ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

Tarımı "Şimşek" çarptı

Tarımı "Şimşek" çarptı

Buğdaya verilen taban fiyat benim yukarıdaki başlığı atmama sebep oldu. Geçen yıl 8.250 TL olan buğday taban fiyatı bu yıl 9.250 olarak açıklandı. 1.000 TL destek, 1.750 TL oldu. Bu fiyatların üzerinde maliyeti olan mahsule düşük fiyat açıklanması üreticinin azalmasına destek olmak demektir.

Mehmet Şimşek eski dönemlerde yaptığı bakanlıklarında da yaptığı açıklamalar ve uygulamalarıyla tarıma daima zarar verdi. Soğan, patates, mercimek, nohut, fasulye fiyatları yükseldiğinde buna sebep olanlara caydırıcı önlemler almak yerine “ithal ederiz” dedi ve etti. Her ithal ediş üreticiyi vurdu ve üretici sayısı azaldı, tarımda çalışan genç nüfus kalmadı.

Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun %86’sı köylerde yaşıyordu. Avrupa’da tarımda çalışan nüfus %5, bizde aynı orana indirelim politikası 70 yıldır sürdürüldü.

Ak Parti iktidara geldiğinde tarımla uğraşan köylerde nüfus oranı %36 idi. Yüzde 5’e indirelim politikası devam etti. %24’lere indi. Alarm zilleri de yüksek seviyede çalmaya başladı ve devam ediyor. Bir iki liraya aldığımız domates oldu 30 lira. Biber, salata, patlıcan... Fasulye, mercimek, nohutun kilosu 100 TL’yi aştı.

Tarımla uğraşan nüfus %5’e inmeden pazar fiyatları ortada, ya birde inse gerisini siz düşünün. Buna bir de kontrolsüzlük eklendi. Küçük esnafı bitirici marketler zincirine önlem almadan yol verilince olanlar oldu.

Düzen bozuldu mu eski haline getirilemiyor. Benim “KÖYLER BİTTİ, SIRA İLÇELERE GELDİ” başlıklı yazılarımı okuyan siyasiler çok kızmışlardı. Gün geldi iktidar köye dönüş projeleri hazırladı ama hiç faydası olmadı.

Ak Parti iktidarı döneminde en çok Milli Eğitim ve Tarım Bakanlıkları sayısı değişikliğe uğradı, en başarısızda bu iki bakanlık oldu.

Her gelen bakan sözleşmeli tarıma geçeceğiz vaadinde bulundu. Çiftçi kayıt sistemine kolaylık getireceğiz, ekim ve dikimden evvel mazot, gübre destekleri ödenecek vaatlerinde bulunmasına rağmen hiçbiri gerçekleşmedi. Buğday taban fiyatını her zaman Cumhurbaşkanı açıklardı, bu sefer çiftçiyi perişan eden fiyat olunca bırakın Cumhurbaşkanını, Tarım Bakanı bile açıklayamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü utanarak açıkladı.

Son sözüm buğday üreticisini Şimşek çarptı vesselam.

Bu yazı toplam 1654 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR