ASLI KARA

ASLI KARA

Konut satışları düşüyor

Konut satışları düşüyor

TÜİK, Temmuz ayı konut satış rakamlarını açıkladı. TÜİK’ten gelen veriler ışığında konut satışlarında yine düşüş meydana geldi.

Bilecik'te 2022 Temmuz ayında konut satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 oranında azalarak 221 adet oldu. Temmuz ayında konutların 60 adedi ilk defa (ilk el satış), 161 adedi ise ikinci el satış olarak gerçekleşti.

Piyasa uzmanları, konut satışlarındaki düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyor. Artan fiyatlar ve yüksek kredi faizleri sebebiyle düşen konut satışlarının düşüş eğilimine girmesi bekleniyor.

Ayrıca, fiyatların tepe noktasına ulaştığını düşünenler olduğu gibi enflasyonist ortamda fiyatların daha da yukarılara gitmesini bekleyenlerde var. Zira, Bilecik’teki satılık daire fiyatlarına bakacak olursanız metre kare fiyatlarının ne kadar yükseldiğini görebilirsiniz. Müteahhitler inşaatın metre kare maliyetlerinin 8 bin TL’yi aştığını ifade ediyor. Hal böyle olunca 100 metre kare bir daire için sadece inşaat maliyeti 800 bin TL’ye çıkıyor. Bankalardan 500 bin TL’den fazla kredi alınamıyor, alınsa dahi aylık ödemeler oldukça ciddi rakamlara denk geliyor. Bu sebeple ev almayı düşünenlerin bir kısmı almaktan vazgeçiyor, bir kısmı ise istese de alamıyor.

Son olarak TOKİ eliyle 81 ilde yapılacak sosyal konut projesi büyük bir önem kazanmış durumda. Bakan Murat Kurum’un verdiği bilgilere göre, proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirlenecek. 240 aya kadar da vade imkanı olacak. Konutların aylık taksitlerinin asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olacak. Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor.

Bu yazı toplam 2695 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ASLI KARA Arşivi
SON YAZILAR