MUSTAFA KINIKOĞLU

MUSTAFA KINIKOĞLU

SOSYAL MEDYADAKİ EN AKTİF BİLECİKLİ: SELİM YAĞCI

SOSYAL MEDYADAKİ EN AKTİF BİLECİKLİ: SELİM YAĞCI

Eskiden internet dendiğinde akla web siteleri gelirdi, “frontpage” desem kaç kişide hafif bir gülümseme belirir? Zaman çoğu şeyi değiştirdiği gibi interneti de değiştirdi, artık internet dendiğinde akla “sosyal medya” geliyor.

“Sosyal medya” kavramı aslında bir galât-ı meşhur, “media” kelimesinin Türkçe’deki karşılıklarından biri “ortam”, “social media” aslında “sosyal ortam” şeklinde çevrilmeli ancak “media” kelimesi denince ilk akla “medya” geldiği için bu şekilde bir galat-ı meşhur oluşmuş durumda...

Sosyal medyanın en bilinen servisleri arasında Facebook, Twitter, Instagram, Google+, ve Pinterest var. Facebook’un kullanıcı sayısı 1 milyarın hayli üzerinde… Aynı şekilde Google’ın da kullanıcısı sayısı, daha az olmak üzere, bu seviyelerde... Düşünebiliyor musunuz, dünyanın nüfusu 7 milyar civarında ve bu nüfusun %30’unun yani yaklaşık iki milyar insanın internete erişimi var, bu durumda sosyal medyanın kullanım oranının ne kadar yüksek olduğu çok açık.

Sosyal medyayı sadece kişiler değil kurumlar da kullanıyorlar. Şirketler, belediyeler, politikacılar, sosyal medya sayesinde, söz gelimi kahvehane ziyareti yapmadan, birçok kişiye ulaşabiliyorlar. Sosyal medyaya uzak olanlar için bunlar önemsiz gelebilir ancak günümüz dünyasında sosyal medyanın önemi giderek artıyor. Sosyal medya sadece kişisel bir eğlence olarak görülmüyor, ülke diplomasileri için bile kullanılıyor. Hatta artık hayatımıza “dijital diplomasi” diye bir kavram girdi.

Sosyal medyada Bilecikle ilgili kurum ve kişilerin de hesapları yer alıyor. Bu hesaplar üzerinde küçük bir araştırma yaptım, sizlere bu hesaplarla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.

Bilecik’te sosyal medyayı en aktif şekilde kullanan kişi belediye başkanımız Sayın Selim Yağcı. Yağcı’nın twitter’da 4000’e yakın takipçisi var. Takipçi sayısı sosyal medyadaki aktifliği direk olarak gösteren bir değer değil, asıl aktifliği attığı tweet sayısı ve takipçileri ile olan “etkileşimleri (twitter dili ile mention)” belirliyor, Selim Bey şu ana kadar 12 bine yakın mesaj atmış ki bu değer Selim Bey’in hesabını Bilecikle ilgili hesaplar arasında uzak ara en aktif hesap yapıyor.

Bilecik Belediyesi de sosyal medyayı en iyi kullanan kurumlardan. Belediye’nin Youtube, Facebook ve Twitter hesapları var, özellikle Youtube ve Twitter aktif olarak kullanılıyor. Belediyenin internet sitesi de diğer kurumlara göre çok daha profesyonel. Video ile iletişimin çok ön planda olduğu günümüzde bir Youtube kanalına sahip olmak ve aktif olarak kullanmak çok akıllıca bir hareket. Bu düşünceye kim ön ayak oldu ise tebrik etmek lazım.

İki vekilimizden Fahrettin Bey’in Twitter hesabı var, ancak Bahattin Bey’in yok. Önceki valimiz Sayın İbrahim Akpınar da sıkı bir sosyal medya kullanıcısı ancak Sayın Nayir’in hesabı yok.

İlimizde güçlü olan üç siyasi partinin de sosyal medya hesapları var, Ak Parti ve MHP’nin takipçi sayısı CHP’ye göre hayli fazla. Ak Parti’nin hem genel hesabı, hem de gençlik kolları hesapları aktiflikleri ile öne çıkıyorlar, MHP Bilecik İl teşkilatı da twitter’ı aktif olarak kullanıyor, dikkatimizi çeken, hesap aktif olarak kullanılmasına rağmen profillerinde halen geçtiğimiz günlerde görevden alınan eski il başkanı Sayın Erarslan’ın resmi var.

Bu hesaplara ek olarak Bilecik Valiliğinin, Şeyh Edebali Üniversitesinin de sosyal medya hesapları var ancak bu hesapların çok aktif oldukları söylenemez.

Görünen o ki, Bilecik Belediyesi günümüzün en önemli iletişim konularından biri olan “sosyal medya” konusuna gerektiği önemi vermiş. İlimizin öne çıkan diğer kurum ve kişilerinin de bu konuda adım atmaları hem kendileri, hem de ilimiz için çok büyük artı olacaktır.

twitter.com/mkinikoglu [email protected]

Bu yazı toplam 1186 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA KINIKOĞLU Arşivi
SON YAZILAR