ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

BASIN SUSTURULDU

BASIN SUSTURULDU

Bilecik Barosu her konuda açıklama yapar. 12 Haziran 2013 günü İstanbul Çağlayan adliyesinde bazı avukatlar ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar üzerine ilimiz Barosu da açıklama yapmıştı. Benim o günlerde bir yazım olmuştu. Baro açıklamasının bir yerinde "... İnsan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve adaleti yalnızca duruşmalarda değil bulundukları her ortamda savunmaları avukatlık görevinin gereğidir. Biz avukatlar insan haklarının korunması geliştirilmesi ve savunulması, yargılanma faaliyetlerinin demokratikleştirilmesi hak arama özgürlüğünün kullanılması, adil yargılanma hakkının gerçekleşmesi için varız var olacağız." diyor.

TBMM'de "İç Güvenlik Paketi" adıyla çıkarılmak istenen kanunun çıkmaması yönünde basın açıklaması yapan Baro açıklamasının bir yerinde "... Yapılan her düzenleme hukuk devletine olan güveni gün be gün azaltmaktayken hukuk devletinin karşıt kavramı olan polis devleti heyulasına bir tuğla daha yerleştirmektedir..." diyerek karşı olduğunu belirtiyor.

Tunceli Baro Başkanı her ne sebepten ise 6 yıl 3 ay mahkumiyete çarptırılır. Cezası Yargıtay tarafından onanır. Türkiye Barolar Birliği ve Yönetim kurulu üyeleri ile bazı illerin Baro Başkanları, bizim ilin başkanı dahil verilen cezayı hukuksuz buluyorlar ve birlikte basın açıklaması yapıyorlar. Açıklama şöyle başlıyor "Bilindiği üzere demokrasinin temeli, hukuk devleti ve hukuk güvenliğidir. Avukat, yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasının, hak ihlallerinin giderilmesinin güvencesidir. Bu anlamda avukatın kendisi hukuk güvenliği içinde olmadığı taktirde, hiç bir yurttaşın hukuk güvenliğinden söz edilemez..." verilen cezanın kaldırılmasını istiyorlar.

İstanbul, Tunceli gibi illerde meslektaşlarının yanında yer alan açıklamalar yapan Baro, hep özgürlük istiyor. Ama hep özgürlüğüde yandaşları ve meslektaşları için hak olarak görüyor.

Avukatların, Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması için çalıştıklarını söyleyenlerin 10 gün evvel bir vatandaşın basın açıklamasını basında yer almamasını neden istemediler?

Vezirhan'lı bir vatandaş ters yönde arabasıyla giden bir avukatın, oğlunun ölümüne sebep olduğunu, şahsın avukat olmasından dolayı Bilecik'te 70 avukat arasından bir avukat bulamadığını, il dışından avukat tuttuğunu onlarında davayı bıraktığını, Baroya şikayet ettiğini kaza yapanın kaza mahallinden kaçtığını iddia ediyor.

Mahkeme kaza yaptığı iddia edilen avukata ceza vermiş şimdi Yargıtay aşamasına geçmiş. 

Kazada vefat eden merhumun babası bütün basını adliye önüne çağırarak basın açıklaması yapıyor. Yapılan açıklama bir gazetenin internet sitesinde yayınlandıktan kısa bir süre sonra kaldırılıyor ve gazetede hiç çıkmıyor. Bir başka gazetenin internet sitesinde çıkıyor, Sulh Hukuk mahkemesinden alınan yayın durdurma kararıyla haber kaldırılıyor, ertesi günü gazetede hiç yer almıyor.

Bizim internet sitesinde haber çıkıyor bir kaç saat sonra mahkeme kararı dolayısıyla kaldırıldı. O saatlerde gazete basıldığından dolayı haber gazetede yer aldı. 

Mahkeme kararından anladığım kadarıyla, olay yerel mahkemede bitmesine rağmen Yargıtay aşamasına geçtiğinden dava devam ediyor gerekçesi ile yayın yasağı getiriliyor diye anladım.

İyi güzelde 15-20 gün evvel Bozüyük'te karısını öldüren bir adamın ilk duruşması yapıldı. Duruşmadan hemen sonra Bilecik Baro Başkanı dahil devam edecek mahkeme hakkında açıklama yapıldı.

Yani şimdi davalı Baro'ya kayıtlı, hatta yönetim kurulu üyesi ise hiç kimse hatta merhumun babası da olsa açıklama yapamaz, basında yapılan açıklamalar yer alamaz. Davalı yandaş değilse herşey serbest.

Tunceli ilinde Baro Başkanı ceza alıyor Yargıtay onaylıyor, cezanın kaldırılması için Bilecik Barosu açıklamanın yanında yer alıyor. Bilecik Barosu yönetiminde bulunan bir avukat kaza yapıyor bağrı yanık baba basın açıklaması yapıyor basın mahkeme kararıyla susturuluyor.

Kimler tarafından susturuluyor Özgürlükçü olduklarını söyleyenler tarafından.

Vezirhan'da kaza nasıl olmuş bunu tafsilatıyla anlatacak kadar yerim müsait değil. Vezirhan şurada kulağımızın dibinde, hepimizin bir tanıdığı vardır, öğrenebilirsiniz.

Her konuda açıklama yapan Baro, Yönetim kurulu üyesinin şu kazasınıda kamu oyuna açıklasa da bilgi sahibi olsak. Tunceli Baro Başkanı ceza aldı kaldırılmasını istediniz. Yönetim kurulu üyenizinde cezasının kaldırılmasını isteyecek misiniz merak ediyorum. Bağrı yanık babanın sesine de kulak verecek misiniz?

Bu yazı toplam 1166 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR