Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Malzemenin Karakteri

Malzemenin Karakteri

Değerli okurlarımız bu hafta sizlerle insan ve maddenin doğası ile ilişkili bir konuyu ele almak istedim. Döküm yöntemiyle üretilmiş malzemelerin soğuma hızlarındaki kararsız artış ve katılaşmaya ani yönelim; yüksek oranda sertlik ve ideal olmayan malzeme üretimine neden olur. Yapının mikroskop altındaki fotoğrafı ise gerçekten çok iticidir. Kararlı ve stabil bir soğuma hızı ise malzemenin ideal mühendislik özellikler sergilemesine sebep olan doğal bir yapıya dönüşmesine neden olacaktır.

Dökme demirlerde yüksek sertlik, kırılganlık, düşük uzama değeri ve işleme özelliklerindeki azalma vb. birçok problemli durum soğuma hızındaki yükseklikle ilgilidir. Bu yüzden malzemeler döküm sırasında ideal oranla soğumalıdır. Yoksa ilave işlemler gerektirir ve büyük maliyetlerle mikroyapısı ancak düzenlenebilecektir. Belki de geri dönülemeyen sonuçlara ve hasarlara neden olacaktır. Bu materyal deprem gibi doğal felaketlerde oluşan hasarı fazlasıyla artıran bir karaktere sahiptir.

Tamamı sementit yani beynit yapı karbonun demir matrisi içinde hızlı soğumayla çil oluşturmuş bir halidir. Karasızdır ani tepki sonucu oluşturulmuştur. Kontrol altında tutulmayan bir üretimdir. Eğer üretimi kontrol eden yetkililer üretimde kaliteye dikkat etmez ise ve ıslah işlemi bu malzemeye uygulanmazsa kesinlikle birçok soruna neden olur. İnsan sağlığının yüksek önem sahip olduğu yerlerde düşük emniyet sebebidir. Bu yapıyı ilk gördüğümde sanki öfkelenmiş ve sakinleşmeyen bir karakter yorumladım. Rabbim sen nelere kadirsin bu kadar mı benzer bizlere diye düşündüm kendi kendime.

Modelin düzgün üretildiği, üretimin kontrollü gerçekleştiği ve agresyonun en aza indirilerek dengeli bir soğumanın sağlandığı malzemelerde ise gerçekten tam anlamıyla mükemmel bir ürün elde edilmiş demektir. Bu yapıya sahip malzemeler ikinci bir işleme tabi tutulmadan ticari bir ürün olarak pazarlanır. İç yapı görüntüsü ise sementit yapılara göre çok daha dengelidir. İnanın yöneticilere de fazlasıyla güven verir. Kalite her zaman ulaşılabilir bir hedef değildir. Ancak kontrol altında tutulan ve dengeli üretim parametrelerine sahip malzemelerin karakteristiği güvenin parametresi olan emniyetli mühendislik özellikler sağlayacaktır. Tabi ki tüm müşteriler o zaman sizden memnun kalacaktır.

Bu yazı toplam 2192 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR