ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

DÜN “ ALET ÇALIŞIR EL ÖVÜNÜR” İDİ ŞİMDİ ALET ÇALIŞMAZ EL ÖVÜNÜR OLDU

DÜN “ ALET ÇALIŞIR EL ÖVÜNÜR” İDİ ŞİMDİ ALET ÇALIŞMAZ EL ÖVÜNÜR OLDU

Atalarımız elinden maharetli bir iş çıkaran kişiye, yaptığın güzel eserle övünüyorsun ama elindeki alet sana bu güzel eseri yapmana vesile oldu onunda kıymetini bil manasına gelen “ Alet çalışır el övünür” demiş.

Güzel bir söz, şunu da hatırlatmakta fayda var. Bu güzel eseri meydana getiren elide takdir etmek gerekir. Nice eller vardır en ala aleti de versen elden güzel eser çıkmaz. Güzel eser sanatkar ellerden çıkar. 

Alet çalışmaz el öğünür, neden söylüyorum. İlimiz Ziraat Odası Başkanlığını yapan Ahmet Yaşa odaya toprak analizi laboratuarı kurdu. 

Ben daha iyi hizmet edeceğim diyen şimdi ki Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen 8 yıl evvel oda başkanlığını kazandı. “ İyi hizmet edeceğim” diyen başkanın ilk yaptığı hezimet toprak analiz laboratuarını kapatmak oldu. O günden bugüne ilimizin tek toprak analizini yapan makinaları kilitli odada çürümeye terk edildi. Daha evvelde bunu yazdım, İl Özel İdaresinin donanımlı laboratuar kurmasını teklif ettim. Maalesef İl Özel İdaresi sesi duymadı.

Üreticiye devamlı toprak analizinin faydalarını anlattılar. Analiz neticelerine göre kimyevi gübre kullanmanın hem üreticiye hem de ülke ekonomisine kazanç sağlayacağı söylenir. Ama çiftçinin verdiği destekle ayakta duran odanın başkanı analiz laboratuarını çalıştırmaz. Çalıştırmayan bu aletler çürümeye terk edilir oda başkanı da konuşmaya devam eder.

Bir dört yıl bu adam oda başkanlığı yaptı. Çalışan laboratuarı kapattı. Ziraat odası tüzüğünde muhtarlar oda seçiminde delege olamaz hükmüne rağmen 8 tane köy muhtarı delege yapıldı. Bu adama yol gösterenlerde ilin idarecileri oldu. Yapılan delege usulsüzlüğünü yazdım, oda seçimlerinin yaptırılmaması gerektiğini iptal edilmesini istedim. Kulaklar sağır olunca duyan olmadı. Laboratuar kapatan adam unvanıyla anılması gereken zat şimdi üçüncü dönem oda başkanı olmak için çalışıyor. Çalışabilir, ağır cezada yargılandığı iddiaları buna mani midir onu bilmiyorum. Ama köyünde muhtarlara verdiği yemekte yine ilin idarecileri yer aldı. İçkiler su gibi aktı tabancalar konuştu iddiası gazetemizde bir okuyucunun mektubuyla yer aldı. 

Laboratuar kapatan, delege olması yasak olan muhtarlara çeşitli uydurulan kanuni kılıflarla oy kullandıran, ağır cezada yargılandığı iddia edilen ve tekrar aday olacağı söylenen başkanın yemeğine katılmak ona destek vermek değil midir? Hele bir de o idareci ilin mülki idarecisinin yardımcısı ise. O yemekte içkiler su gibi içildiyse. Denilebilir ki içki yasak değil ki! Elbette isteyen istediği gibi yemek verebilir. Meret şişede durduğu gibi durmuyor ki, orada da durmamış, silahlar konuşmuş. İlin yetkilisi bu durumda ne yapmış? Aradan iki ay geçtikten sonra bir okuyucumuzun mektubuyla kamuoyu öğrendi. 

Atalarımız “ Alet çalışır el övünür ” demiş.

Alet çalıştırmayan biri için ben ne diye alet çalışmaz el övünür demeyeyim.

Alet çalıştırmayanın yemeğine katılarak destek verdiğini düşündüğüm idareciyi Bilecik neylesin. 

Bu yazı toplam 1422 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR