ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM

GENETİK KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

GENETİK KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Bu hafta sizlerle paylaşmak istediğim konu 16 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenecek olan bir etkinlik. Bu etkinlik ülkemiz ve tabii ki ilimizin gen kaynaklarının gözden geçirilerek öneminin mercek altına alınması açısından önemli. İlk olarak size organizasyon hakkında bilgi vermek istiyorum.. 

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Bilecik Şube Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırlamış oldukları "Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı" 16 Mayıs 2014 tarihinde saat 9:30'da Üniversitemizin Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirilecek. Çalıştaya gen kaynaklarımızın belirlenmesi ve koruma altına alınması konularında çalışmalar yapmış uzman araştırmacılar katılacak. Özellikle yöresel çeşitlerimizin belirlenmesi, koruma altına alınması ve yurt dışına götürülmelerinin önüne geçilmesi ile ilgili olarak insanların bilinçlendirilmesi hususunda bu çalıştayın büyük önem taşıdığı kanaatindeyim. Çalıştayda yapılacak bazı sunumların konu başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Örneğin Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden, Dr. Ayfer TAN ; 

"Biyolojik Çeşitlilik ve Bitki Genetik Kaynaklarının Korunması, Türkiye’de ve Dünya’da Yapılan Çalışmalar" 

Aksaray Üniversitesi'nden, Doç.Dr. Alptekin KARAGÖZ;

"Bitki Genetik Kaynaklarının Korunmasına İlişkin Ulusal ve Uluslararası Mevzuat"

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr.Tarkan YORULMAZ,

"Omurgalılar ve Biyokaçakçılığı" 

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisi İsmail KARA,

"Bilecik İlinde Yetişen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile Süs Bitkilerinin Potansiyeli ve Biyokaçakçılığı"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünde Biyoteknoloji Şube Müdürü olarak görev yapan Hüsniye KILIÇARSLAN,

"Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi ve Türkiye’de Biyokaçakçılık" 

Üniversitemizin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde görevli Yrd.Doç.Dr. Hayri SAĞLAM ise,

"Sahip Çıkamadık" konu başlığı ile "Asma Genetik Kaynakları" 

konularında  sunumlar yapacaklar. 

Ülkemizin gen kaynaklarının korunmasında bu konuda çalışmalar yürüten araştırmacılar yanında bitkisel üretimin ilk aşamasında yer alan çiftçilerimize de büyük görevler düşmektedir. Mesela köylerine ya da yörelerine ait önemli özellikler taşıyan bitkilerin sayılarının azaldığını ya da kıyıda köşede bir kaç adet kaldığını düşündüklerinde en yakın tarım kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Böylece bu bitkilerin yok olmasının önüne geçmek adına üzerlerine düşen görevi yapmış olacaklardır. Bunun yanında bu çeşitlerin yurt dışına götürülmemeleri konularında da gerekli hassasiyeti göstermelidirler. 

Kısaca söyleyecek olursak bu konulara ilgisi olan herkesi 16 Mayıs 2014 tarihinde saat 9:30 da üniversitemizin rektörlük konferans salonuna bekliyoruz diyerek sözlerime son vermek istiyorum. 

Ürününüz bol ve bereketli olsun, Hoşçakalın.

Bu yazı toplam 595 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ÖZLEM ÇALKAN SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR