ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

YAVUZ İNSANI KAYBETTİK

YAVUZ İNSANI KAYBETTİK

Bir çok yerde "Yavuz" kelimesi, iyi, sağlam, dürüst manalarında kullanılır. İlimizin İnhisar'dan aşağıya doğru Sakarya vadisinde yeralan Koyunköy, Çaltı, Esri, Karaven, Tuzaklı, Küre gibi yörelerde "Yavuz" kelimesi cümle içersinde çok yer alır.

Geçtiğimiz Cuma günü kaybettiğimiz, Cumartesi günü toprağa verdiğimiz ilimizin hakikaten Yavuz, yavuz ustasını kaybettik.

Bilecik'e tahminen 45 yıl evvel Yenişehir'den motor ustası olarak geldi. Ben kendisini 42 yıl evvel tanıdım. Tepebaşında gidiş istikametine göre köprüye varmadan 4-5 dükkan ilimizin küçük sanayisiydi. Bu dükkanlardan birinin önünde "Yavuz usta" yazılı tabela vardı. Ufacık dükkanda sayısız çırak eriştirdi. Bir çok kimse gibi bende isminin Yavuz olduğunu zannederdim. Bugün belki hala ismini Yavuz olarak bilen vardır. Çünkü halen bütün arkadaşları küçükler Yavuz abi, büyükler Yavuz derlerdi.

1968 yılının sonunda rahmetli İrfan Bilecen abinin başkanlığında ben ve köylerden üç arkadaş il’e beraber 5 kişi Milli Nizam Partisini kurduk. Kısa zamanda parti kapatıldı. Milli Selamet Partisi kurulunca ilimizde teşkilatı yine İrfan Bilecen abinin başkanlığında ben, Mehmet Güner (rahmetli) elektrikçi Kadir Akıncı ve ismini hiç duymadığım Osman Şen ile beraber kurduk. İşte o zaman motor tamircisi Yavuz usta olarak tanıdığımın Osman Şen olduğunu. İsminin Osman Şen olduğunu bilenlerde dahil bu Yavuz insana Yavuz Usta dendi ömrünün son demine kadar. Çünkü o bir ömür boyu "Yavuz" yaşadı, dostlarıda ona bu işinle hitap etmeye devam etti.

O isteseydi para herşey demek hırsıyla hareket etseydi Bilecik'in en zengini olabilirdi. İl merkezinin tek motor ustası olmasına rağmen bunu hiç bir zaman karaborsacı zihniyetiyle kullanmadı. Yetiştirdiği çırak, kalfa ve ustalarla sanayimize faydalı oldu.

Milli Selamet Partisi, CHP ile koalisyon kurduğu zaman Sanayi Bakanlığı MSP'nin elinde ve bakanda Abdülkerim Doğru idi. İlimizin 1. Organize Sanayi Bölgesi o dönemde kuruldu.

Bakanlık tarafından Organize Sanayi Bölgesi kurulması için bir dernek kurulması istendi. Böyle bir derneğin kurucularından biriside Yavuz abiydi. Bu konuyla ilgili evvelce tafsilatlı bir yazım olmuştu, onun için tafsilata gerek duymuyorum. İsteseydi 1. Organize bölgesinden yer alabilirdi. Ama o hiçbir zaman fırsat düşkünü olmadı.

1. Organize Sanayi bölgesinin, Milli Selamet Partisinin o günün şartlarında nasıl kurulduğunu ve devam ettirildiğini bilen canlı şahitlerinden biri daha aramızdan ayrıldı. Kalanlar her geçen gün azalıyoruz. Baharatçı Mehmet Parlatan, Kadir Akıncı, Terzi Bilal hatırladıklarım. 1. Organize Sanayi bölgesinin kurulmasında emeği geçen arkadaşları, bugün 1. Organize Sanayi bölgesi yöneticilerinden hiç tanıyan var mı?

Yavuz bir insanı, Bilecik halkının Yavuz insan olarak tanıdığı abimizi kaybettik. Allah gani gani rahmet etsin. Ailesine ve tüm arkadaşlarına sabır dilerim.

TAŞI GEDİĞİNE -1-

CHP Yalova Milletvekili ve Gurup başkan vekili Muharrem İnce “Be vicdansız Erdoğan, sen bir kayıkçının oğlusun. Bu ülkeye Başbakan oldun CHP sayesinde” demiş.

1-Kayıkçının oğlu Başbakan olamaz mı?

2- Biz halkın oyuyla Başbakan oldu biliyorduk!

TAŞI GEDİĞİNE -2-

Sayın Valimizin 23 Nisan Pazartesi günü bir gazetede çıkan konuşmasında “... Osmaneli’nde meyve ve bahçe tarımı konusunda çok güzel gelişmeler var” konuşması çıktı.

Aynı gün üç gazetede Osmaneli icra müdürlüğü tarafından çeşitli köylerden tarımla uğraşan arazilerinin icra yoluyla satış ilanları vardı.

Bu köyü gelişmeyle ilgilenende olur mu?

Bu yazı toplam 1155 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR