Kurban Bayramı Yaklaşırken-5
Bayram günü kesim yerine özenle getirilerkek kesilen ve parçalanarak hisselere ayrılan etler, derhal serin havadar bir yerde dinlenmeye bırakılmalıdır.
Poşet içinde kesinlikle olmamalı, üstü açık bir şekilde havalandırılmalı.
Etler dinlendikten sonra, dağıtılacaklar ile kendimize kalacaklar ayrılır ve isteğe göre kuşbaşı kıyma vs yapılarak tüketim miktarlarına göre poşetlenerek derin dondurucu veya buzdolabına atılabilir.
Bu kurallara uyulmadığı takdirde etler bozulabilir, bu da sindiririm rahatsızlığı hatta zehirlenme oluşabilir.
Etteki renk değişimi gözlenmeli bilhassa yeşillenmiş etler kesinlikle tüketilmemeli ve böyle etler hayvanlara dahi verilmemelidir.
Kesilen hayvanda parazitler olabilir, bilhassa ekinokoklu sakatat ve etlerin gömülerek imha edilmesi gerekir.
Şayet parazitli sakatat ve etleri özellikle konakçı olan köpek ve kediler yerse, parazit yumurtaları meralarda dışkılama sonucu meraya yayılmakta böylece sığır ve koyunlar ile keçiler otlarken bu parazitler buluşmakta.
Bu olay kısır döngü olarak devam etmekte, hem sağlık riski hemde ekonomik kayıpları oluşmaktadır.
Birde hayvanların derileri özenle yüzülerek tuzlanmalı ve yünlü kısmı üste gelecek şekilde katlanmalı.
Deri düzgün yüzülmezse işlenemez imha edilebilir.
Deri giyecek vs için önemli bir materyaldir ve kaybı büyük olmakta buda ülkemiz için işlenecek büyük kayıplar yaşatmaktadır.
Ülkemizde 1 milyona yakın büyük baş ve 3 milyona yakın küçük baş kesilecek olması ve bu gibi kayıpların yaşanabileceğini göz önüne alırsak işin önemini belirtmiş oluruz.
Sözün kısası, kurbanlık hayvanımızı dini vasıflara uyarak seçmeli, özenle kesilerek güzelce işlenip saklamalı, temizliğine riayet ederek ve atıklarını gömerek imha etmeliyiz.
Rabbim,bizleri bayrama ulaştırarak, keseceğimiz kurbanlarımızı kabul etsin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.