiyorum” ifadesini kullandı. Daha sonra Bozüyük AK Parti İlçe Başkanı Hüsnü Ersoy belediye bütçesini eleştirdiği basın toplantısında, tramvay meselesine değinerek, “Bozüyük’ün önceliği olmayan, hizmet adı altında tramvay gibi kamu kaynaklarını boşa harcayan projeler öncelenmiş. Yatırım, tramvay olmaz! 2. elmiş yeni tramvaymış, bizim Bozüyük’ümüzün önceliği tramvay mı? 7-8 metre yola birde tramvay sokmak mı önceliğimiz?” gibi sözler sarfetmişti. 

Bozüyük’te esnaflarla yapmış olduğumuz istişarelerde ilçede genel siyasetin aksine bir durumun ortaya çıktığını anlatmakta. Şöyle ki; genel siyasette AK Parti’nin yaptığı ve yapmak istediği birçok proje CHP tarafından ‘Ne gerek var’ şeklinde eleştirildiğini anlatan esnaflar CHP’nin karşı çıktığı projelerin ise Türkiye’ye katma değer sağladığından bahsediyor. Mesela İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kanal İstanbul vb. 

AK Parti iktidarı bu projeleri yapmak istediğinde hep CHP’nin eleştirileri ile karşı karşıya kaldı. Yani iktidar yapmak ana muhalefet ise yaptırmamak üzerine bir siyaset izlemekte. Bozüyük’te ise bunun tam ters bir durum karşımıza çıkmakta. CHP’li belediye tramvay yapmak istiyor ancak AK Parti kanadı karşı çıkıyor. AK Parti’nin Bozüyük’teki bu tavrını anlamak biraz güç.”

Gelen tramvayları görmüşsünüzdür. Bozüyük’ün havasını değiştirdiğine inanıyorum. Araç park sorunu olabilir ama Çarşı Projesi’nde yer alan 250 araçlık otopark iyi bir alternatif gibi görünüyor. Yetip yetmeyeceğini ise zaman gösterecek. Muhtemelen Bilecik’te yaşanan otopark sıkıntısı Bozüyük’te yaşanmayacak. 

Ayrıca, tramvaylar çalışmaya başlandığında araç yoğunluğu da azalabilir. Bozüyük Belediyesi bu durumu da düşünüyor olabilir. Tramvay projesi şehre estetik katabilecek bir proje. Burada Bozüyük Belediyesi’nin eksikliği kamuoyunu yeterince bilgilendirememek ve aydınlatamamak gibi görünüyor. Başkan Bakkalcıoğlu seçildikten sonra bir basın açıklaması düzenlemişti, o basın açıklaması ilk ve son oldu. Basına demeç vermeden, açıklama yapmadan devam ettirilen projelerin basın ile paylaşılarak kamuoyuna ulaştırılmasının Bakkalcıoğlu’nun faydasına olacağını düşünüyorum.

Tramvay projesi estetiğin yanı sıra bazı avantajları da beraberinde getirebilir. Dolmuş ücretlerine zam geleceği zaman tramvay belediyenin elinde bir argüman olabilir ve fiyat kontrol mekanizması görevi üstlenebilir. Tramvay hattının adliyenin önünden başlayıp Eczacıbaşı’nın önüne kadar gitmesi ise vatandaşların ulaşım konforunu artırabilir. Durum böyle iken Bileciklilerin de tramvay istediklerine şahit oldum ki haberimiz altındaki yorumlarda da gözükmekte. 

Son olarak, Bozüyük Belediye’sinin yapmış olduğu tramvay projesini destekliyorum fakat ortaya atılan iddia ve eleştirilerin yaşanmaması adına belediyenin basın ile diyaloglarını artırması gerektiği kanaatindeyim. Bakkalcıoğlu, projeye start verildiği günden itibaren gerekli açıklamaları yapmış olsaydı “2. el tramvay”, “Trajik tramvay” gibi yorumların yapılacağını düşünmüyorum. Elbette takdir her zaman siz değerli okuyucularımızın.

Bizler basın mensubu olarak projeyi izlemeye, gelişmeleri ve sonuçlarını aktarmaya devam edeceğiz. 

Kadir ERDAL/Yeni Bozüyük Gazetesi Yazı İşleri Müdürü

Bu yazı toplam 4512 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
KADİR ERDAL Arşivi
SON YAZILAR