ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

TEŞKİLATLAR KENDİ SEÇTİĞİ ADAYA SAHİP ÇIKTI

TEŞKİLATLAR KENDİ SEÇTİĞİ ADAYA SAHİP ÇIKTI

7 Haziran seçimlerinin ortaya koyduğu sonucu herkes değerlendiriyor. Sebep tek olmadığı için yapılan bütün yorumlarında haklı tarafı var.
Ak Parti kurulduğundan bu tarafa uyguladığı milletvekili adayı belirleme sisteminin yanlış olduğunu birçok defa yazılarımda tenkit etmiştim. Partinin mahalli teşkilatlarıyla yapılan aday olarak “kimi istiyorsunuz?” yoklaması sonuçlarının mahalde açılmayıp genel merkezde açılmasını “Cumhuriyet Halk Partisinin 1946 seçimlerinde açık oy gizli tasnif” uygulamasına benzetmiştim.  Her ne kadar teşkilatların oylamasıyla istekleri sorulsa da yine de kendi adayını illere aday göndermişti. Seçmen diğer partilerde istikbal görmeyince Genel merkezin dikte ettiği adaylara bugün için oy verebilir ama birgün bunun hesabını sorar diye defalarca yazılarımda uyarmıştım. Tabii dinleyen olmamıştı. Ak partide yıllardır devam eden ikinci hata ise delegeye kıymet verilmeyişiydi. Partileri ayakta tutan delegedir. Bölgesinde partiye oy toplayan onlardır. Ak Parti il genelinde 640 delegesi olmasına rağmen il başkanlığı kongrelerini 150 ila 250 delege arasında yapmıştır. Bir seferinde 165 delege ile il başkanı seçildi. Geriye kalan kongreye katılmayan delegeler il başkanlığı kongresinden haberleri bile olmadı. 
Öyleki ilçe il teşkilatları köylere mahallelere parti çalışmaları için gitmeye kalktıklarında o mahallin delegelerine haber vermedikleri gibi, gittiklerinde de arayıp sormadılar bile. Bir çok yazımda bu tip davranışların yanlış olduğunu yazmıştım. Bir gün bunun hesabının halk tarafından sorulacağına işaret etmiştim. 
Cumhuriyet Halk Partisi son mahalli seçimlerde ilimizde 3.parti olmasına rağmen 7 Haziran seçimlerinde ikinci parti çıktı. Bundan evvel ki milletvekili ve mahalli seçimlerinde CHP darmadağınıktı. Teşkilatlar çalışma azminde değillerdi. 
7 Haziran milletvekili seçimlerine CHP adayını parti üyeleri oylama yaparak belirledi. Partililer kendilerine verilen değerden memnun oldu. Bütün teşkilatlar kendi seçtiği adayına sahip çıktı. Çalıştı, partisine kaybettiği oyu ve adayını kazandırdı.
Adaylarını genel merkezlerin belirlediği partilerin oy kaybettiğini gördük. Seçmen “aday benim adayım değil genel merkezin adayı. Gelsin genel merkez çalışsın” diyor.
Umarım bütün partiler delegeye ve partili kayıtlı üyesine hizmet verir, onların çalışmasıyla partinin oy toplayacağına inanır. Adayları onlar seçerse sahip çıkacaklarına inanılır.

Bu yazı toplam 1456 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR