FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

BÜYÜYEN DEĞİŞEN VE GELİŞEN BİLECİK PLANLAMAYI UYGULUYOR MU?

BÜYÜYEN DEĞİŞEN VE GELİŞEN BİLECİK PLANLAMAYI UYGULUYOR MU?

 Plan çalışmaları

5302 Sayılı İl Özek İdaresi Kanunun 6. maddesi uyarınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP)’nın teknik desteği ile başlatılmıştır. Daha sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve uygulama (TAU) Genel Müdürlüğünün Temmuz 2007 tarihinde “ plânlama sürecinin yenilenmesi PİLOT uygulama projesi kapsamında ilimizin PİLOT il seçilmesi ile planlama süreci yenilenmiştir. 1/100000 ölçekli ÇEVRE DÜZENİ PLÂNI İl Genel Meclisinin 01.08.2008 tarih ve 101 sayılı kararı ile oybirliği ile kabul edilmiştir.

Devanm eden sonraki aşamalarda 0 kredi ile yetkisi olan firma ve projeyi yapma taahütününde alan BELDE A.Ş gerekli resmi işlemleri tamamlayarak PROJE uygulaması başlatılmıştır.

2008 yılından itibaren 1/25000’ lik NAZIM İMAR planlarının yapılması PLAN hükümlerinde çncelik olmaktadır. İlgili Belediyeler bu konuda iki yıldır çok yavaş hareket ederek imar alanı içindeki ve mücavir alanlardaki NAZIM İMAR planlarını ve 1/1000-1/5000’ lik uygulama imar planlarını tamamlamıştır.

Merkez İlçe Belediyemiz, plan yapma-yaptırma konusunda en önde olan Belediyedir. Ancak buna rağmen “KENT”imizin imara açılmış olan bölümlerinde dahi uygulama imar planları tamamlanmamış arsalar vardır. Örneğin Ertuğrulgazi mahallesinde Abbaslık yolu üzerinde kalan Diyaliz merkezi arkasında geniş bir alan 2002 yılından bu yana imar planlarını _(18) tanımıyla adlandırılan çalışmaları tamamlamamıştır. Diğer yandan Merkez İlçe Belediyemizin sınırları içine alınan 2600 hektar üzerindeki alanda 1/25000 Nazım imar plânını beklemektedir. Kentin gelişme aksi Bilecik-Yenişehir istikametindedir.

En önemli konulardan birisi de, Bozüyük Belediyesinin o plâna, plan tamamlandıktan sonra askıdan inmeden yaptığı itirazlar da değerlendirilmiş, Bakanlık görüşü de alınarak İl Genel Meclisinin aldığı net kararı ile sonuçta 07.01.2009 tarihinde 2009/005 sayılı kararla PLAN aynen kabul edilmiştir. Bozüyük Belediyesinin açtığı idari dava devam etmekle birlikte, yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için “PLAN” uygulaması yürürlülüktedir.

Bilecik ilinin “PLANLI” sürdürülebilir EKONOMİK-EKOLOJİK (ÇEVRESEL) ve Sosyal kalkınmasının çok önemli olduğu bir gerçektir. Plan uygulaması aksatıldığı veya RAPOR, Hükümler ve Eylem-uygulama Planına uyulmadığı takdirde, yanlış ve çarpık sanayileşme, kentleşme ile karşılaşacağımız kaçınılmazdır. Plan çalışmalarında “Özel idare” Yalnız kalmıştır veya bırakılmıştır!

1/2500 lık Nazım imar plânları hemen hemen hiç yapılmamış olduğu kanısındayım. Kaldı ki, plan hazırlıklarında sekiz (8) defa hazır toplantıları, veri-bilgi alma v.b. gibi ilişki ve iletişim kurucu toplantılar yapılmış olmasına rağmen iki yıldır devam eden plân uygulama sürecinde bir defa “TOPLU” olarak katılımcı ve uygulamacılar bir araya gelememiştir.

Bozüyük İlçe Belediyesi, İl koordinasyon (son toplantıda) kurulu toplantısında, şahsımın önerisi ile bir araya gelerek mahkeme konusu olan hususlar üzerinde uzlaşma sağlanması için çalışma yapılmasını kabul etmiştir. Uzlaşma-sulh yolu en uygun yoldur. Kaldı ki PLANIN iptal edilmesi riski, sil baştan yeni plan çalışmasını gerektirecektir.

Üzülerek, incitmeme duygusuyla da hareket ederek ifade ediyorum ki, “plân” herhalde kimsenin işine gelmiyor! Aksi halde yine belirtiyorum bu PLAN Bilecik ili için son şans ve fırsattır. Eğer, marmara bölgesinin küçük ama şirin düzenli yerleşimi olan, çevreye en az zararı vermiş çağdaş modern çizgiler taşıyan mimarisi, kültürel ve doğal varlıklarını, tarihi zenginliklerini de sergileyen İl içinde yaşamak istiyorsak bu tarihi fırsatı kaçırmayalım. Bu konuda kent konseyi Çevre Çalışma grubu olarak hazırladığımız “KENT KONSEYİ” yürütme kurulu başkanlığına iletmenizi önemle rica ediyoruz. Diğer yandan Valiliğimizin PLAN konusunda Üniversitemiz başta olmak üzere, tüm ilgili katılımcılarla KOORDİNASYON toplantısı benzeri toplantısı yapmasını öneriyoruz. (Devam edecek...)

Ferruh ERDUVAN                                             Ehliman BOZKURT

Ziraat Yüksek Mühendisi                                   Hürriyet Mahallesi Muhtarı

Bu yazı toplam 585 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR