MUSTAFA BÜYÜKGÜNER

MUSTAFA BÜYÜKGÜNER

Nasrettin Hoca’nın Mezar Sandukası Bulundu

Nasrettin Hoca’nın Mezar Sandukası Bulundu

Nasrettin Hoca’nın Mezar Sandukası Bulundu

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Ulu Camii’nin 2014 yılında yapılan restorasyonu sırasında bahçedeki kazıda bulunan mermer sandukanın Nasrettin Hoca’ya ait olduğu ortaya çıktı. 2014 yılında bulunduğunda Nasrettin Hoca’nın oğluna ait olduğu düşünülen sanduka üzerinde Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığınca yapılan çalışma neticesinde mezar taşının bir yüzünde “Sahib-ül hazel kabrü el muhtaç ila rahmetillah”, diğer yüzünde ise, “Nasrüddin hace nusrat ibn-i Şemsüddin baba” yazdığı tespit edildi.

İnceleme ve araştırmaların ardından Nasreddin Hoca’nın mezarına ait olduğu tespit edilen 147 santim uzunluğunda ve yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sanduka, Sivrihisar Belediyesine getirildi. Sandukanın bundan sonra Sivrihisar Belediye binası içerisinde sergileneceği bildirildi.

Nasrettin Hoca’nın 1208 yılında Sivrihisar’ın Hortu Köyü’nde doğduğu ve 1284 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Nasrettin Hoca’nın türbesi ise Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunmaktadır.

Vefa Ödülü Âşık Veysel’e Verildi

Her yıl düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödüllerinde; bu sene, vefa ödülü Âşık Veysel’e verildi. Törende yaptığı konuşmasında Âşık Veysel’in Ankara’yı ziyaretinde kılık kıyafeti sebebiyle Ankara’nın Ulus semtinden dışarıya atıldığını ve bunun da milletimizin hafızasında onulmaz yaralar açtığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında; “Asırlardır sözlü kültürümüzü yansıtan, gönüllerimizi ilim, hikmet ve sevdayla dokuyan âşıklarımızdır. 1973 yılında ebedi âleme irtihal eden Âşık Veysel Şatıroğlu, Anadolu halk ozanlarının yakın tarihimizin en önemli temsilcilerindendir. Milletimizin gönül yollarını en iyi bilen, o yolda yürüyen, o yolda ömrünü tamamlayan özünden geçeni büyük maharetle söze ve saza döken hakiki bir halk ozanıdır. Millete ait ne varsa hepsini birden gerilik emaresi olarak yaftalayan faşizm heveslilerin kültür sanat hayatımızda yol açtığı tahribatın izlerini ortadan kaldırmak elbette kolay olmadı.” dedi.

Türkçe; Makedonya’da İkinci Resmî Dil Olma Yolunda

Kuzey Makedonya’nın Vasilevo şehrinde, Türk nüfusunun artması sebebiyle Türkçe ikinci resmî dil olarak kabul edildi. Osmanlı’nın Balkan fetihleri ile Türk nüfusu ve İslâm’la tanışan Makedonlar Osmanlı’nın Balkanlar’daki hâkimiyetini kaybetmesinden sonra bağımsızlıklarına kavuşmuşlardı. Makedonya’da yaşayan Türk nüfusunun yoğunluğu ve ortak İslâm paydası iki millet arasındaki bağların kopmasına mâni olmuştu. Bağımsızlığını kazandıktan sonra kendi dilini resmî dil olarak konuşan Makedonlar; Türk nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde de Türkçe’yi ikinci resmî dil olarak kabul etmeye başladılar. En son Vasilevo şehrinde de ikinci resmî dil olarak kabul edilen Türkçe; böylelikle Kuzey Makedonya’nın 9 belediyesinde ikinci resmî dil oldu.

Türk Masalları Sahneye Çıkıyor

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca yürütülmekte olan Türk Masal Külliyatı projesi kapsamında şimdiye kadar derlenen 1252 masal www.masal.gov.tr internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine sunuldu.

Türkiye’nin 7 bölgesinden derlenen masalları çeşitli başlıklar halinde halkımızın beğenisine sunan bu projeye Cumhurbaşkanlığınca da destek verildiği ve projenin yatırım programına alınarak kaynak aktarıldığı Atatürk Kültür Merkezinin internet sitesinde duyuruldu.

Projenin yıllar içerisinde genişleyerek büyüyeceği ve ileride çeşitli uygulamalar ile herkese ulaşılabilir bir yapıya kavuşacağı bildirildi. (Kaynak: https://akmb.gov.tr/Haber.aspx?HaberId=9505)

Bu yazı toplam 13844 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
MUSTAFA BÜYÜKGÜNER Arşivi
SON YAZILAR