AHMET RIFAT SAĞLAM

AHMET RIFAT SAĞLAM

ŞART KOŞMADAN SEVİN, BİR BİTKİ YETİŞTİRİN

ŞART KOŞMADAN SEVİN, BİR BİTKİ YETİŞTİRİN

İlk bakışta bu öneri biraz tuhaf ve yüzeysel görünebilir. Bitki yetiştirmenin insana ne yararı olabilir ki?

Hem manevi yaşamın bir hedefi hem de iç huzurun gerektirdiği en önemli şeylerden biri koşulsuz sevmeyi öğrenmektir. Ne varki , kim olursa olsun, bir insanı koşulsuz sevmek gerçekten zordur. Sevemeye gayreti ettiğimiz kişi önünde sonudan ya yanlış bir şey söyleyecek veya bir şekilde ondan beklediğimiz gibi davaranmayacaktır. O zaman da bir sinirlenip, sevgimizi koşullara bağlayacağız: “Seni seveceğim, ama değişmen gerekiyor. Benim istediğim gibi davaranmak zorundasın.”

Bazı insanlar besledikleri hayvanları insanlardan daha çok severler. Fakat evinizdeki hayvanı da koşulsuz sevmek kolay değildir. Size, sevdiğiniz bir kişiye yada eşyaya herhangi bir zarar vermeleri söz konusu olduğunda gene aynı sevgi ile sevebilir misiniz? Çok sevdiğim bir köpemiğiz vardı. Bir gün yeni aldığımı ayakkabımı götürdüğünü görenler olmuş. Ayakkabımı kaybettikten sonra o köpeği sevmem zorlaştı.

Oysa, bir bitkiyi olduğu gibi sevmek kolaydır. Bu nedenle, bir bitki yetiştirmek koşulsuz sevgi duymamızı sağlayacak mükemmel bir fırsattır.

Neden hemen her dinsel gelenek koşulsuz sevgiyi öne serer dersiniz? Çünkü sevginin müthiş bir dönüştürme gücü vardır. Koşulsuz sevgi hem verende hem alanda huzur dolu duygular yüzeye çıkarır.

İster evin içinde ister dışında olsun, hergün görebileceğiniz bir bitki seçin. Sonra da bebeğinize bakarmış gibi, o bitkinin bakımını üstlenin. Bitkinizin bakımı bebeğinizinkinden çok daha kolaydır; ne uykusuz geceler, ne alt değiştrme, ne ağlama… Bitkinizle konuşun ve onu ne kadar sevdiğiniz söyleyin. Çiçek açsa sda, açmasa da, yaşasa da, ölse de, onu sevmeye devam edin. Sadece sevin. Bu arada bitkinize koşulsuz sevginizi verirken neler hissetiğinize dikkat edin. Buçeşit bir sevgi sunarken asla sinirlenmez, hiçbir telaşa kapılmazsınız. Sadece sevgi boyutundasınızdır. Bitkinizi her gördüğünüzde, en az bir kere bu sevgi sunuşunu uygulayın.

Çok geçmeden sevginiz ve şefkatinizi bitkinizin ötesine de taşıyabileceğinizi farkedeceksiniz. Sevmenin ne güzel hisler uyandırdığını gördükçe, yaşamınızdaki insanlara da bunun gibi bir sevgi sunmaya başlayabilrisniz. Onların değişmesine ve farklı olmalarına gerek duymadan sevmeye çalışın. Oldukları gibi kabul edin ve sevin. Bitkiniz mükemmel bir öğretmen olabilir ve sevmenin gücünü öğretebilir.

 

Bu yazı toplam 642 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AHMET RIFAT SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR