ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

TARIMA DESTEKLERİN DEVAMI DİLEĞİYLE

TARIMA DESTEKLERİN DEVAMI DİLEĞİYLE

Tarımla ilgili yazılarıma ‘Elli yıldır ülkemizde tarımı bitirme politikaları uygulanıyor. Maalesef AK Parti iktidarı da aynı politikaları devam ettirdi’ diye başlarım. Tarıma gereken önem verilmedikçe ziraatle uğraşan köy nüfusu azaldı, tarımda yüzyıllardır kazanılan tecrübe yok oldu.

Geçen yıl yaşanan ekonomik kriz ve tarım ürünlerinde yaşanan aşırı fiyat yükselişi ile bazı yiyecek maddelerinin eksik üretimi AK Parti iktidarını tarım politikalarını gözden geçirmeye yöneltti. Devlet tarıma destek vermiyor diyemeyiz, yeterli mi?  O tartışılır. Benim ısrarla üzerinde durduğum şu; Verilen desteklerin verimi inceleniyor mu?

Son iki senedir il tarım müdürlüğünün şöyle bir uygulamaya geçtiğini seziyorum. Hangi köyde hangi ürün daha iyi yetişiyor, yetişen bu ürünü yüksek oranda elde etmek için yeterli nüfus var mı? Varsa ona göre bilgi ve ekipman desteği verelim. Sayın valimizin de ‘Devlet bütçesini verimli kullanalım’ prensibine uygun olduğu görülmekte.

Evet köylerde genç nüfus çok azaldı. Son zamanlarda devletin genç çiftçilere destek projelerinin, hayvancılıkta koyun desteklerinin fayda sağladığını sahada görmek mümkün. Alınması gereken birçok tedbirin acilen alınması gerekiyor. Bunları saymaya kalkarsak çok, birini söyleyerek yetinelim. Tarımla uğraşan ve uğraşmak isteyen gençlerin sigortasını devlet üstlenmeli, yetiştirdikleri ürünlerin pazarlanmasını sağlamalı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Merkez’e bağlı Kurtköy’de kuru fasulye hasadı dolayısıyla Tarım İl Müdürlüğü ve Kurtköy Muhtarlığı işbirliğinde hasat günü yapıldı. Vali Bilal Şentürk, davetli il müdürleri ve Kurtköy halkı katıldı. Kurtköy’de her sene fasulye hasadı yapılıyor, bu seneki hasadın özelliği ne ki diyenler olabilir. Elbette sebebi var.

Tarım İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Kurtköy’ün toprağından ötürü fasulyesinin çok çabuk piştiğini, özel tadını keşfediyor. Diğer köylere göre Ekim sahasının yüksek olması, nüfusunun yeterli olmasından dolayı fasulye hasadı makinası ihtiyacını Vali Şentürk’e bildiriyor, alınmasında fayda olacağını söylüyor. Sonuç olarak makine alınıyor ve hasat makineyle yapılıyor.  

Bende o gün orada bulundum, makinanın çiftçi için ne kadar ihtiyaç olduğunu ve faydasını gördüm. Sayın Valimizi ve Tarım İl Müdürü Yoldaş’ı tebrik ediyorum. Böyle ekonomik ve teknolojinin son imkanlarıyla donanımlı makinayı bulup alınmasında katkıları olan il müdürlüğü ekibine de teşekkür etmeliyiz.

Tarıma verilen desteklerin yerinde kullanılması dileğiye…

Bu yazı toplam 1952 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR