ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

VATANDAŞLARA 40 YIL EVVELİ HATIRLATIYORLAR

VATANDAŞLARA 40 YIL EVVELİ HATIRLATIYORLAR

 1970’li yıllarda benimde köyüm Kurtköy’de Tapu Kadastro çalışmaları başladı. Hatırladığım kadarıyla 1974 yılında vatandaşların tapuları bizzat memurlar tarafından köye kadar getirildi ve vatandaşların kendisine teslim edildi. Hem de her tapuda arazinin, arsanın krikosu çizilmiş olarak. Her evrak tek tek elden geçirildiği, bilgisayarın ne olduğunun bilinmediği yıllar.

 2012-2013 yıllarında Tapu Kadastro Kurtköy’de bazı ölçümlerin yanlış olduğu tespit ederek mi her nasılsa bazı arazileri tekrar ölçüyor. Bu çalışmalar yapılırken de ‘’ Bu köyün tekrar tapu kadastro ölçüsü değil, bir düzeltme’’ diyor.

 Bu çalışmalarda birçok vatandaşın arazisinin yüz ölçümü değişti. Her yıl üretici Tarım İl Müdürlüğüne çiftçi kayıt sistemine hangi tarlasına ne ekip biçtiğinin bildiriminde bulunuyor, ona göre destek alıyor. Bütün bu işlemleri de tapu üzerinden ada, parsel no, yüzölçümünü bildirerek yapıyor.

 Tapu Kadastro Kurtköy’de Tarım İl Müdürlüğüne bildirmiş olmalı, üretici elindeki tapuya göre önceki yıllarda olduğu gibi 2012-2013-2014 yıllarında bildiriyor. Tarım İl Müdürlüğü elemanları ‘’Sizin köyde Tapu Kadastro yeni çalışmalar yapmış gidin yeni tapuları alın onları da kayıt yapalım. Sistem eski tapuları kabul etmiyor’’ diyor.  

 Üretici Tapu Kadastroya gidiyor. Kadastro ‘’Henüz işlem bitmedi tapuları veremiyoruz, numaraları verelim ona göre bildiriminizi yapın’’ der, iki üç sene çiftçi Tarım İl Müdürlüğü ile Tapu Kadastro arasında tur atar.

 Nihayet 2015 yılında Tapu Kadastro ‘’Tapularınızı Tapu Sicil Müdürlüğü verecek oraya gidin’’der. Vatandaş Tapu Sicilin yolunu tutar. Bürokrasi bu kendini göstermeyince olur mu? Bakalım önce gün alacaksın. Öyle günü gününe veya bugünden yarına tapu almak var mı? Tapu dairesi bu, bürokrasi tapu haline gelmiş. Günlerce, hatta ay bekleyeceksin ki tapunu alacaksın.

 Sene 1974, bilgisayar yok, yeterli araba hatta dairede çalışan eleman yetersiz, buna rağmen hazırlanan tapular vatandaşların köyüne getiriliyor dağıtılıyor. Şimdi aradan 41 yıl geçmiş, eksik veya fazla ölçüden vatandaşların hiç kusuru yok. Düzeltme yapılıyor, yeni tapusu için Tapu Sicilde önce gün alabilmek bilahare verildiği tarihte tapusunu alabilmek uğruna gün ve zaman kaybediyor, çektiği çilede KDV’si oluyor.

  Her şey bilgisayarlarda kayıtlı, bakanlık açıklama yapıyor, ‘’Bilgisayardan tapu almak mümkün’’ gel de sen Bilecik’te bilgisayarı bırak daireden al alabilirsen. Vatandaşa 40 yıl evveli aratıyorlar.

Bu yazı toplam 1229 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR