ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

DESTEKLER SEMERESİNİ VERİYOR, AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİ

DESTEKLER SEMERESİNİ VERİYOR, AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının “Kırsal Kalkınma Yardımları Destekleme Programı” semeresini veriyor. Bu programın en güzel tarafı Anadolu insanının sanayileşmesini sağlaması.

Geçtiğimiz Cuma günü destekleme programından istifade ederek Osmaneli’nin Beşevler köyünde zeytinyağı fabrikasının açılışı yapıldı.

Topçuoğlu Ltd. Şirketi tarafından 440 milyon TL harcanarak tamamlanan zeytinyağı fabrikasında günlük 60 ton zeytin işlenecek 5 işçi çalıştırılacak. El değmeden şişelenmiş veya tenekelenmiş halde yağınızı alıyorsunuz

Topçuoğlu Ltd. Şirketi 440 milyon harcadığı paranın yarısını, yani 220 milyonu “Kırsal Kalkınma yardımları destekleme programı” çerçevesinde Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla alıyor. Yani Şirket % 50 istifade etmiş oluyor. Böyle destek programlarından sadece yatırımı yapanların istifade ettiğini düşünmemek lazım. Açılışı yapılan fabrikada şimdilik 5 işçi çalıştırılıyor. Bir ailede 4 kişi hesabı ile 5x4=20 kişi ekmek yiyecek Ayrıca devlet alacağı vergi ile gelir temin etmiş oluyor. Fabrikanın açılışı ile zeytin üreticisi çoğalacak.

Açılışa başta Sayın Valimiz Musa Çolak’ın kırsal kalkınma programlarına çok önem veriyor, takipte ediyor. Döneminde köylere yapılan destekleri görmemek mümkün değil.

Vali Çolak fabrikanın açılış kurdelesini kesmeden önce konuşmada “İl Özel İdaresi 2009 yılında Çerkeşli ve Oğulpaşa göletlerinin yapımını tamamlamış yine aynı yıl Ağlan Sulama Tesisini ve Bereket His Göleti inşaatını bitirmiştir. Yapılan bu çalışmalarla Osmaneli ilçemizde ve Bilecik ilinde ulaşım ve su sorunu yaşayan köyümüz kalmamıştır. Bundan son derece memnuniyet duymaktayız.

2005-2009 yılları arasında ilimizde uygulanan tarımsal projelere aktarılan kaynak tutarı ise 50.376.810 Tl’dir Tarım Bakanlığı ve İl Özel İdaremiz tarafından yapılan destekleme ve projelerle de kırsal kesime önemli yatırımlar yapılmıştır. Ayni ve nakdi yapılan desteklemelerle köyde yaşayan vatandaşlarımıza büyük imkanlar sunulmuştur.

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı uygulanmaya başlandığı 2006 yılından bugüne kadar tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik proje uygulayan 5 yatırımcımız toplam 938.493 TL hibe desteği ödenmesinden faydalanmıştır. Yine bu program kapsamında 2006 yılından bjugüne kadar 261 çiftçimizin tarımsal faliyetlerinde kullanılmak üzere satın aldığı makine ekipmanları için %50 hibe tutarı olarak toplam ilimizde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında toplam 2.027.560 TL hibe desteği ödemesi yapılmıştır.

2009 yılı içinde tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik 5 adet ve toplu basınçlı sulamaya yönelik 1 adet olmak üzere 6 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bu projelerin, İl proje Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmeleri devam etmektedir.

Bu gün açılışını yaptığımız Topçuoğlu Tarım Ürünleri Ltd. Şti’ne ait zeytin yağı fabrikası 220.750,00 Tl hibe desteği alarak hizmete geçmiştir. Burada günlük 60 ton zeytin işlenece ve 5 kişi istihdam edilecek.

Bu projenin ilimiz ekonomisine direkt, dolaylı ve istihdam olarak katkısı 5.000.000,00 TL dir. Dünya da krizin konuşulduğu bir dönemde bölgemiz için önemli bir yatırım.

Bu makine ve ekipmanların Bilecik Tarımına ve bu yatırımı gerçekleştiren Topçuoğlu Tarım Ürünleri Ltd. Şti’ne hayırlı olmasını, bereketli ve bol kazanç elde etmelerini temenni ediyorum.

İlimizdeki yatırımcı firmaların gelecek yıllarda da Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının % 50 hibe desteğinden faydalanmaları için daha fazla sayıda projeler üretmesini ve ilimizdeki yatırımların arttırılması için gayret göstermelerini diliyorum....

..............

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı, üretim açısında büyük önem taşımaktadır. Üretim, bir toplumun kalkınmasının temel dinamiğidir zira üretmeden kalkınan bir toplum Dünya’nın hiç bir yerinde yoktur. Bölgesel kaynakların çok iyi tespit edilerek, azami düzeyde değerlendirilmesi gerekir. Bu doğrultuda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca yürütülen destek Programı büyük bir fırsattır. .....

Vali olarak Bilecik’te özellikle kırsal kalkınmaya çok önem veriyorum.

Köylerimizde yaşayan insanlarımızın, şehirde olan her türlü hizmetten yararlanmasını, medeniyetin sunduğu imkânlar dan faydalanmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız doğdukları yerleri terk etmek zorunda kalmasın istiyoruz. Olaylara kısa vadeli günlük çözümler olarak bakmak istemiyoruz. Uzun vadeli, kalıcı ve kurumsal çözümler peşindeyiz. Konuyu bütünüyle ele alıp, tamamen ve temelinden çözmekte yarar görüyorum. Bu aynı zamanda devletimizin de ana hedefidir.....

Köydes çalışmaları sonucunda ilimiz köylerinin tamamına yakın günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilir nitelikte, asfalt kaplama yollara, temiz ve sağlıklı içme suyuna kavuşmuştur.

Son 5 yılda hükümetimizin desteği ile Osmaneli ilçemizin kırsal alt yapısına büyük yatırımlar yaptık. İl Özel İdaremizin çalışmalarıyla 2005-2009 yılları arasında yol bakım, onarım, asfaltlama olarak 1086 km’lik çalışma yapıldı. Sadece Osmaneli köylerimize 43.666 m2 parke taşı döşendi.

Aynı dönemde Köydes Projesi kapsamında 1. Kat asfalt kaplama 33.20 km, 2. Kat asfalt kaplama 81.65 km olmak üzere toplam 114.85 km asfalt yol çalışması yapılmıştır. İl özel İdaremiz ve Köydes Projesi kapsamında 11 adet içme suyu projesi, 10 adet kanalizasyon projesi hayata geçirilmiştir. 16 köyümüze toplam 105.168,55 TL de yardım yapıldı.” Açılışa katılanları bilgilendirdi.

Tarım İl Müdürlüğünün en fazla tenkit edenlerden biriyim. Gördüğüm eksiklikleri de yazmaya devem edeceğim. Yaptığı hizmetleri de takdir etmemekte mümkün değil.

Çiftçiye ihtiyaç malzemelerde %50 destek sayesinde bir çok üreticimiz, mibzer, çapa motoru, balya makinesı ve daha bir sürü malzeme sahibi oldu. Müracaat edenlerin işlemlerinin tamamı il müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştiriliyor.

Tarım İl Müdürü Sayın Bilgin Aydın’ı ve destekleme şubesi personelini, zeytinyağı fabrikasının açılışında gördüm. Eserin meydana gelmesinde gösterdikleri gayretin gururunu yaşadıklarını hissettim. Başarılarının devamını dilerim.

Topçuoğlu Ltd. Şirketi ortaklarını 20 yıldır tanırım. Bir baba ve üç oğuldan, en büyük oğul benim ilk tanıdığım. Çalışkan, gayretli, haram ve helali ayırt edebilecek kapasiteye sahip insanlar. Takdirle andığım arkadaşlarımızın amcaları Beşevler köyünün muhtarı olduğunu zeyrinyağı fabrikasının açılışında öğrendim. Muhtar Mehmet Topçuoğlu Beşevler Hisarcık köyünden gelenler tarafından kurulduğunu, zamanla çeşitli köylerden gelenler tarafından büyüdüğünü anlattı. Hisarcık köyünde çok az aile kaldığını, boş bir araziyi orman yapmak için çalışmalarını dile getirdi.

Muhtar Mehmet Bey elinden gelen gayreti göstermiş , bundan sonrası elinden tutacak ele kalmış. Hepimiz biliyoruz nice insanlar mevcut ormanı yok etmeye çalışıyor. Beşevler Köyü muhtarı ise çıplak çorak toprağı orman yapmak için proje hazırlatıyor. O araziyi toprak haline getirmek için derin sürücü dozer lazım. Bizim bürokratımızın huyudur. İştahla çalışana destek olmak yerine yorgunu yokuşa sürerler. Şu ana kadar muhtara yokuş gösterilmemiş. Dilerim ormanlık yapılacak araziyi işlenir hale getirmek için dozer verilir, mazot parası da istenmez. Köyün bütçesimi var ki parası olsun. Bir kaymakam ihtiyaçlarını “Köylere Hizmet götürme” faslından ödetmeye kalkıyor da, bir muhtar ormanlık alan yaparken neden mazot parası istendin. Hatta bu muhtara teşekkür plâketi verilsin. Tema Vakfıda böyle muhtarı yılın muhtarı seçmeli diye düşünüyorum.

Sayın Valinin bu muhtarın çalışmalarında haberi olsun istedim.

Taşı Gediğine

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün tertiplendiği “Gençlik politikası Almanya” gezisine katılanların kimler olduğunu bir gazeteci arkadaşımız açıkladı öğrendik.

Gezinin adından belli “POLİTİK” Geziye katılanları da seçerken de politik davranmışlar.

***

10 Ocak “Çalışan Gazeteciler günü” dolayısıyla Bozüyük Belediye Başkanı çiçek göndermiş, teşekkür ederim.

Sayın Berberoğlu’nu Çalışan Bozüyük Belediye Meclisinde de görmek isteriz.

***

NE DEMİŞ, NE DEMİŞ

- Türkiye’de 130 Bine yakın makam aracı kullanılıyor... Fakat bunların sayısından az makam var... Korumalar, sekreterler, özel kalem memurları ve danışman ordularıyla dolu saltanat kayıkları var...

Cüneyt ARVASİ- Ekonomist

- Kim bu ülkeye bir çivi çakmaya kalkışırsa ya çapraz ateş altında can verir veya masasına sekiz kurşun gider.

Nusret ÇİÇEK - Emekli hakim

- Ben de Amerikalı general olsam müslümanlardan korkarım. Nasıl, yüzbinler ip gibi düzgün sıraya girip namaz kılıyor, ezan sesiyle akın akın yerlerine geçiyor, inanılmaz büyüleyici, şaşırtıcı, etkileyici bir manzara söyliyeyim.

Mazhar ALANSON-Müzisyen

Bu yazı toplam 2293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR