ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

KÜLTÜR BAKANININ YOKLUĞUNDA SÖNÜK GEÇEN SÖĞÜT ŞENLİĞİ

KÜLTÜR BAKANININ YOKLUĞUNDA SÖNÜK GEÇEN SÖĞÜT ŞENLİĞİ

Ağustos ayı içersinde "Kültür Bakanımız var, Kültür Müdürümüz yok" demiştim. Sen misin böyle söyleyen, adeta "Kültür Bakanımız da yok" dercesine senede bir yapılan 735 senedir devam eden Söğüt Şenliklerine Kültür Bakanımız da gelmedi.

İki yıldır hasta yatağında kanserle mücadele eden il müdürü iyi halde ikende Söğüt Şenliklerinde izne ayrılırdı. Kültür Bakanı Eskişehir Milletvekili olsada Pazaryerine bağlı Demirköylü Söğüt Şenliklerine gelmeyişi Bilecikli hemşerilerini ziyadesiyle üzdü. Bundan bir, bir buçuk ay evvel yeğeninin çocuklarının sünnet düğününe gelen Bakan Nabi Avcı Söğüt Şenliklerine sünnet düğünü kadar değer vermedi.

İki senedir hasta raporuyla görevinin başına dönmeyen İl Müdürünün yerine İl Müdürü tayini olmayacağına kanaat getirdim. İl müdürü vefat etse bile yeri doldurulamayacak biri heralde ki hürmetine binaen yerine tayin yapılmayacak.

Gelelim Söğüt Şenliklerine; 1970'li yıllardan bu tarafa devlet erkanı şenliklere katılmaya başladı. Söğüt halkının eşrafı şenliğin yürütme organıydı. Bu organın her köyde temsilcisi olurdu. Şenliklere kısa zaman kala köy temsilcileri topladıkları un, yağ, şeker, bulgurları getirir teslim ederlerdi. Şifalı pilav toplananlarla pişerdi. Vakıf kuruldu fabrikalardan alınan paralarla pilav pişiriliyor. Şifalı pilav yerine pilav ikramı denir oldu.Perşembe günü Söğüt'e panayır kurulur Cumartesi günü başlayan Söğüt Şenlikleri pazar günü akşama kadar devam ederdi.

Devlet erkanı gelmeye başlayalı pazar günü öğle olmadan şenlik sona eriyor. Devlet erkanı konuşmasını yaptıktan sonra gidiyor. Toplulukta dağılıyor.

İbrahim Hakkı Konyalı tahminen 70 yıl evvel Söğüt'e geldiği şenliği anlattığı yazısında, 4 gün süren şenliğe on binlerin katıldığını, ne bir tek hırsızlık vakasının ne de bir tek zabıta vakasının olmadığını 3 tane polisin asayişi sağladığını anlatıyor.

Halk şenliklere her yıl ilgisini azaltıyor. Bu sene bayramında etkisiyle çok çok azdı. Beş bin polisin olduğu söyleniyor. Halk şenlik merkezine girmek için alınan tedbirlerden şikayetçi. Basın mensupları dahi işlerini rahatça yapamamaktan yakınıyor. 

İlgililerin halkın ilgisizliğini araştırıp tedbir almaları gerek yoksa yakın zamanda şenlik resmi tören halini alır.

 

Bu yazı toplam 2620 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR