ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

KİM KAZANDI? KAZANAN DA İKTİDAR OLAMIYOR?

KİM KAZANDI? KAZANAN DA İKTİDAR OLAMIYOR?

Seçim sonuçları kimseyi memnun etmedi. Sadece radikal Ak Parti ve Tayyip Erdoğan düşmanlarının gazını aldı.

Bilecik’te Ak Partinin %38 oy alacağını seçimlerden 15 gün evvel il başkanlığıyla paylaşmıştık. CHP’nin oylarında yükselme görülmüyordu, kaybettiği milletvekilliğini ve ilde ikinci parti ünvanını geri aldı.

Türkiye genelinde halk koalisyon dedi. Halkın bu sesine partiler önümüzdeki günlerde ne cevap verir göreceğiz.

“Şer görünende hayır, hayır görünende şer vadır.” ayeti kerimesinde manayı unutmayalım.Tek parti iktidarı elbette ülkede istikrarı getirdi. Peygamber efendimiz(s.a.v.)  “Ümmetim kötülükte ittifak etmez.” Buyuruyor. Alınan seçim sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekir. Halkın vermek istediği mesajları anlamakta fayda var.

Güneydoğuda Ak Parti ve HDP’nin dışında parti yoktu. Bu seçimde o bölgede Ak Parti büyük oy kaybına uğradı. Diğer partilerin o bölgelerde olmayışı ülke açısından ne kadar eksiklik ise Ak Partininde oy kaybı gelecek için telafisi zor sonuçlar doğuracağa benziyor.

Esasında seçim sonuçları Ak Partinin  seçimi kazandığını göstersede tek başına iktidar yapmıyor. Seçimlerin kaybeden partisi CHP ve Saadet Partisi, Büyük Birlik partisi ittifakı oldu.

Ak Parti ilk başlarda “Açılım” dediği, daha sonraları “Barış Süreci” adını verdiği projesini iyi yürütemediğini evvelce birkaç yazımda belirtmiştim. HDP, Ak Partinin barış sürecini halka anlatamamasından ve bugüne kadar elle tutulur bir netice elde edememesinden istifade etti. Geri adım atmadı oylarını artırdı, bölgede tek parti konumuna geldi.

MHP oylarını 3 puan artırdı. Çözüm sürecinin iyi yönetilmemesi Ak Partiye giden oyların MHP’ye geri dönmesine sebep oldu.

Ak Parti kendisine karşı tüm partilerin kurduğu muhalefete, yine ülke dışındaki muhalefetlerle mücadele etti.

Ayrıca Ak Parti bütün bunlara rağmen kendi içinde ve üst bürokratların yaptığı hatalarıda göğüslemek mecburiyetinde kaldı.

Kendi içindeki mücadeleyi şötle sıralayabiliriz.1-Lider değişikliği, 2-Üç dönem kuralı, 3-Üç dönem kuralı dışında kalmalarına rağmen aday gösterilmeyen milletvekillerinin muhalefeti.4-Genel merkez kadolarında değişiklik. İktidarda 13 yıl kalmış bir parti içerideki büyük değişikliği kaldırabilir mi? Ak Parti elbette bunları ileride muhtemel bi erken deçime kadar değerlendirecektir.

Bu yazı toplam 1088 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR