FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

ÜLKEMİZDE EROZYONLA KAYBOLAN YILLIK TOPRAK MİKTARI

ÜLKEMİZDE EROZYONLA KAYBOLAN YILLIK TOPRAK MİKTARI

SGİ’(SEDİMENT GÖZLEM İSTASYONU)’nun uzun yıllık ortalama süspanse sediment miktarı ölçüm sonuçlarına göre, Türkiye için hesaplanan alan ağırlıklı ortalama süspanse sediment verimi 155 ton/yıl/km2 , 118 m3/y/km2, sediment hacim ağırlığı 1,30 ton/m3 olarak bulunmuştur. Türkiyenin yüzölçümünden göllerin ve barajların göl ayna alanları ile yurt dışındaki havza alanları düşüldüğünde, Ülkemizin sediment getiren net yağış alanı 766.878 km2 dir. Buna göre Ülkemizin akarsularından yılda 118.866.090 tonluk süspanse sediment taşınımı olmaktadır.Bu değere % 25’lik yatak yükü miktarını da eklediğimizde taşınan toplam sediment miktarı 148.582.613 tona ulaşmaktadır. Taşınan bu sedimentin ortalama hacim ağırlığı 1,30 ton/m3 olarak alındığında, taşınan toplam sedimentin hacmi 114.294.317 m3/yıl olmaktadır.

Erozyon olayları sonucu toprağın oluştuğu (orijin) yerinden koparılan miktarı, yukarda bulduğumuz akarsuya ulaşan ve akarsuyun taşıdığı miktardan çok daha fazladır. Nitekim, sediment iletim oranının % 20 olarak kabul edildiği ülkemizde, erozyonla taşınan toprak miktarı 571.471.585 m3/yıl’a ulaşmaktadır. Bu miktar ise, her yıl Ülkemizin yüzey alanını 0,8 mm kalınlığında örtebilecek toprak miktarına denk gelmektedir. Bütün bu sonuçlar göstermektedir ki erozyon, Ülkemizde ivedilikle önlenmesi gereken büyük bir problemdir.

Erozyon tarım yaptığımız verimli topraklarımızı denizlere, barajlara , göllere taşıyor.Taşlar, kayalar ve çöller bize kalıyor.

Otomobili, kömürü, çimentoyu,demiri ithal edebilirsiniz ama,toprağı ithal edemezsiniz.

Dünya bize dedelerimizin mirası değil,torunlarımızın emanetidir.

(Afrika Atasözü)

DERRLEYEN : A.E. KAYNAK: TEMA VAKFI

Bu yazı toplam 564 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR