ALİ ERDAL

ALİ ERDAL

KIZIL ELMA VE BİLECİK

KIZIL ELMA VE BİLECİK

TRT´deki dizi KIZILELMA´yı takip ettiniz mi? Takip etmişseniz, başlayacak yeni bölümlerini de heyecanla bekliyorsunuzdur. Kızılelma, 15 Ocak 2014 tarihinde başlayan, Osman Sınav´ın Milli İstihbarat Teşkilâtı´nı konu alan televizyon dizisi… Takip etmedinizse yakında yeni bölümleri başlayacak; her halde önce bir özet yapılır. Sınav´ın bu filmi, Sakarya Fırat´tan daha kaliteli ve seviyeli… Kızılelma´da, konunun ciddiyetiyle bağdaşmayan boş, lüzumsuz sahneler ve konuşmalar yok. Her halde yeni bölümlerde, tecrübeli bir MİT yetkilisinin, yeni katılmış eleman karşısında yetersiz kalması nev´inden hatalar da düzeltilir.

Sınav, cemiyetimiz tarafından bilinmesi ve ilgi duyulması gereken önemli meseleleri, kamuoyuna mal etmekte başarılı… Sakarya Fırat´ta teröristlerle savaşan kahramanların çektiği sıkıntıları ve acıları anlatmıştı; Kızılelma´da da MİT elemanlarının fedakârlıklarını ele alıyor.

Kızılelma´nın yakında başlayacak yeni bölümlerinin; yeğenimin yazısından öğrendiğime göre, Bilecik için ayrı bir ehemmiyeti var:

“TRT´nin beğenilen dizisi Kızılelma´nın yeni sezon ilk filmi Bilecik´te çekildi. Şeyh Edebali´nin vasiyetiyle başlayan yeni dizinin fragmanı da yayınlandı. Şeyh Edebali Hazretlerinin ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın´ öngörüsü MİT ajanını canlandıran Murat Altay´a ilham kaynağı oluyor.” (Mehmet Erdal; Sakarya; 12.09.2014)

Erdal, daha önce de bir yazısında Kurtlar Vadisi´nin bir bölümünün, Şeyh Edebâli türbesinde çekilmesinin çok yerinde olacağını yazmış; bunun sadece Bilecik için değil, filim için de faydalı olacağına işaret etmişti… Bu düşüncesini de yapımcılara bildirmiş. Şeyh Edebâli´den faydalanmayı, “Kurtlar Vadisi kaçırdı, Kızılelma kaptı” diyor. Evet, Kızılelma kaptı ama Kurtlar Vadisi için de iş işten geçmiş değil, “Belki ilerde onlar da Bilecik´e gelirler ve Şeyh Edebâli türbesinde bir çekim yaparlar.”

Sınav´ın Bilecik´le ilgili bir hassasiyetine de ben dikkatinizi çekeyim… Daha önceki filimlerini bilmiyorum ama hem Sakarya Fırat´ta, hem Kızılelma´da Bilecik türkülerine itina ile yer verdi. Bilhassa kahramanlık ve başarı sahnelerinde… Kahramanlarımız millî bir aksiyon içine girdiler mi, “Söğüdün erenleri” veya “Cezayir” diye anılan “Ceza da yeri harmanları” hemen başlıyordu. Sakarya Fırat´ın bitiş müziği de “Cezayir” idi.

Murat Altay´ın dilinden “Türkiye´nin aklından geçeni, devletin söylenmeyen dili, milletin bozulmayan yemini olacağım” diyen ve “Taşıdığım silâh, baş eğdiğim bayrak ve inandığım Kur´ân adına yeminime mutlak bir sadakatle bağlı kalacağıma namusum, şerefim ve bütün mukaddesatım üzerine anda içerim” diyen Kızılelma´nın yeni bölümlerini dört gözle bekliyoruz.

Bu yazı toplam 1351 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ALİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR