KIYMET ASLAN

KIYMET ASLAN

"GÜL; PEYGAMBER’E, LÂLE; ALLAH’A AÇILIR"

"GÜL; PEYGAMBER’E, LÂLE; ALLAH’A AÇILIR"

Son derece önemsediğim bu söz! İnce detayları barındırıyor ve kendini merak ettiriyor, merakım üzerine edindiğim bilgiler beni şaşırttı. Ne demek istiyormuş bunu süzgeçten şöyle bir geçirelim. Dilimin döndüğünce, kalemimin yettiğince bu sözü sizlerle paylaşarak, izninizle biraz açmak isterim.... Tabi bu sözün yönü islama dönüyor. İslamı ne temsil ederse kıymetlimizdir, yol göstericimizdir, kabulümüzdür..., toplumca bunu istemişizdir.

Burada ki bağlantı Ebced Hesabıyla ortaya çıkıyor. Ebced Hesabı ne işe yarar sorusuyla bakın neler öğreneceğiz. Ebced Hesabı, Özel notlarda ve ticari ilişkilerde kullanılırmış. Kavramlar arasında bir alaka oluşturur. Arap alfabesinde kelimeleri oluşturan harflerin sayı değerleri vardır. Sayı değerlerinin aynı olmasından istifadeyle birini söylemekle diğeri kastedilmiş kabul ediliyor. Bu hesapla Lâle'deki bağlantıları kurabiliyoruz.

İşte Lâle'de, "ALLAH" kelimesi ile aynı rakama denk geliyor. Lâle'nin ebced hesabı 66'dır. (elif: 1, iki adet lâm: 30+30=60, he: 5) Ayrıca 66 sayısı "Elhamdülüllah'a denk gelmektedir. Lâle, Arap harflerinle tersten yazıldığında ise okunuşu Hilal yani Ay olduğu anlaşılmıştır. Böylece kavramlar arası bağı burada kurabiliyoruz.

Bizde önem taşıması da, Ay ve Hilal'inde yeri ve önemi büyüktür. Hilal bayrağımızın simgesi, Osmanlı Devletinde ise yani geçmişimizin ambleminde de kullanılmış. Tanıtım, güç, kuvvet gibi özellikleri bayrakla, amblemle ve sembolle toplum kendini öne çıkarır.

Toplum olarak geçmişimize, kültürlerimizi hep değer vermeye, korumaya ayrı bir ihtimam göstermiş değerlerimizi korumak için mücadele vermiş bir toplum olarak bugüne kadar yer aldık. Değerlerini Nesilden nesile aktarmayı başarmış bu millet, lâle'nin Allah'a açılmasını da bu şuurla sahiplendiğini farkediyoruz.

Bunları bildikten sonra LÂLE için, sadece bir çiçek gözüyle bakmak, değerlendirmek mümkün olmuyor. İçi kömür karasıdır fakat dış yapraklarıyla o siyahiliği gizler. Çünkü dış yaprakları parlaktır, muhteşem renkleriyle göz kamaştırışı bile çiçek olarak değerlendirdiğimizde dahi insanı kendine hayran bırakmakta. Duyduğuma göre lalelerin 6 renkli yaprakları varmış. İnceleme fırsatı da buldum. 6 adet renkli yaprağı bulunuyor. Altı rakamı bize islam dinimizde "imanın şartlarını " hatırlatır. ...tekrarda etmek geldi içimden...

1- Allah'ın varlığına ve birliğine inanmak.

2- Allah'ın meleklerine inanmak.

3- Allah'ın kitaplarına inanmak.

4- Allah'ın peygamberlerine inanmak.

5- Ahiret gününe inanmak.

6- Kadere, hayır ve şerrin yaratıcısının Allah (Celle Celâlühû) olduğuna inanmak , bunu da simgeleyen bu çiçeğe ayrı bir gönül bağı kuruyoruz böylece.

Daha bitmiyor, Kuran'ı Kerimin altıncı ayeti (Fatiha suresinin altıncı ayeti kerimesini hatırlatır).

Fatiha: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü'nün sahibi olan Allah'a mahsustur. (Allahım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir." anlamı ile bize yol gösterir. Hülasa, bu yolda Lâle olmuş bu insanların, Allah'a doğru kapılarını açar, açılır.

Orta Asya topraklarında Osmanlı Devleti ile lale yetiştiriciliğinde yol aldığını biliyoruz, bu hakikatle son derece laleye yer açtıkları kanaatindeyim. Anadolu'ya Türklerle gelen lâle yetiştiriciliği el değiştirerek Şuanda Hollanda'nın lâle hakimiyetine sahip olması ise bende ayrı üzüntüye yol açıyor. Ama istersek o lâle bizim evimize, sokaklarımıza, memleketimize açılır. Çünkü lâlenin de tarihi bu ülke topraklarına sinmiştir. LÂLE ile ilgili hikaye, serüven bitmiyor, araştırmacı yapıda olan insanlar için kayda değer bir konu olsa gerek.

Belki ayrıntı diyeceksiniz, görmezden geleceksiniz. Amma velakin bunun farkına varmış ve korumuş, sahiplenmiş anlı şanlı bir devlet var gururlandığımız. Yine bir tarih var milletini, bayrağını sahiplenmeyen devletleri, milletleri yine bizlere tarihten hatırlatan. Böyle olsun istemiyorsak, milli birliğimizi ve bu tür değerlerimizi koruyacağız.

*****

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav) hasretle anıyor. Kutlu Doğum Nisan ayında gerçekleşecek olan haftamızı ve Veda Hutbemizi aklımızdan geçiriyoruz. Demiştik ya Hilâl'de Allah'ı işaret eder diye, Bayrağımızın yanında yıldızımız vardır. Yıldızda Peygamberimiz Muhammed Mustafa(S.A.V) için simge edilmiştir. Ve...Gül, Efendimiz ile o kadar özdeş olmuştur ki, gül'ün kokusunda bulmuşuzdur efendimizi. Şefkatini, doğruluk ve güvenini, vefasını, sevgisini, merhametini, ufkunu arıyor, ona hep hasret kalıyoruz. Gül ve lâle çiçek olmaktan çıkmıştır. GÜL, Peygamber efendimize duyduğumuz muhabbetin göstergesi haline gelmiştir. Ona ne kadar bağlı isek, derin muhabbetimiz ile islamla da bağ kurabiliyoruz.

Efendimize en iyi kelamlar şairin dilinden dökülmüş;

Şair diyor ki, “Ey kupkuru çölleri cennete çeviren gül;

Gel o bayıltan renklerinle gönlüme dökül!

Vaktidir ağlayan gözlerimin içine gül!

Ey kupkuru çölleri cennete çeviren gül!

İnsanlarda Gül Ve Lale gibi ne yöne açılacağını bilen canlılardır, hiçbir zulüm bunu engelleyemez. Hoşçakalın...

Bu yazı toplam 7457 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KIYMET ASLAN Arşivi
SON YAZILAR