ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

HIDIRELLEZ

HIDIRELLEZ

Eskiden sadece “HIDIRELLEZ”denilirdi.Altı mayıs veya Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren yağışlı olmayan bir günde her aile evinde hazırladığı yemeklerle yeşillik bir yerde toplanır,komşu ve arkadaşlarıyla yer ve eğlenirlerdi.

Şimdilerde “HIDIRELLEZ ŞENLİĞİ”denmeye başlandı. Muhtarlıklar ele aldı,köy nüfusu şehre gitti,tertiplenen Hıdırellez şenliği dolayısıyla köylerine gelenler hasretlik gidermiş oldular. 

Geçtiğimiz hafta Pazar günü benim köyüm Kurtköy’de Hıdırellez şenliği oldu. Mayıs ayı yağmurlu geçtiğinden Haziran 15’te yapıldı. Güzel bir gün oldu,dost ve akrabalarla hasret giderdik.

Vasıtalar çoğaldı,mesafeler kısaldı. Şenliklere resmi zevat ve seçilmişlerde davet edildi. Dün, sayın Vali Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim Yağcı, İl Genel Meclis Başkanı Sayın Serkan Yıldırım, İl Genel Meclisi üyeleri Sayın H.Hüseyin Çelik ve Mehmet Yılmaz teşrif ettiler. Partilerin İl Başkanları,ilçe Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de şenliklere ortak oldular.

Birçok il müdürleri ve şube müdürleri Ziraat,Vakıflar Bankası,Kuveyt Türk müdürleri de davete icabet ettiler.

Şenlikler köyleri de tanıtmış oluyor. Gelen resmi zevat köylerin eksikliklerini yerinde görme imkanı buluyor. İl Genel Meclis Başkanı Sayın Serkan Yıldırım “Çok güzel bir barajınız var ama yol asfalt olmadığı için çok tozlu.Burayı asfalt yapalım ” dedi.

Zamanın Valisi Sayın Ayhan Çevik “ Birçok yerde Valilik yaptım Bilecik’te olduğu gibi Hıdırellez Şenliği kutlanan il görmedim.Atalarınızdan beri devam eden adetinizi bırakmıyorsunuz.Güzel bir adet devam edin.Ben Vali olduğum illerde Özel İdare bütçesinden yardımcı oluyordum yinede buradaki gibi bir coşkuyla kutlamayı yaptıramadım. Burada yardım yapılmıyor,köyler kendi imkanlarıyla kutluyor ve çok güzel oluyor. ” demişti.

Bu güzel bir manevi kültür.Halk birbirine kenetleniyor.Birçok köyün Hıdırellez Şenliğine katılıyorum veya Gazetemin yöneticileri muhabirleri katılıyor, haberleri alıyorum. Kültür Bakanlığı ve ilimizde İl Müdürlüğü var. Halkın yaşattığı Hıdırellez Şenliklerinde bu müdürlük nerede? Bazı okuyucularımızın şöyle dediğini duyuyor gibiyim. “ Söğüt Şenliklerinde, Bilecik Şeyh Edebalı kutlamalarında izne ayrılan İl Müdürünü köylerin Hıdırellez Şenliklerinde aramak abes olmuyor mu? ”

Kültür Bakanlığı ilimizin bu güzel adetlerini filme almalı diğer ve illeri teşvik edici olarak kullanmalı.Nasıl Marka şehir oluruz diye düşünüyoruz.Bu yönümüzü pekala tanıtabiliriz.

Bu yazı toplam 1488 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR