FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

ORMANLARI SATACAK, YOK EDECEK TASARIYI YASALAŞTIRMAYIN!..

ORMANLARI SATACAK, YOK EDECEK TASARIYI YASALAŞTIRMAYIN!..

TEMA Vakfı 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası’nda, ormanlarımızı uzun zamandır tehdit eden büyük tehlikeye bir kez daha dikkat çekiyor. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ikinci maddesine dayandırılarak bilim ve fen bakımından orman olma özelliğini yitirdiği ileri sürülen 2B ormanlarımız satılmak isteniyor ve 2A bendi ile de yine orman alanlarının orman olarak kalmasında fayda görülmeyerek imara ya da tarıma açılmasına zemin hazırlanıyor.

2A ve 2B konusuyla ilgili düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ile diğer alt komisyonlarda görüşüldü. TEMA Vakfı, bu toplantılara katılım sağladı, görüş ve çözüm önerilerini bildirdi. Ancak durum her zamankinden daha vahim. Sözkonusu yasa tasarısının çok kısa süre içinde TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

TEMA olarak ormanın neden değerli olduğunu, neden satılamayacağını anlatmaktan yorulmadık, yorulmayız. Bir kez daha söylüyoruz.

Orman yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir!

Tahrip edilen orman kendi haline bırakıldığında yeniden canlanacak güce sahiptir.

Orman bir ekosistemdir!

Ormanlarda milyonlarca canlı yaşar!

Ağaçları keserek ekosistemi bozarsanız, en sonunda tüm sistem çöker, hatta insanlık da!

TEMA’nın 2B ve 2A Konusundaki Temel Yaklaşımı ve Çözüm Önerileri

TEMA Vakfı orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasına karşıdır. Bu yaklaşım, yeni işgalleri teşvik edecektir.

Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalıdır. Çünkü orman kaynak değil, torunlarımıza devredeceğimiz doğal varlığımızdır.

Egemenlik hukukuna tabii olan ormanları satmaya, devlet dahil hiçbir kişinin ya da kurumun hakkı yoktur.

Anayasanın 169/son fıkrası ile 170. Maddesi ve 6831 sayılı Kanunun 2. Maddesi bütünüyle kaldırılmadan ve 1. maddesindeki tanım da düzeltilmeden 2B sorunu çözülemez.

Çözüm için kullanım bedeli olan ecrimisil ve süreli mülkiyet uygulanabilir. Her iki uygulamada da işgalciden kullanım bedeli alınır. Alanın sahibi her zaman millet adına devlettir.

Anayasanın 169. Maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunun 2A maddesi ile “Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar görüldüğü tespit edilen yerler” olarak ifade edilen orman alanlarındaki ağaçlar kesilerek, bu alanlar başka kullanımlara tahsis edilmek istenmektedir. Yasada ifade edilen “orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen” ifadesi tümüyle bilime aykırıdır.

TEMA Vakfı olarak Orman Haftası’nda halkımızı ormanlara sahip çıkmaya çağırıyor, TBMM ve Milletvekillerine sesleniyoruz: Ormanlarımızın satılmasını, yeni orman alanlarının tahribinin önünü açan yasa tasarısını durdurmak için bu son şansınız, tasarının yasalaşmasına izin vermeyin. Eğer bu satışa ve tahribata bir kez izin verirseniz, bize yaşam veren ormanların yok oluşunu hızlandıracak, gelecek nesillerin ormansız bir dünyada yaşatacaksınız.

DERLEYEN : A.E. KAYNAK: TEMA VAKFI

Bu yazı toplam 594 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR