MUSTAFA KINIKOĞLU

MUSTAFA KINIKOĞLU

BİLECİK SEÇİM SONUÇLARI ÖZEL İLGİYİ HAKEDİYOR

BİLECİK SEÇİM SONUÇLARI ÖZEL İLGİYİ HAKEDİYOR

Seçim sonrası kaleme alınacak bir yazı içinde “Sonuçlar inşallah hayırlara vesile olur” denmese olmaz, biz de öyle başlayalım. İnşallah bu sonuçlar hem ülkemize hem bizlere hayırlar getirir.

Son dönemde her seçim için “bu seçim çok önemli” denmesi adet olmuştu, bu seçim için de öyle deniyordu. Seçim sonuçlarını görenler “dedikleri kadar varmış, bu seçim gerçekten önemliymiş” demekten kendilerini alamadılar. Demokrasi açısından bakılınca temsil oranı bu kadar yüksek bir meclis daha önce seçildi mi, hatırlamıyorum. Eğer ülkemiz “normal” bir ülke olsaydı bu gelişme herkesi mutlu ederdi, gelin görün ki memleketimiz bir Kuzey Avrupa ülkesi değil… Temsil oranı %100’e yakın ancak böyle bir “demokrat” meclisten kolalisyon hükümeti çıkabilecek mi merak konusu…

Seçim sonuçlarına göre Ak Parti ciddi bir oy kaybı yaşadı, özellikle Güneydoğu’da bu kayıp çok fazla... CHP son seçime göre az da olsa oy kaybetti, ilimizdeki 1 vekilini kaybeden MHP ise ülke genelinde oylarını artırdı. Bu bakımdan Bilecik’in ülke ortalamasından farklı bir yol izlediği söylenebilir. Bilecik’te Ak Parti tüm ülkeye nazaran daha az oranda oy kaybetti ancak CHP ve MHP’nin durumları ülkenin tersine oldu, CHP ciddi bir artışla vekil çıkarmayı başardı, MHP ise son seçimlere göre oy kaybederek vekilliği kaybetti.

Bilecik sonuçlarına baktığımızda Yaşar Tüzün’ün seçim kampanyasında başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilecik’te 2007’de DP ve Genç Parti’ye oy atan bir kitle vardı, 2011’de bu kitle MHP’ye kayarken 2015 seçimlerinde bu kitlenin bir kısmının CHP’yi tercih ettiği görülüyor.

Başta Sakarya’nın sitesi bilecikhaber.com.tr olmak üzere Bilecik’in haber sitelerinin arşivlerinde kampanya dönemi olan Nisan-Haziran arasını sorguladığımız zaman Yaşar Tüzün ismi Bahattin Şeker ismine göre haber sayısı, yorum gibi kriterler bakımından iki katından fazla çıkıyor. Bu seçim propaganda süresini CHP’nin iyi değerlendirdiğinin bir göstergesi…

İlçe bazında baktığımız zaman ilginç bir tablo var Bilecik’te… Ak Parti Gölpazarı ve Yenipazar’da 2011’e göre az da olsa oylarını artırmış ancak Merkez dahil diğer ilçelerde 2011’e göre oy oranları düşmüş. En ciddi düşüşler Osmaneli, Bozüyük, İnhisar ve Merkez ilçelerde yaşanmış. Bu ilçeler aynı zamanda CHP’nin en çok oy artırdığı yerler. CHP en çok Bozüyük’te artırmış oyunu. Osmaneli’ndeki düşüş Bilecik siyasetini uzaktan izleyen birisi olarak bana garip geldi, gördüğüm kadarı ile belediye başkanı sevilen biri ancak bu düşüşü engellememiş.

MHP açısından ilginç bir durum var, Merkez ilçede oy oranı 2011 seçimlerine göre 5 puan artmış ancak Osmaneli hariç diğer tüm ilçelerde oylarda düşüş var. Bozüyük ve Gölpazarı’nda düşüş oranı yüzde 6.

Bu bilgileri TRT seçim sonuçları sayfasından aldığım verilerden derledim. Bilecik’te gerçekten ilginç bir durum var. CHP’nin zaten bir tabanı var ve bu taban Ak Parti’ye oy vermez diye düşünüyorum, o zaman Ak Parti düşerken aynı oranlarda CHP’nin yükselmesinin nedeni ne olabilir? Ak Parti’ye karşı HDP’nin barajı aşmasını son şans olarak görenler CHP yerine HDP’ye destek olmayı dahiz göze almışken bu resim bana ilginç geldi. Aday faktörü desek 2011’de de Yaşar bey adaydı.

Ak Parti’ye mesafe koymak isteyenler acaba diğer iki partinin adaylarına bakıp ikisi arasında mı tercih yaptı dersiniz? Bir diğer enteresan durum da Bahattin Bey’in adayı olduğu MHP’nin Bahattin Bey’in memleketi Bozüyük’te ciddi bir oy kaybı yaşaması…

Sözün özü, ülke genelindeki seçim sonucu bir yana, Bilecik’in sonuçları detaylı olarak incelenmeli. Partiler, sonuçlar ve propaganda takviminde yaşananları birlikte değerlendirebilirlerse kendileri için çok faydalı bilgiler elde edecektir bu incelemeden...

Bu yazı toplam 1252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA KINIKOĞLU Arşivi
SON YAZILAR