FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

ÇEVRE AHLAKI

ÇEVRE AHLAKI

 

İnsanın çevreye zarar vermemesi kişisel bir erdemdir. Çevreyi  korumak ise vicdani bir sorumluluktur. İnsanların içinde duyduğu bu erdem  ve sorumluluğa çevre ahlâkı diyebiliriz.  Çevre ahlâkı çevre bilinci ile gelişen bir davranıştır. Daha doğrusu çevre  bilgisine sahip olan, ardından çevre ahlâkına da sahip olur. Çevre ahlâkına sahip  olan bir insan erozyonla ilgili olarak neler yapmalıdır? Bu sorunun yanıtını şöyle  verebiliriz: · İnsan, doğal kaynaklardan daha çok pay alma hırsından vazgeçmelidir.

Doğal varlıkları tüm canlılarla paylaşmayı öğrenmelidir. Örneğin ağaç  kesmemelidir. Ağaçların diğer insanlara, hayvanlara ve toprağa da ait  olduğunu unutmamalıdır.

· İnsan, daha çok gelir elde edebilmek amacıyla çevreye ve toprağa zarar  vermemeli, istismar etmemelidir.

· İnsan, çevreye ve toprağa zarar verebilecek eylemlerden kaçınmasının  yanısıra, bu tür hareketlerde bulunanları uyarmalı ve engellemelidir.

· Doğadan ve topraktan aldıklarının karşılığında insan, onlara da bir şeyler  vermeli ve emek harcamalıdır.

· En önemlisi de insan, sadece tüketme isteğinden vazgeçmelidir.  Çevre Konusunda Bilgi Edinme Gereksinimi  Çevre ve erozyon konusundaki en önemli sorun insanların bilgisiz  oluşudur. Pek çok kişi, daha toprak erozyonunun ne olduğunu ve zararlarını bile  bilmemektedir. Ama bilgilenmek için çaba da harcamamaktadır. Çünkü insanlar erozyon ile kendi yaşamları arasındaki ilişkiyi açık olarak görememektedirler.  Örneğin yoksulluk ile erozyon arasındaki ilişkiyi bilememektedirler. Oysa  toprağın korunmadığı ve çevrenin kirletildiği bir yerden yeterli ürün elde etmek  mümkün değildir. Bu durumda insanlar yeterli kazanç elde edemezler ve  dolayısıyla yoksulluktan kurtulamazlar. Öyleyse bu konuda bilgi sahibi olmak  herkes için bir zorunluluktur. Her insan, yoksulluğun bulunmadığı, ve çevrenin  güzel olduğu bir ortamda yaşamak ister. İnsanlar bu isteklerine ancak doğaya  özen göstererek ulaşabilirler. Bunun anlaşılamaması, bilgi eksikliği  yüzündendir.

Çevre kirliliği ve toprak erozyonu konusundaki bilgi gereksiniminin iki  nedeni vardır. Bunlar:

· Doğanın tahribi ve erozyonun nasıl oluştuğu konusundaki bilgi eksikliği.

· Doğanın tahribinin ve erozyonun sonuçlarının neler olduğu konusundaki  bilgi eksikliği.

Çevreyi korumak için eğitim şarttır. Mademki çevre sorunları insanlardan  kaynaklanıyor ve çözümlenmesi de insana bağlı, o halde insanın çevreyi  olumsuz etkileyen davranışlarını değiştirmesi gerekmektedir. Bu da herkesin  bildiği gibi ancak eğitim yoluyla yapılabilir.

KAYNAK: TEMA VAKFI DERLEYEN: A.E

Bu yazı toplam 779 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR