FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

TEMA DİYOR Kİ!

TEMA DİYOR Kİ!

TEMA Vakfı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE çalışmaları kapsamında ve TARIMSAL KURAKLIK YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU’nun üyesi kimliği ile sürecin her aşamasında gerekli katılımcılığı sergilemiş ve oluşturduğu görüşleri sözlü ve yazılı olarak açıklamıştır.

Bakanlığın 26 Mart 2010 tarihli yazıları ile istenilen ve TEMA Vakfı’nın konuya ilişkin çalışmalarını tanıtıcı özet bilgi, aşağıda Eylem Planı ÖNCELİK VE TEDBİRLERİ gözetilerek belirtilmeye çalışılmıştır.

2.KURAKLIKLA MÜCADELE KONUSUNDA TEMA VAKFI YAKLAŞIMINI TANIMLAYICI KISA AÇIKLAMA

Planla ilişkili çalışmaları tanımlayan açıklamalara geçmeden önce, konunun TEMA açısından nasıl bir yaklaşımla değerlendirilmekte olduğunu kısaca belirtmek gerekmektedir.

Bilindiği gibi; TÜRKİYE TARIMSAL KURAKLIKLA MÜCADELE STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI dökümanı; kamu kesimine dönük görev ve sorumlulukların yanında, sivil toplum kuruluşlarınca yerine getirilmesi beklenilen ve “çözüme katkı sağlayıcı olacağı düşünülen” ön görüleri de kapsamaktadır. Nitekim Plan faaliyetleri kapsamında bulunan (2.5.1), (2.5.3), (2.5.6), (3.1.1) ve (5.1.2) nolu tedbirlerle (4.2) sayılı öncelikte, “İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar” kapsamında sivil toplum kuruluşları da sayılmıştır. Ne var ki; sivil toplum kuruluşlarına yönelik bu beklentilerin bürokratik buyurgan bir anlayışı yansıtmadığını, tam tersine işbirliği ilkesi yönünde bir demokratik katılım yaklaşımını amaçladığını da belirtmek gerekmektedir. Bu anlayışın gereği ve doğal olarak, Planda sivil toplum kuruluşlarının “hangi öncelik veya tedbir konusunda, somut olarak hangi çalışmaları yapmaları gerektiği” biçiminde ve “görev verici bir iş tanımı” niteliğinde ön görüler yer almamış ve sivil toplumun Planın hedeflerine varmaya katkısı olacağı düşünülen etkinlikleri amaçlanmıştır.

Bu kapsamda önce; kuraklıkla mücadeleye olumlu etkisi bulunduğu bilinen doğru toprak ve su kaynağı yönetimi ve doğru tarım uygulaması ana konularının TEMA’nın kuruluşundan bu yana temel çalışma alanlarını oluşturduğunu, o nedenle kuruluştan bugüne tüm TEMA çalışmalarının doğrudan veya dolaylı olarak kuraklıkla mücadeleyle bire bir örtüştüğünü ifade etmek gerekmektedir. Dolayısıyla, Vakfın kuraklık etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalarını aşağıda da açıklanacağı üzere, Eylem Planı öncesinde başlattığını ve sürdürmekte bulunduğunu da öncelikle vurgulamak zorunlu görülmektedir. Örneğin; ayrıntısı aşağıda dile getirilen “toprakla ilgili hukuksal düzenleme yapılması, çıkarılan Kanunun öngördüğü arazi kullanım planlaması ve büyük ova koruma hükümlerinin yaşama geçirilmesi koşullarının hazırlanması, toprağın korunarak kullanımına katkı amaçlı kırsal kalkınma projelerinin tasarlanarak uygulanması, bu doğrultuda kitlesel eğitim ve yayım çalışmalarının gerçekleştirilmesi, kurağa dayanıklı bitki ıslahı çalıştayları düzenlenmesi ve benzeri etkinlikler, anılan Plan dökümanı öncesinde gerçekleştirilmiş uygulamalardan kimilerini oluşturmaktadır.

Bu yazı toplam 601 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR