KIYMET ASLAN

KIYMET ASLAN

MARKA ETKİ

MARKA ETKİ

Bilecik heyecana hazır olsun! Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçirilmek üzere adımları atılmaya başlıyor. Bu hususta da bazı noktalara değinmek isterim. Bir mahallenin yıkılıp yeniden marka etki yaratacak, bir oluşum sürecine girmesi herkes için merak uyandırıyor. Kentsel dönüşümün olduğu bölgenin vatandaşları endişelerini gideren bilgiler öğrenmek istiyor. Bilecik Belediyesi de bu konuda adımlar atmaya başladı. Bu oluşumda “Geçiş Süreci” yaşanacak. Bu süreci Bilecik nasıl atlatacak bunu yakın zamanda göreceğiz. Öncesinde şuanki adımları kendi gözlemlerimle köşemde yer vermek istiyorum.

Geçiş süreçleri, insan hayatında etkilerini bir düşünelim.Üniversiteye başlayan çocuğun yuvasından ayrılması gibi (korku,heyecan, mutluluk sancısı içinde!) . Aynı durum şehrin yeniden yapılandırılmak istenmesinde de yaşanacaktır. Bu güne kadar mahallesine, sokağına alışmış sokağının her karesini içine sindirmiş vatandaşın bir anda yıkılıp yeni bir yapı oluşturulmak istenmesi bu geçiş sürecinde endişelerinin olması çok olağan, normal bir durum olarak görmek sakin karşılamak gerekir! Mahallelinin tedirginliği sadece şuanki geçiş süreci sancılar diye yorumluyorum. Kaldı ki henüz kimsede karşı çıkmış, bir açıklama yapmış değil! Dün akşam Meclis toplantısının ardından Kentsel dönüşüm projesi meclis üyelerine de anlatıldı. Muhalefet dahi projeyi dinlerken memnun olduklarını hem kendi ifadeleriyle, hem de tavırlarıyla gösterdiler.

Çünkü, Bilecik bu değişimi, yeniliği senelerdir bekliyordu. Yeniklerin beklentisi içinde olan vatandaşın gözünden Bilecik'in durumunu ise gazetemizin diğer muhabir arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz sokak röportajlarıyla bu durumunu iyice hissettirdi.

Bilecik'in marka şehir olma yolundaki adımlarını ölçmek adına vatandaşa “Bilecik'in sorunu nedir?” sorusuyla cevaplar aramıştık. Öncelikli istekler arasında, eğlence ve alış veriş odaklı olduğu görüldü. İnsanlar hem sağlık için hem de eğlenmek için farklı şehirlere gitmek istemiyorlar. Aksine turizm yakalayarak, dışarıdan misafir edinmek arzusu içindeler.

Ben bu geçiş sürecini sancısız, hiç kimse zarar görmeden herkesimin beklentilerine cevap verebilecek düzeyde olmasını temenni ediyorum.

Şehirleşme noktasında korku içene girmek hiçbir gelişimi öngörmez. Yapılacaklara güvenmek yapılan kentsel dönüşüm projesi ile şehrin kazanacaklarını düşünerek bu geçiş sürecindeki sancıları düşürmek gerekir. Bilecik Belediyesi de zaten bu geçiş süreçlerinde kimsenin zarara uğramaması için görüşler alarak, herkesimin konuya dahil edilmesi isteniyor. Bileciklilerin katkılarıyla projenin gelişeceğine inanılıyor. Bu çağrıya Sivil Toplum Kuruluşları da duyarsız kalmayarak yapılan davette oldukça yoğun bir katılım göstererek iştirak etti.

Tabi bu noktada proje aşamasında hangi kuruluşun, ne kadar destek içine gireceği de ayrı bir sorumluluk dahilinde buna da dikkat çekmek isterim. Öyle ya amaç! Bileciklilerin katkılarıyla projenin geliştirilmesi konusu ağır basan noktalardan oluyor!

Dün akşam Kentsel Dönüşüm Projesini anlatan Burcu Deveci ve Gürkan Coşkun ismindeki arkadaşlar birer Şehir Plancısı, Kentsel Dönüşüm Uzmanı olduklarını tanışarak edindim.

Sunumu yapan arkadaşlar şunu ifade ettiler. “Proje hakkında detaylı bilgi verilecek ama öncelikle bizim için şu noktada önemli olan sizlerin yani Bileciklilerin görüşleridir. Bize katacağınız her şey burada yaşadığınız için, insanlara daha yakınsınız, bize destek olursanız ilerleme daha iyi gerçekleşecek” dendi. Bu cümleden de anlaşıldığı üzere her şeyden önce yaşayan insanların hassasiyetleri üzerinde duruluyor. Projenin İmar Planı aşamasına girildiğinde bir takım öneriler bekleniyor. Bu önerilerle proje geliştirilecek. Bu noktada vatandaşın görüşlerini, isteklerini STK'ların müspet fikirler bildirmesi çok önemli.

Marka Şehir olmak öncelikle görüntüsüyle bir değer elde etmiş olması, kültürlerini koruyan, her yeni fikrin yaşandığı bir yaşam alanı haline önce toplum olarak da bunu sağlamak gerekir. Yönetilen halk yaşamak istediği kültürel zenginliklerini sürekli ortaya koymalıdır. Herkesin destek vermesi çok önemli. İktidar toplumun beklentilerine karşılık vermek üzere zaten görevinin başında bekliyor. Hedeflenen bir şehir imarının yanında bir marka etki ile prestij kazanmak. Mahallelere özellikler kazandırılması, gezecek alanların çoğaltılması bu dönüşümde kazanç olacaktır. Turizm açısından da insanlar Bilecik'e ait özgün mekanları görmek için tercih sebebi haline gelecektir. Şehrin buna adapte olması, yenilenme hızı devam ettikçe insanlar rahatlayacak mutlulukları artacaktır. En önemli hususta insanı mutlu etmek! Marka değer kazanmak istiyorsak, insanımızla, kültürümüzle, yapıtlarımızla, zekamızla bazı hazırlıklar içinde bulunmalıyız. Marka etkinin sosyal anlamda artılarını düşünülerek de bunun keyfini çıkaralım. Bilecik'i şekillendirecek hareketler yolunda Başarılar Bilecik!

Bu yazı toplam 527 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KIYMET ASLAN Arşivi
SON YAZILAR