ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

Göletlerin sulama sistemleri SOS veriyor

Göletlerin sulama sistemleri SOS veriyor

Haber sitemiz ve gazetemizde “Kızıldamlar Göleti sulama hatları onarıldı” başlıklı haberimizi okumuşsunuzdur. Okumayan varsa okumalarını tavsiye ederim. 

Haberde, Kızıldamlar Göleti sulama hatlarında meydana gelen arızayı DSİ Bilecik Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları ile giderildiği belirtiliyor. Doğrudur, DSİ Bilecik Şubesi’nin gayretleri mutlaka olmuştur. Bilecik, DSİ’nin Eskişehir bölgesine bağlı, ilimizde 3-5 memurlu şubesi var, il müdürlüğü seviyesinde bile değil. Memurların elinde kalemi hariç hiçbir ekipmanı yok. Kızıldamlar barajından Kızıldamlar Köyü, Yeniköy ve az bir arazi olmakla beraber Küre Köyü faydalanıyor. Ağırlıklı olarak Yeniköy arazisi sulanıyor. İdarede haliyle Yeniköy tarafından yönetiliyordu. Yönetiliyordu diyorum artık yönetilemez oldu. DSİ Bilecik Şubesi kayyum olarak atandı. 

Kızıldamlar, Kurtköy, Yenipazar, Selöz, Çavuşköy Göletleri, DSİ’nin yer altı borularıyla arazi sulama sistemlerinin ilkleri. DSİ, baraj ve sulama kanallarını yapıyor. Köy muhtarlarına “Birlik veya kooperatif kurun kuramıyorsanız muhtarlık olarak göleti teslim alın yürütün” diyor. İlk sene arızalarda DSİ yardımcı olsa da her yere yetişebilecek personeli olmadığından tamiratlar geç yapıldı, yazın en sıcak günlerinde mahsul yandı. 

Yukarıda isimlerini yazdığım göletler DSİ’nin ilk yer altı sistemleri olduğundan çok arızalar, patlaklar oluyor. Birliklerin, kooperatiflerin yaptırmaya gücü yetmiyor. Yeniköy’ün iklimi müsait olduğu için sebze ve meyve çok yetişiyor. Mayıs ayı başında fideler alınıyor ve dikiliyor. Dikilen fideler ilk 10 gün devamlı sulanmak ister. Yeniköylülerin istifade ettiği Kızıldamlar Barajı sulama borularında meydana gelen arıza tam 2 ay sürdü. Birçok köylü aldığı fideleri sulayamadığı için kuruttu, zarar etti. Nihayet tamirat yapılabildi. 

İlimiz ne çekiyorsa bölge müdürlüklerinden çekiyor. Bilecik’e şube açıyor, ne kepçe var ne ekipman. Yalvar yakar bölgeden getirtilen kepçeyle 2. ayın sonunda tamirat yapılabildi. Benim buradan gördüğüm bildiğim sıkıntıları anlatmaya yerim müsaade etmiyor. Sayın valimden istirham ediyorum, il çapında sulama birlik ve sulama kooperatif başkanları toplayarak kendilerini dinlemelerini ve çare üretilmesini sağlamalarını temenni ediyorum. 

Bu sıkıntı, il müdürleri, vali yardımcıları tarafından çözülecek gibi değil. Köylere Hizmet Götürme Birliğine aylar evvel vana alınması için yapılan müracaata cevap bile verilmediğini şikâyet eden kooperatif başkanları var. 


 

Bu yazı toplam 2250 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR