ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

TOZMAN VE YENİPAZAR YOLU

TOZMAN VE YENİPAZAR YOLU

İl Genel Meclisi toplantısında İnhisar ilçesi Tozman Köylüleri´nin şikayeti görüşülmüş. Haberi okumayanlar haliyle Tozmanlıların şikayeti neymiş diyor. Belki de “Tozman neresi?” diyen bile vardır içimizde. 

Öncelikle Tozman´ı tanıyalım. İnhisar´ın bir köyü İnhisar Yenipazar yoluna 3-4 km. Bilecik´in son köyü. İpek böcekçiliğinin revaçta olduğu 1970´li yıllarda kooperatif kanalıyla ipek fabrikası olan köy. İpekböcekçiliği ölünce ipek fabrikası da harabe haline gelmiş.

Vali Musa Çolak zamanında Tozman´a gittim. Sakın vali ile beraber gittiğimi sanmayın. Küçüklüğümden itibaren Tozman köyünün ismini çok duymuştum. Eskişehir´de Tozman Çarsısı var, o çarşı arsasının bugünkü sahiplerinin dedeleri Tozmanlı, çarşıya köyünün ismini vermiş. 

Yenipazar´a gittiğimde İnhisar´dan gelmeyi düşündüm. Tozman köyünü işaretleyen levhayı görünce direksiyonumu o yöne kırdım. Mevsim yaz olduğundan, rakımda az, çok sıcak oluyor. Herkes köy kahvesinin bahçesinde oturuyor. Bahçeye girip, selam vermemizle 7-8 masada oturan herkes ayağa kalktı. Hoş geldin diyerek masasına davet etti. En yakınımda bulunan masaya oturdum. O kadar misafirperver bir köy, 10 dakika sonra bütün kahve halkıyla muhabbet eder olduk. 

Hele birde benim gazeteci olduğumu öğrenince başladılar anlatmaya. Başta zamanın Valisi Musa Çolak´ın hiç köylerine gelmediği sitemini, dedelerinin dedelerinin, hasılı köyün kuruluşundan itibaren tarla olarak ekip biçtikleri arazilerinin ormanlık gösterilmesinde şikayetlerini anlattılar. Gazetemizde bunları yazdık. Sayın Vali Musa Çolak haberlerimizden sonra Tozman´a gitti. Onları dinledi: Ayrıca Sarar Şirketler Grubu´nun başkanının annesi de bu köylü.

Biliyorsunuz dağlarımız maden ocakları yüzünden kelaynak kuşuna döndü. Tozman köyünün içinden aşırı tonajlı kamyonlar geçiyor, her taraf toz duman içerisinde kalıyor. Meyvelere, sebzelere zarar veriyor, verim düşüyor. Anlayacağınız Tozmanlılar meyve ve sebze yerine toz yiyiyor. İstiyorlar ki toz duman çıkaran yollar asfalt yapılsın. 

Kimse maden ocağı açılmasın demez. Türkiye´de maden denilen madde de yeni keşfedilmiyor. İlimiz dâhilinde neredeyse her yer kaya üstü mermer ocağı oldu. 

Açılan ocaklar hangi şartlar dâhilinde çalışacakları bellidir. Türkiye´de nakliye araçlarının tonaj limitleri ve hız limitleri belli. Neden bir türlü mermer ve maden ocakları muhitindeki köylerin şikayeti bitmiyor. Yıllardır hep aynı şikayet. Buna bir çare bulunamayışı büyük eksiklik diye düşünüyorum. Tozman köyü toz alan yollarına asfalt istiyor. Haklı olarak diğer köylerde istiyor. Yüklü bir harcama çıkınca bütçe sıkıntısı yaşanıyor.

Birilerini  para kazanırken bir başkaları bunun bedelini bedavadan ödememeli. İl Genel Meclisi yıllardır müzmin şikâyete artık çare bulmalı, şikâyete bir son vermeli. 

Yenipazar´ın ilçe olduğunda ilk belediye başkanlığını yapan Sayın İbrahim Değirmenci kardeşimizin vefat eden oğlunun cenazesinden dönüşümü İnhisar´dan yaptım.

İki ilçeyi birbirine bağlayan yolda asfalt kalmamış. Yol yol olmaktan çıkmış. İnhisar ve Yenipazar İl Genel Meclis üyesi ve İl Genel Meclisi Başkanına hatırlatıyorum. İki ilçeyi birbirine bağlayan bu yoldan en az yirmi köyde istifade ediyor. Esasında burası Karayollarına devredilmeli. Utanç verici yol biran evvel yapılmalı.

Bu yazı toplam 1304 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR