ALİ ERDAL

ALİ ERDAL

ERGENEKONCULAR’IN İÇİNDE ŞAİR VAR MI?

ERGENEKONCULAR’IN İÇİNDE ŞAİR VAR MI?

Biliyorsunuz Star Gazetesi cumartesi günleri Büyük Doğu dergisi veriyor. 1 Kasım 1946 tarihli bu haftaki dergide bir tarihçinin, ‘Asur devleti, şairleri olmadığı için yıkıldı’ tespiti -ben de buna hararetle inananlardan olduğum için- bilhassa ilgimi çekti. Bu konuda pek çok yazı kaleme almıştım. Ekim 1998’de şöyle demişim: “Şiiri olmayan fikir, şiiri yazılamayan düşünce ayakta kalamaz. Önce şiir gider cemiyetten, onda sonra devlet yıkılır. Tarih buna şahittir.” Yazıyı şöyle bitirmişim: “Zulmün şiiri yazılamaz. Firavunlardan ve Nemrutlardan günümüze, korku filmlerinin baş malzemesi mumyaları ile kalpleri gibi katı sembollerinden başka bir şey intikal etmedi.”

 Şiiri yazılamayan, ekolleşemez, maya tutturamaz. İşte bunun için zulüm, bir mevsimlik sinek… Bir nesil, bilemedin iki nesil… Bu, o kadar doğru bir tespit ki, buna zalimler bile itiraz edemez. Burnu Kaf dağında saltanat sürenlerin, nasıl solucan gibi küçülerek can verdiğini, tarihten biliyoruz, çağımızda da pek çok örnekle görüyoruz… Zalim babalarından yıkılma namzedi devlet devralan evlâtların zavallılığı meydanda.

Şiirle alâkasız bir tane hak dava olmadığı gibi şiirle gelmiş bir tane batıl yok…

Adaletli devlet adamlarının dilinden, dünden gelen ve yarına kalacak şiirler eksik olmadı… Onların yanlarında öldükten sonra da yaşayacak şairler vardı… Zalimlerin yanında ise, dalkavuklar ve onların ağzından çıkar çıkmaz unutulan manzumeleri…

Bir tane şiirle gelmiş ihtilâl söyleyebilir misiniz?

Şeytanla şiiri bir arada düşünebilir misiniz?

Saddam’ın, Kaddafi’nin, Mübarek’in kibirli nutuklarında şiir var mıydı?

 Dünyanın gözü önünde, canlı örnek… Beşer Esat… Şiir okuyabileceğini düşünebiliyor musunuz? Zar zor, tersini ispat için bir iki satır mırıldansa bile ağzına şiirin yakışacağını sanıyor musunuz?

Fikrin kırıntısı bile bulunmayan uzun konuşmalarında Demirel, -şiirin yakışmadığını biliyor olmalı, bilmiyorsa bile hissediyor olmalı ki- bir tek mısra bile söylemiyordu. Ona hak vermemek mümkün mü?

İnönü şiir okur muydu? Ya yarım yüzyıldan beri başımızın belâsı zulüm çetesinin başı olduğu zannedilen kukla?..

Ergenekon sanıklarının arasında şair var mı bilmiyorum; olduğunu da sanmıyorum… Komploların, tertiplerin, fişlemelerin, takiplerin, hilelerin, düzenlerin, telefon dinlemelerinin şiir iklimi olmadığını herkes gibi ben de biliyorum…

*

Şiir… Hakla batılı ayıran çizgi; hakla batılı ayırdettiren mihenk taşı…

Bu yazı toplam 1157 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ALİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR