ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

BORSAB, YETİM VE ÖKSÜZ BIRAKILDI

BORSAB, YETİM VE ÖKSÜZ BIRAKILDI

BORSAB, Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi isminin kısaltılmışı. BORSAB esasında sahipsiz kalmasın düşüncesiyle olsa gerek hisselere bölünerek 3 sahipli olarak kurulmuş.
İl Özel İdaresi %50 hisseyle en büyük ortak. Bozüyük Belediyesi %30 hisse ile ikinci, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası %20 hisse ile 3. Ortak olarak yer alıyor.
Tabii ortak olmanın da şartları var. Üç ortak oturmuşlar hangi kuruluşun neleri yerine getirerek bu ortaklığa kabulüne dair bir protokol düzenlemişler.
Bu protokolün 7. Maddesinde “BORSAB müteşebbis heyetini oluşturan kurumlarımızdan Bozüyük Belediyesi %30 oranında ortak olarak yer aldığı cihetle, BORSAB Alt Yapı hizmetlerinden su alt yapı tesisleri ile ilgili yatırımları ikmal edeceklerdir” diyor.
Yine aynı protokolün 8. Maddesinde “BORSAB müteşebbis heyetini oluşturan kurumlarımızdan Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası %20 oranında ortak olarak yer aldığı cihetle, BORSAB net yapı hizmetlerinden Elektrik Alt Yapı Tesisleri ile ilgili yatırımları ikmal edecektir” ibaresi yer alıyor.
Bu protokolden gayet güzel anlaşıldığı gibi BORSAB’ın yollarını Belediye, elektrik tesislerini Bozüyük Ticaret ve Sanayi odası yapacak.
Bu protokolün altında Bozüyük Belediyesi adına Başkan Ahmet Berberoğlu’nun, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası adına da Sadi Çamlı’nın imzaları var.
25.06.2003 tarihinde kaymakamlık toplantı odasında imzalanan protokolün üzerinden 6 sene geçmiş 15-20 gün evvel Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası BORSAB’tan ayrıldığını, Bozüyük Belediyesi de aynı şekilde 10 gün evvel BORSAB’tan ayrıldığını açıkladılar.
Ayrılabilirler mi?, Ayrılabilirler hakları varmış ayrılmışlar. Ayrılmışlar ama geride ne bıraktılar. Hayırlı bir hizmet mi? Yoksa hasar mı?
Ben anlatayım da kararı siz okuyucularım versin.
1- Borsab’a, su alt yapı tesislerini yapmak vaadiyle %30 ortak olan Bozüyük Belediyesi taahhüdünü yerine getirmediğinden yatırım yapmak isteyen sanayici “su olmayan yere ben niye yatırım yapayım” demişlerdir.
2-Yine aynı şekilde Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası BORSAB’ın elektrik alt yapı tesislerini yapma taahhüdüyle %20 ortak olduğu halde vaadini yerine getirmediğinden, bir çok müteşebbisin “elektrik olmayan yere ben niye yatırım yapayım” demesine sebep olduğu anlaşılıyor.
Şu anda Bozüyük’te beş bin kişinin işsiz olduğu ifade ediliyor. Altı yıldır Bozüyük Organize Sanayi bölgesine vaadedilenler yerine getirilseydi bugün Bozüyük’te tek işsiz kalmazdı.
3- Altı yıl evvel bir yanlış karar vererek, altından kalkamayacakları vaatlerde bulunmuş olabilirler. Burada esas hata ne diye hatalardan dönmek için altı yıl bekleniyor. Hadi dört yıl hatada ısrar ettiniz 2007 yılında İl Özel İdaresinin uyarısını neden dikkate alıp ayrılmıyorsunuz. 2008’de bir hata daha uyarılıyorsunuz yine ayrılmıyor hatada ısrar ediyorsunuz. 2009’da mecburen ayrılma kararı veriyorsunuz.
Peki sizin çok çok gecikerek verdiğiniz karar Bozüyük’e nelere mâl olduğunun farkında mısınız?
Ben sadece bir tanesini söyleyeceğim. O bir tane bile işsiz 5 bin kişinin neden işsiz kaldığını pekâlâ anlamaya sebeptir. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Organize Sanayi bölgelerinin alt yapılarını tamamlamaları için uzun vadeli düşük faizli kredi veriyor. BORSAB için su ve elektrik alt yapılarını yapmak üzere kredi talebinde bulunulduğunda Bakanlık “Siz su ve elektrik getirmeniz için kredi veremeyiz. Çünkü bunları getirmek için Belediye ve Ticaret Odanız vaatte bulunmuş ortak olunmuş” diyor ve kredi vermiyor. Vaatte bulunanlar yapmıyor. Yazının başında dediğim gibi BORSAB Yetim ve Öksüz kalıyor.
Bozüyüklülerinde gerçekleri öğrenme hakları var diye yazıyorum. Her zaman dediğim gibi açıklama yapmak isteyenlere köşem açık.

TAŞI GEDİĞİNE

Çevre ve Orman Bakanlığı Domuzları korumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hatta avcıların silahlarını bile alıyorlar.
- Domuzlara da domuz gribi aşısı yaptıracaklar mı?

TAŞI GEDİĞİNE

Başbakan domuz gribi aşısı konusuyla ilgili
“Ben Sağlık Bakanım gibi düşünmüyorum” dedi.
- Sayın Başbakanım bende bazı konularda
İl Sağlık Müdürü gibi düşünmüyorum.

NE DEMİŞ, NE DEMİŞ

- Milliyet Gazetesi ara sıra bana kamış atmayı sever... Eh bizimde elimiz armut toplamıyor ya, bizde ara sıra okşarız tabi..
Engin ARDIÇ - Köşe Yazarı

- Demirel 1993’te Cumhurbaşkanı olduğu zaman kendisini 1980’de hapse atan darbe lideri Kenan Evren’i Çankaya köşkünde ağırladı.
Hasan CEMAL - Gazeteci

Bu yazı toplam 1317 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR