ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

Hastalık tarımın önemini arttırdı

Hastalık tarımın önemini arttırdı

Korona bulaşıcı hastalığıyla tarımın kıymeti daha anlaşılır hale geldi. Bütün dünyada hastalıktan dolayı tarım alanlarında çalışan sayısı azaldı, verimde düşüş yaşandı. Gelecekte ne olacak korkusu yüzünden birçok üründe ülkeler ihracat kısıntısına gidiyor.

Geçen yıl 220-230 TL arasında satılan ayçiçeği bu yıl 430-450 arasında alıcı buldu. Yani %100’ün üstünde bir fiyat artışı oldu. Buğdayda %30’u bulan artış yaşandı. Sebzede, meyvede aynı oranlarda artışı görüyoruz.

Hayvancılıkta alınan tedbirler meyvelerini vermeye başladı. Ette ve sütte eski zam furyası yaşanmaz oldu.

Ecevit’in başbakanlığı döneminde Kemal Derviş’in bazı ürünlerde kota uygulaması getirmesi tarıma büyük zararlar verdi. Maalesef Ak Parti iktidarı tarıma 40-50 yıldır uygulanan önem vermeme politikalarını devam ettirdi. Bunun zararlarını da birkaç seçimdir oy kaybetmekle ödüyor. Muhalefetin soğana, patatese, meyveye, yağa gelen yüksek zamları devamlı gündeme getirmesinde bunun etkili olduğu bir gerçek.

Köy nüfusunun azalması, tarım kesiminde çalışacak genç nüfusun şehre göçmesinin zararları geç farkedildi. Şimdi meydana gelen zararları telafi etmek için köye dönüş projeleri uygulanmaya alınsa da semeri geç alınacağı belli oluyor. Yıkılan viraneyi tamir etmek çok güç.

Sadece gençleri tarıma teşvik edip, işlenmeyen arazileri işlenir hale getirmek elbette faydalı olur ama bunlar kafi mi? Hayır. Tarım teşkilatında çalışan elemanları çiftçilerin yanında bilgi verir hale getirmedikçe başarıyı görmek zor. Üretici para kazanmalı, yaptığı işin zevkine varmalı. Az olan üretimini yüksek fiyatla satarsa tüketici mağdur olur. Yüksek verim makul fiyatla gelirini arttırırsa üretici de ezilmemiş olur. Bu da bilgili, tecrübeli ziraat mühendisleriyle elde edilir.

İlimizde tarıma her türlü desteğini esirgemeyen Vali Bilal Şentürk, tarıma çalışmalarıyla yön vermeye uğraşan İl Müdürü Necmettin Yoldaş’ı takdir ediyorum. 40-50 yıldır ihmale uğrayan tarımı birkaç yılda şaha kaldırmak zor. Yapılan çalışmaların semeresini görmek de olduğumuzu söylemek istiyorum.

Önümüzdeki yıllar tarımın altın dönemlerini yaşadığını göreceğiz. Yeter ki bir daha ihmal etmeyelim. Çalışan idarecilerimize destek olalım.

Bu yazı toplam 3501 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR