NECATİ TAYYAR TAŞ

NECATİ TAYYAR TAŞ

HADİSLERDE GÜZEL AHLAK

HADİSLERDE GÜZEL AHLAK

Yüce Yaratanımız, Peygamber Efendimizin ahlakını Kur’anda şöyle anlatıyor: “ Biz seni en güzel ahlak üzerine yarattık.” Hz.Aişe validemize, Peygamberimizin ahlakı nasıldı? diye sordukların da: “Sizler Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’andı” şeklinde cevap vermiştir. Müslümanlar için mutlak misal, kavuşulacak muhakkak visal olan kâinatın efendisinin anlatımında, işte güzel ahlak dersleri:

“Güzel ahlak, Allah’ın yüce ahlakıdır.” Allah’ın ahlakı: Hilim, sabır, şefkat, rahmet, ayıpları örtmek ve kulları tarafından işlenen suçların cezasında acele etmemek.

***

“Ben güzel huyları tamamlamak için gönderildim. En hayırlınız, ahlakça en güzel olanlarınızdır.”

***

“Allah katında kötü ahlaktan daha büyük günah yoktur. Çünkü kötü ahlak sahibi, bir günahtan çıkmadan diğerine düşer.”

***

“Kıyamet gününde ameller tartılırken, müminin mizanında güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur. Şüphesiz ki Allah kötü huylu, çirkin sözlü kimseleri sevmez.”

***

Muaz bin Cebel hazretleri bir yere yolculuk yapmak istediği sırada, Peygamberimize şöyle söyledi: “Ey Allah’ın Resulü, bana öğüt ver.” Peygamberimiz: “Allah’a ibadet et, ona hiçbir şeyi ortak koşma” buyurdu. Muaz: “Ey Allah’ın Resulü, bana öğüdünü artır” deyince, Peygamberimiz: “Bir fenalık yaptığın da hemen iyilik yap.” Muaz: “Ey Allah’ın Resulü, bana öğüdünü biraz daha artır” dedi. Peygamberimiz: “Dosdoğru ol, ahlakın güzelleşsin” buyurdu.

***

Bir kişi, Peygamberimizin önünden gelerek şöyle sordu: “Ya Resulallah, hangi amel daha efdaldir?” Peygamberimiz: “Güzel ahlak” buyurdu. Sonra Peygamberimizin sağından gelerek: “Hangi amel daha faziletlidir?” diye sorusunu tekrarladı. Peygamberimiz: “Güzel ahlak” diye cevap verdi. Adam soluna geçerek tekrar: “Hangi amel daha faziletlidir?” diye sordu. Peygamberimiz: “Güzel ahlak” diye cevap buyurdular. Bunun üzerine adam, Peygamberimizin arka tarafına geçerek yine aynı şekilde: “Ya Resulallah, hangi amel daha faziletlidir?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz adama dönerek: “Niçin anlamıyorsun? Güzel ahlaktır, o da gücen yeterse kızmamandır” buyurdular.

***

“Güzel ahlak, dinin yarısıdır. Sizden cennette bana arkadaş olan kimse, dünyada güzel ahlaka sahip olanınızdır. Bir mümin güzel ahlak ile gece ibadet eden, gündüz oruç tutan kimselerin derecesine erişir. Allah, sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, kalplerinize ve amellerinize bakar. Sirke, balı bozduğu gibi, kötü ahlak da amel ve ibadeti bozup fenalaştırır.

Bu yazı toplam 490 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NECATİ TAYYAR TAŞ Arşivi
SON YAZILAR