FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

NASIL BİR BİLECİK

NASIL BİR BİLECİK

İl bütünü çevre düzeni planı Bilecik ilinin yönetiminde bulunanlar ve alt kademeden en üst kademeye kadar çok ciddi görev yetki ve sorumluluk içindedirler. Başta elbette İl Valiliği, bakanlık temsilcileri yani yürütme adına yatırım ve hizmeti götürenlerdir. Diğer yandan milletvekillerimiz İl Genel meclisi üyelerimiz, belediye başkanlarımız ve belediye meclisi üyelerimiz baştan sona kadar ’’ PLANLI KALKINMA, KENTLEŞME’’ sürdürülebilir tarım sanayi ticari istihdam turizm v.b gibi ana konularda bilgilenmeli, organize olmalıdır. Artık günlük yaşamak bizi millet olarak kurtaramayacaktır.
Yatırım yapmak ve hizmet götürmek için içinde bulunduğumuz seçim ortamı, ekonomik durgunluk, işsizlik, esnafın ve çiftçinin bitkinliği çok çok önmli atılım, planlı çalışma yapmanın zorunluluğunun bilincinde, olmamızı gerektirmektedir. Son fırsatların içindeyiz, aksi halde çarpık kentleşmiş, çarpık sanayiileşmiş, doğal kaynakları yanlış kullanılmaktan ısraf edilmiş, çevresi tahrip ve perişan edilmiş bir Bilecik’in çaresizliğini gelecek kuşaklarada bırakmış olacağız.
Önemli dip notlarla yazımı tamamlamak istiyorum. Üzerine çok titiz çalışmama rağmen, maalesef bu çok önemli konuyu kısa bir makaleye sığdırmam mümkün olmuyor. Uzun yazdığımı biliyorum, uyarılarda alıyorum. Amacım aydınlatmak beni maruz görün.
* Bilecik İl bütününün güçlü ve zayıf yanları bilinmektedir. Planı hazırlayanlar, bizlerden de elde ettikleri bilgileri plan raporuna almışlardır. Yapılacak çalışmalarda detaylı alt plan, program ve projelerle sutunlara çözüm getirilmesi mümkündür.
*Plandaki önemli hatalar istenirse bilimsel fenni seçeneklerle çözülebilir. İyi niyet esastır!
* En kötü ihtimalle var olan plan üzerinde tartışılır düzeltilir. Ama olmayanın üzerinde ne yapılabilirki?
*FIRSATLAR; Bilecik ili plansız kalmamalıdır, kalmamıştır. Plan elimizde olduğu halde, bilinmediği için en güçlü ve organize kurumlarımız bile çevre ve doğal kaynakları tahrip etmeye devam etmektedirler, bazı yetkililer tam tersine iddia etselerde ...
*En kısa zamanda 1/25000 lik planlarla 1/5000, 1/1000 lik uygulamalı imar planlarının yapımı tamamlanmalıdır. Toprak harita ve envanteri yapılarak, arazi kullanım planları da bir an önce tarım alanlarına uygulanmalıdır.
*En büyük tehditler, orman alanlarının kenarına akarsuların ve tüm önemli çeve tarım topraklarına Bilecik ili gelişme koridorundaki bölümlerine yerleşme ısrarlarıdır.
*Orman içi alanlarındaki tüm maden çıkaran ocak ve faaliyette bulunan tesisler, kontrolsüz ve denetimsizdir. Zarar vermektedir. *Akarsular, karasu, göynük, göksu ve diğer akardereler kuru derelerin kenarları atık deposu yapılmaktadır. Sakarya nehri ıslahı planlanmıştır. Vadi toprakları korunacaktır. Bütün Sakarya havzası ve yan besleyici dereleri tehdit altındadır. Harekete geçmede geç kalınmamalıdır.
* Gıda güvenliği, sağlık güvenliği inanılmaz derecede tehdit altında ve tehlikeli boyuttadır. Bu iki önemli konu eğitimlede desteklenerek hiç olmassa risk altına çekilmelidir.
* Halk pazarları, tarım ürünleri, hayvansal gıdalar yan ürünleri tüm genel gıda ürünleri hiçbir kontrol denetim altında değildir. Denetlemekde bu ortamda oldukça zordur. (Kalite, tartı, kalibrasyon tür cins ayrımı küf mikroorgina v.b gibi).
* Sanayi ve tarım hizmet sektörü taşımacılık maden işletmeciliği ilimizin lokomotif sektörleridir. Tüm Bilecikli kurum kuruluş ve insanlarımız bu sektörlere anlayışla ve yardımlaşmayla yaklaşmalıdır. Esnaflarımız çok zor durumdadır. Ahilik anlayışı içinde ticari alışverişimizi ve ihtiyaçlarımızı yerel esnaflarımızdan gidermeyi ön plana alıcı organizasyonlar yapılmalıdır.
* İl özel idare sekreterliği Valiliğimizin ve siyasi seçilmişlerin belediyelerin yardımıyla biz STK lardanda yararlanarak planı hayata geçirmede hızlanırılmalıdır. İletişimi ve birlikte gündem hazırlama açıklık şeffaflığını da hayata geçirmeliyiz. Geniş katılım ile başarılı olmak kolaylaşmaktadır.
* Çiftçi ve esnaf önemli bi halk topluluğudur, tamamen göçürmeyelim.

Bu yazı toplam 530 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR