ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

ŞİMDİ TAM ZAMANI; KİRAZ

ŞİMDİ TAM ZAMANI; KİRAZ

Bu hafta sizlerle paylaşmak istediğim konu şu anda tam mevsimi olan, manavlarda ve pazarlardaki tezgahlarda iştah açıcı kırmızı görüntüsüyle yerini alan Kirazın faydaları. A, C ve B vitaminleri ile potasyum, magnezyum, sodyum, çinko ve demir minerallerini içeren , sulu ve şekerli bir meyve olan kirazın da diğer meyveler gibi vücudumuza pekçok faydası bulunuyor. Ben de bu hafta biraz araştırma yaparak hem bu faydaları sizlerle paylaşmak hem de tam mevsiminde olduğumuz kirazın tüketimine katkıda bulunmak istedim.

Büyük küçük hepimizin çıkmasını sabırsızlıkla beklediği kirazın o güzel rengi vücudumuz açısından en büyük faydayı oluşturan kısmı da aynı zamanda. Çünkü meyve ve sebzelerin rengini veren ve  antosiyanin adı verilen pigmentler hücreleri zararlı kanserojen maddelere karşı koruyan antioksidan özellikleri sebebiyle kansere karşı seçenek oluşturabilmektedirler. Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetin; içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de alerji ve enfeksiyon önleyici özellikler taşıyan bir antioksidandır. Sadece bu özellikler bile kiraz tüketmek için yeterli olabilecekken kirazın aşağıda maddeler halinde sıralanmış olan bir çok faydası daha bulunmaktadır. 

Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlar. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir.

Kabızlığı önlemede etkilidir.

Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.

Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.

Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olur.

Sinir sistemine de faydası vardır

Ayrıca kirazın bir diğer özelliği de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olmasıdır.

Kiraz meyvesinin faydalarını araştırırken kiraz çiçeği ve sapının da faydalı olduğu bilgisine ulaştım ve sizlerle paylaşmak istedim. İşte o faydalar;

• Kiraz çiçeklerinden yapılan çay göğüs yumuşatır, öksürük giderir.

• Kirazın saplarından yapılan çay ile de vücuttaki suyun dengesi korunur.

Mevsiminde olduğumuz ve herkesin yiyebileceği bir meyve olan kirazın faydalarını sizlerle paylaşarak bir farkındalık yaratmak ve tüketirken daha bilinçli olmamızı sağlamak istedim. Umarım sağlayabilmişimdir diyerek sözlerime son vermek istiyorum. 

Hoşçakalın, Ürününüz bol ve bereketli olsun. 

Bu yazı toplam 587 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR