Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

İngilizce Eğitiminde Olanaksızlıklar

İngilizce Eğitiminde Olanaksızlıklar

Değerli okurlarımız bu hafta gençlerimiz ve çocuklarımız için şehrimizde büyük bir sorun olarak gördüğümüz, İngilizce eğitiminde yetersiz kalan olanaklarımız hakkında yazmaya karar verdik. Malum fiyatları ve ülkemizdeki ekonomik problemler yüzünden, bu yazıda özel okulların yabancı dil eğitimlerinden bahsetmeyeceğiz. Sadece çocuklarımızın ve gençlerimizin İngilizce eğitim olanaklarını köşe yazımızda sorgulayacağız.

Eğitim ve öğrenimin başladığı ilk sekiz yıl, Milli Eğitim Okullarında yer alan hocalarımız ellerinden geldiği kadar verimli bir ders anlatmaktalar. Gözlemlediğim kadarıyla biraz İngilizce öğretmenlerinin kişisel performansları bu eğitimin kalitesini belirleyen başlıca faktör. Her ne kadar öğretmen bir çaba gösterse de, eğitim materyali ve süresi; İngilizce eğitiminde iddialı kurumlardan maalesef çok geride. Özellikle seviye belirlemede ve öğrencilerin ilerlemesi için hali hazırda bir sistem de yok gibi. 

Siz değerli takipçilerimize sormak isterim. Matematik ve Hayat Bilgisi derslerinin düzeninde verilen bir sistemle İngilizce öğrenilebilir mi? Benim düşüncem öğrencilerin daha ilkokul döneminde dinleme, konuşma ve yazmanın da yer aldığı bir pakette eğitim almalarının gerekliliği. Tabi ki bilgisayar odalarına, özel eğitim materyallerine ve daha fazla sayıda öğretmenlere ihtiyaç var. Umarım bir gün ekonomik ve sosyal alanlarda başarılı bir şekilde gelişecek olan ülkemizde, eğitim politikalarında da gerekli düzenlemeler yapılır.

Aileler ellerinden geldiği kadarıyla çocuklarını İngilizce eğitim veren özle kurumlara yönlendiriyor. Şu an bildiğim kadarıyla şehrimizde yalnızca iki özel eğitim kurumu çocuklarımıza yönelik ders veriyor. Ama sadece hafta sonu ve yarım gün. İngilizce yaşanmalı ve konuşulmalı. Yoksa çocuklarımız aradan geçen bir hafta sonrasında, teyp kasetini sürekli başa saran bir müzik seti gibi davranıyor. Zaten şehrimizde bu alanda rekabette olmayınca, ebeveynler olana şükrediyor. Biraz yüz yüze eğitim süreleri artırılırsa ve ayrıca en azından hafta içi iki gün online eğitim ile desteklenen bir eğitim sunulsa, inanın evlatlarımız için çok verimli bir süreç olacaktır.  

Yine de İngilizce anlamak ve konuşmak temelli eğitim politikası benimseyen en azından bazı kurumlar var. Ama ne YDS ne YÖK DİL sınavı için, düzenli eğitim veren maalesef bir kurum Bileceğimizde bulunmamakta. Sadece alınan özel dersler üzerinden sınava girecek öğrenciler hazırlanıyor. Bazen tek tek bütün şehir dışında kurs veren kurumlara, gelin yatırım yapın diye yazayım diyorum. İnanın üniversitede yer alan değerli akademisyenlerimizden tutun da, asistanlara, lisansüstü öğrencilerine, memurlara kadar herkes sınavlara yönelik bir eğitim paketi istiyor. Umarım şehrimizin gelişimine yön veren kurum ve kuruluşlar bu problemin çözümü için uygun adımları atarlar.

Hocam peki ne yapalım? Şu an yapabileceğiniz tek şey, yani özel dersler dışında en önemli seçenek, tabi ki de alanında uzman kuruluşlardan online eğitimler. Reklam olmasın diye yazmak istemedim bu alanda üç kurum at başı gidiyor. Ama kayıttan izlemek kesinlikle bir sınıfta ders almak gibi görünmüyor. Ne senin yanlışların ve çözüm yöntemin yorumlanıyor, ne de istikrarlı ve düzenli bir eğitim olmuyor.

Aynı zamanda bir veli olarak, yabancı dil eğitiminin yanı sıra, tüm derslerde de başarılı çalışmaların şehrimizde artması dileğiyle hoşça kalın.

Bu yazı toplam 1974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR