MUSTAFA TOPAL

MUSTAFA TOPAL

KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kur’an-ı Kerim’de bin aydan hayırlı olarak tavsif edilen kadir gecesini bu gün idrak edeceğiz. Kadir gecesi manevi arınma mevsimi olan Ramazan ayının rahmet mührüdür adeta. Kur’an-ı Kerim’de, kendisine başka hiçbir geceye verilmeyen lütuf ve ihsan atfedilmiştir. Bu lütufun büyüklüğünün sebebini ancak Kur’an-ı Kerim’in kendisinde indirilmiş olması ile izah edebiliriz. Sadece bu gecede inen Kur’an lütuf olarak yeter elbet. Ama Kur’an’ın lütuf olarak büyüklüğü, içinde indiği geceye bile hiçbir geceye verilmeyen kıymeti kazandırıyor. Buradan alacağımız çok büyük dersler vardır.

Kur’an Yüce Yaratıcı tarafından biz insanlar için inmiştir. Çünkü başka hiçbir canlı ilahi vahiy ile muhatap değildir. Cenab-ı Hakk’ın yer yüzünde sadece insanları muhatap alması şeref olarak yeter ve bu şerefin yüceliği muhatap alanın yüceliğinde gizlidir. İnsanlığı hidayete eriştirmek, şeytanın sapıklığından korumak ve insanın Allah Teala katında mahcup olmaması için düsturlar ihtiva eden Kur’an, anlaşıldığı ve yaşandığı sürece en büyük lütuftur.

Kadir gecesi gecelerin en zengini, Cenab-ı Hakk’ın cömertliğinin tecellisini en yoğun bulduğu zaman dilimi. Bunu Kadr Suresi’nden öğreniyoruz: “Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla… 1. Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Bilir misin nedir Kadir gecesi? 3. Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. 4. O gece melekler ve Ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. 5. O gece tan sökünceye kadar esenlik doludur.” Ayetlerde ifadesini bulduğu gibi kadir gecesi esenliğin ve mutluluğun kaynağıdır. Bizi yaratan ve hayatta peygamberleri ve ilahi kitaplarıyla yalnız ve çaresiz bırakmayan Rabbimizin biz kullarına ikramıdır. Duaların, tevbelerin kabul göreceği, huzuruna kabul edilme gibi yüce bir hazzı doyasıya tadacağımız manevi zenginliğin uçsuz bucaksız sahasıdır. Kur’an’ın Yüceliğinin bir nevi hatırası olan bu manevi yücelik, manasına uygun idrak edildiğinde kul olma şerefini idrak ettiren hazdır. Kulun huzurdan asla boş dönmeyeceğinin sanki bir garantisidir.

Kadir gecesinin mükafatları Rabbimiz katında sınırsızdır. İsteyen istediğini alır. Kendimizi affettirmek için bir fırsattır Kadir Gecesi. İnsan olarak bir hata eseri işlediğimiz günahlarımızın ve kusurlarımızın affedilmesi için kıymetli bir fırsattır. Kendimizi yoklamanın, senelik hesaba çekmenin zamanıdır. Hatalara dur deyip Allah katındaki kıymetimizi yüceltme zamanıdır. Bol bol dua ve tevbe ile Rabbimize yakarma mutluluğunu yaşama anıdır. İbadet hayatımızı yeniden gözden geçirip noksanlarımızı tesbit ve telafi etme meydanıdır.

Bu mübarek gecede bol ibadet edelim. Tefekkür ve niyaz ile bol dua edelim. Kendimiz başta olmak üzere, ailemiz, akrabalarımız, komşularımız, milletimiz ve memleketimiz, birlik ve beraberliğimiz için dua edelim. Vatanımızın ve milletimizin birlik ve bütünlüğü, bütün müslüman kardeşlerimizin huzur ve mutluluğu için dua edelim. Dünya üzerinde yaşanan açlık, kıtlık ve sefaletin yok olması için dua edelim. Kinin unutulduğu kardeşlik duygularının yerleştiği, katılığın yok olup sevginin, hoşgörünün ve anlayışın hakim olduğu, her zaman iyinin, doğrunun, hakkın kazandığı insanlık ortamı için dua edelim.

Kadir Gecesi’nin memleketimize, milletimize ve tüm İslam memleketlerine hayırlar getirmesini Cenab-ı Hakk’tan niyaz eder, nice mübarek gün ve gecelere eriştirmesini dilerim.

Bu yazı toplam 2824 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA TOPAL Arşivi
SON YAZILAR