ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

BİLECİK ORTAK AKIL TOPLANTISI -2-

BİLECİK ORTAK AKIL TOPLANTISI -2-

Bugün gelelim ortak akıl toplantısı katılımcılarının genelde ilin tanıtılması yönünde fikir birliğine vardıkları konuları açmaya.

Tarım: ilimizin Eskişehir, Konya gibi geniş arazileri yok. Buna rağmen neden tarım öne çıkıyor? İlimiz engebeli bir arazi yapısına sahip. 15-20 km arasında üç iklimi birden yaşanabiliyor.

Osmaneli'den İnhisar'a kadar vadide iki, üç ürün almak mümkün. Bahsettiğim yerlerde kıymetli bir çok arazi ekilmiyor. Köylerde çalışan azaldı. Bazı köyler tamamen kayboluyor.

Bakın ben siz Bilecik Üniversitesinin Tarım Ürünleri Fakültesinin ilk dekanlığını yapan İnhisar ilçemizin Harmanköy'ünden şimdi emekliye ayrılan Prof. Fahri Altay hocamızdan dinlediğim bir hatırasını anlatayım. Altay hoca anlatıyor: "Sanırım 1980'den evveldi. İsrail'den tarımla ilgilenen bir profesör geldi. Osmaneli ilçemizden başlayarak İnhisar'a kadar gezdik. Adam "Bu vadiyi bize verin Türkiye'yi besleyelim artanınıda ihraç edelim." İşte bu Sakarya vadisi böyle kıymetli bir bölge" demişti.

Bilecik'in sahip olduğu toprakların kıymetini işin ehli muhteremler söylüyor. Devletin buraya el atmasını, bölge insanına verilen teşviklerle gittiği yerlerden toprağına geri dönmesi sağlanmalı. Bölgede resmi donanımlı çeşitli yerlere haller açılmalı. İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir gibi büyük illere yakın olmamızı avantaja çevirmeliyiz. 

Toplantıda "Turizme önem verilmeli" görüşü öne çıktı. Yerli ve yurt dışından gelen hiç bir turist yeni binalar, yeni mezarlıklar yapmışsınız şunları görmeye geldik demez. 

Atalarımızdan yadigar kalmış eserleri ziyaret etmek ister. Gidenler gitmiş de kalanların kıymetini ve tanıtımını bugüne kadar yapamadık.

İki hatıramı anlatarak yukarıdaki görüşümü teyit etmek istiyorum. Vakıf eserlerimizi korunması için Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlayız. Şu anda bırakın il müdürlüğünü bir temsilci memuru bile yok. Bundan 10-12 sene evvel bir temsilcinin bile olmayışı çok tenkit edildiğinde emekliliğine çok az kalan zannederim ismi Gültekin Bey olabilir birini görevlendirdiler. Gültekin Bey sakin ve kültürlü bir arkadaştı. Bir gün bana "Şadi Bey Bilecik sahip olduğu değerlerin kıymetini anlayabilmiş değil. Birçok tarihi il olarak bilinen yerlerden daha kıymetli değerlere sahipsiniz. Sadece Ertuğrulgazi ve Şeyh Edebali gibi büyük zatlar burada yatıyor. 700 yılı aşkın Söğüt'te şenlikler yapılıyor ama sesinizi duyuramoyorsunuz." demişti.

İlimizde bir çok kimsenin tanıdığı Celal Devecioğlu abimiz vardı. Anlatacağım olayı gazetemizde yazmıştı. Birçok toplantılarda anlatıldığı için bizzat dinleyenler olmuştur. Allah gani gani rahmet etsin.

Devamı yarın...

Bu yazı toplam 1067 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR