ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

İLİMİZ KABUĞUNU YIRTAR MI?

İLİMİZ KABUĞUNU YIRTAR MI?

Geçtiğimiz hafta ulusal basında “Cumhuriyet Döneminde Cezalı Şehirler” adıyla bir haber yayınlandı. Haberi gazeteniz Sakarya’da iktibas olarak yayınlanmıştı. Cezalı şehirler içersinde ilimiz Bilecik’te vardı. Bana göre halende cezalı şehir olmaktan kurtulamadı.

Söğüt Ertuğrulgazi ihtifaline yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’da katıldı. Bilecik’te ilgili verdiği vaadler gerçekleşirse Bilecik kabuğunu yırtar. Başbakan “Ertuğrulgazi, Dursun Fatıh, Şeyh Edebali güzergahları Kültür Havzası haline getirilecek. Bu hususta gereken talimatı verdim. Otobandan şehir merkezine ulaşım yolu içinde Ulaştırma Bakanıyla görüştüm, seneye Söğüt Şenliklerine kadar tamamlanmış olacak. Yenişehir yolu da en kısa zamanda ihaleye çıkarılacak” açıklamasını yaptı.

Bilhassa Ertuğrulgazi, Dursun Fatih, Şeyh Edebali güzergahlarının, Kültür Havzası tamamlandığında ilimiz turist akınına uğrar. Hem iç hem dış turizm canlanır. Başbakan’ın dediği Kültür Havzasına bir ilave daha yapmak gerekir. Harmanköy’de yatan atamız Osmangazi’nin yakın arkadaşı Mihalgazi’yi mutlaka bu projeye dahil ettirilmeli.

Mihalgazi’ye güzel bir türbe yapıldı. 7-8 sene evvel Mihalgazi’yi anma programına katılmıştım. Türbeye giriş yolu merdivenleri çimento ile yapılmış. Çimentolar kum gibi dökülmeye başlamıştı. Harmanköy’ün etrafı birçok mermer ocağı ilekaplı. Hatta Harmankaya’nın üzerinde bile mermer ocağı görünüyordu. İlgililerin bu mermer ocağı sahiplerine merdivenleri mermer ile yaptırmalarını yazmıştım.

8-10 ay evvel yine Mihalgazi’yi ziyarete gittim. Ne yazik ki merdivenler mermer ile yaptırılmadığı gibi daha beter hale gelmiş. Hatta türbenin camları kırık içersi toz dolmuştu. Haber olarakta yazmıştık. Şimdiki durumunu bilmiyorum. İlgililerin dikkatini tekrar çekiyorum.

Birkaç gün evvel yine basında bir tarihçin Bilecik’in Osmanlı’nın ilk Başkenti olduğuna dair yeni deliler bulunduğunu hatta para basıldığını açıkladı. Eğer bu tarihçimizin dediklerini ispatlarsa Bilecik her bakımdn ilgiyle izlenecek il haline gelir. Üniversitemizin değerli Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan Hocamızın tertiplediği panellerde Osmanlı’nın ilk yıllarında Bilecik’te para basıldıysa ve bulunursa Osmanlı İmparatorluğunun Bilecik’te kurulduğu kesinleşir görüşü konuşulmuştu. Bakalım tarihçimiz kitabında neler açıklayacak.

Yedi yıldır Yenişehir yolu ihalesi tamamlanamadı. Hastane arsası bir türlü temin edilemedi. İlimiz Ak Parti kadroları bu başarısızlığını kabullenmeli, acilen her iki işi bir sonuca bağlamalı. Aksi halde yaklaşan milletvekili seçimlerinde millete hesabını veremez.

Başbakan Davutoğlu Yenişehir yolunun yapılmasını verdiği sözle sırtlandı. Milletvekili ve İl Başkanı Başbakan’ın veriği sözün yerine getirilmesinde takipçi olmalılar.

Bursa’da Osmanlı’nın ilk padişahı Osmangazi ve başka padişahların türbeleri var. Birçok iç ve dış turist ziyaret ediyor. Bu ziyaretler eksik oluyor. Osmangazi’nin babası ve imparatorluğun manevi kurucusu Şeyh Edebali ve ilk kadısı Dursun Fakıh ilimizde yatıyor. Turist ziyaretleri ilimizden başlamalı. Acentelar ile temasa geçilip bu sağlanmalı. Başbakanın vaadi bu çalışmanın başlangıcı olabilir.

 

Bu yazı toplam 1034 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR