Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Üniversitemizde gündem AR-GE

Üniversitemizde gündem AR-GE

Mübarek Ramazan ayının hemen hemen ortalarına geldiğimiz şu günlerde, çeşitli proje talepleri oluştu gündemimizde. En önemli girişimler gençlerin eğitimi ile başladı şehrimizde. Bunu İmaj Aydınlatma, Konak Rakor ve AHİ HVS şirketlerinin çeşitli proje geliştirme istekleri takip etti nihayetinde. İşte bu tüm yeni projelerde çalışmak için, meraklı ve istekli gençlerimizi de bekliyoruz kesinlikle.

İlk olarak AHİ Havacılık ve Savunmanın Ertuğrul Jet projesi ATAP yönetim kurulu ve hakemler tarafından değerlendirilerek kabul edildi. Artık önümüzdeki 2 yıl boyunca bu projenin tamamlanması için çalışmaların yürütülmesi planlanmaktadır. Yüksek irtifa İHA uçuşları için bu motora ihtiyaç bulunmaktadır. TEI' nin üretmediği 15 kW motor üniversitemizde geliştirilecek. Umarım savma sanayinde çeşitli atılım yapan ülke teknolojisine bir katkıda biz sağlamış oluruz. Piston motor projesinden 2 adet tez çalışması, sempozyum ve önemli makaleler çıkmıştı. Yani bilimsel açıdan da elbette önemli sonuçları olacaktır. Ahi şirketi sahibi çeşitli açıklamalarda bulundu bu konu hakkında. 

Son bir yılda 145.000 TL'lik düşük irtifa piston motor sattıklarını belirtti. Ayrıca ‘’TÜBİTAK SAGE’nin temel motor tedarikçisi durumuna geldi’’ bu kuruluş dediler. Elbette tek amaçlarının Jet projesinde de aynı şekilde ilerlemek olduğunu aktardı bizlere. Özellikle seri üretim hattı olmayanlar için, prototipleri bile pazarlayıp satmak güzel bir başarı. Raflarda gezen asla teknolojiye, sanayiye ve bilhassa ekonomiye dönmeyen bilimsel çalışmalar yerine böylesine güzel tüm bu alanlarda değerli çalışmalar yürütmek gurur verir bizlere. Şehrimizde iş insanı Fatih Õncü bey ile birlikte İsmail kardeşimiz yüksek lisansını bu konu hakkında tamamlamıştı. Şimdiyse şehrimizdeki gençleri Jet konusunda çalışmaya davet ediyoruz bu vesileyle.

İmaj  Aydınlatma Şirketi ile yeni bir proje hakkında görüşmeler gerçekleştirildi. Deprem anında arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlamak adına en az 2 adet drone ve yazılımının geliştirmesi ile ilgili. Şirket bir tanesini prototip olarak pazarlarken, üniversitemizde de bu aracın kullanımı ile ilgili eğitimler verilmesini istemekteyiz. Tüm teknik bilgileri paylaştık kendileriyle. BEBKA' da olumlu bir havada gerçekleşti bu görüşme. Ayrıca mühendisler atölyemizi ziyaret ederek deniz mayını ve sportif uçak fikirlerimizi de dinledi bu sayede. Umarım bu projede diğerleri gibi nihayete erer de başarılı çalışmalar ortaya çıkar. Katkılarından dolay ajans yetkilerine teşekkürler.

Ayrıca toplamda 2 milyon tl'lik bütçesi bulunan bir KOSGEB Kobigel projemiz Ankara Ostim değerlendirme kurulu tarafından başarı bulundu. Eğer son 2.000'e kalabilirse düşünen tezgahlar ile ilgili bir proje yapılmış olacak. Yani operatör etkileşimli bir panel geliştirilerek klasik talaşlı imalat yerine seninle sohbet edip üretimi iyileştirebilecek bir sistem geliştirilecek. Toplamda 7 adet SCI makalem bulunan bu alanda, tüm teorik bilgiler ticari olarak karşılığını bulmaya devam edecek. Tabii ki rekor seviyede büyük bir anlaşmayla. Bu konu hakkında da şehrimizdeki tüm gençleri birlikte çalışmaya bekliyoruz.

Bugün 50. makalem yayınlanıyor gazetemizde. Ortalama 1.700 okuma almış yazılarımız. Bizi takip edip böylesine teveccüh gösteren tüm halkımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Yazılarımızda halkımızla kaynaşırken, aynı zamanda üretmeye ve teknolojik ürün geliştirmeye gayret ediyoruz. Hayırlı ve bereketli ramazanlar olması dileğiyle nice yeni köşe yazılarına inşallah.

Bu yazı toplam 2186 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR